Åh den ljusnande framtid är vår... sjunger de nybakade studenterna. Nu börjar flakens tid med stark musik, vitklädda studentskor, och kavajer på de unga herrarna i den mån det inte är sommarhett som idag för då är det mera lättklätt som gäller. Jag kan glädja mig med dem, glädja mig över att de är så glada. Sedan vet jag och alla andra väldigt lite om deras bakgrund, deras erfarenhet, deras nutid och framtid. Men en sak vet jag och många andra - alkoholen flödar enormt, både på dem (de skakar champagne eller öl och sprutar på varandra och andra) och i dem. Väldigt mycket dricks och den berusande samtiden blir och är svår. Så många ungdomar mår dåligt och så många ungdomar gör och säger saker som de kanske inte annars skulle göra och säga.
I dag går Sprit & vinleverantörsföreningen ut och säger: Den här veckan tar drygt 100 000 elever studenten, samtidigt som nästan lika många går ut grundskolan. För många skolungdomar är alkohol ett naturligt inslag i firandet. Trots att Systembolaget har en åldersgräns på 20 år flödar alkoholen bland ungdomarna. Tre av fyra ungdomar dricker alkohol och 85 procent av dem tycker att alkoholen är mycket eller ganska lätt att få tag på. Det visar en undersökning gjord av Novus på uppdrag av SVL. Man menar att skatten på vin och sprit borde sänkas så att man inte dricker så mycket smuggelvaror.
Det är så lätt att bli moralist och jag vill, om möjligt, inte hamna i det facket - och samtidigt: Så mycket alkohol dricks av ungdomar som enligt lag inte får dricka alkohol. Så mycket alkohol införskaffas utanför restaurangernas värld av sådana som inte har åldern inne att köpa. Hur kan vi vuxna vara förebilder? Hur kan vi påverka det uppväxande släktet? Går det alls eller är det bara att konstatera att de troligen mognar successivt och blir lika kloka (?) som vi? Men vägen dit? Kommer de någonsin fram till klokheten om de, de facto, super så mycket? Mina systrar och bröder i S:ta Clara kyrka har mycket att säga om detta baserat på en stor erfarenhet.
Jag tror inte att billigare alkohol är vägen framåt, men jag tror att vi på olika sätt kan stötta ungdomar att dricka mindre, att inom lagens gränser hitta ett respektabelt sätt att hantera alkohol. Förbud leder ingen vart. Hur kan vi hitta fram till ett samhälle där unga vuxna och alla vi andra som är äldre kan hantera vin på ett klokt och trevligt sätt? Jag tror att vinet är en gudomlig gåva till oss människor och det återkommer i de bibliska sammanhangen som ett uttryck för glädje och kärlek. Det gudomliga är fantastiskt men det blir farligt när vi människor gör det till något djävulskt. Det gäller i alla sammanhang - också alkoholens.
Mötet med den uppståndne
12 år sedan
3 kommentarer:
Jag tycker det var ett bra inlägg. Vuxna bör vara föredömen och leva så som evangeliet lär; alkohol ska drickas med måtta och inte för att bli berusad, det är ju väldigt tydligt på flera ställen både i GT och NT. Men att moralisera och säga att alla ska avstå för att vara solidarisk med dem som inte klarar av det är inte rätt.
Inte heller är det rätt uteslutande använda druvjuice i kommunionen (det gör man tyvärr fel i S:ta Clara även om jag har viss förståelse varför, när jag var på mässa i Storkyrkan kunde man välja vilket är bättre) vilket innebär att jag med flera som med stor övertygelse tror som man alltid har trott att druvsaft är druvsaft medan vin kan konsekreras till Jesu blod måste avstå från druvsaften och endast ta emot Jesus i brödets sakrament.
Ja, Åke! Världens förste vinodlare enligt Bibeln - Noah - drack sig en gång så berusad av vin att han föll medvetslös till marken. Det ledde inte till att Gud förbjöd vin. Vi skulle lära oss bruka även denna gudagåva.
Enligt ev Johannes tillhandahöll Jesus 90 l vin vid bröllopet i Kana -torts att en del gäster hade fått lite för mycket. Det är svårt att hantera vin.
Men länderna söder över kan hantera sitt vin både i kyrka och samhälle trots att det säljs helt fritt.
Jag frågade en gång en italienare hur hans uppväxt med vin varit. Han berättade att mamma och pappa alltid självklart drack vin till maten. Lika självklart var det att barnen inte drack vin. I tonåren fick de så smått börja dricka små mängder tillsammans med föräldrarna. Det som var självklart behövde man inte köpa svart på gatorna!
Jag anser att Kyrkan har ett stort ansvar för en rätt vinhantering.
Skulle vi inte kunna planera ett studiearbete i församlingarna till hösten som en inledning till en resa till de tyska kyrkodagarna i Dresden nästa sommar? Där kommer hundratusentals människor från de tyska församlingarna att mötas i projekt om alla nutida sociala frågor med målet att utveckla församlingsarbetet. Såvitt jag förstår kommer man också att behandla inte bara vinets asociala frågor utan även vinets gudomliga gåva och sociala betydelse. Så skriver den tyska organisationskommittén:
Die Jahresuhr tickt. Am 1. Juni 2011 beginnt in Dresden der 33. Deutsche Evangelische Kirchentag. Die Stadt an der Elbe erwartet 100.000 Menschen, die gemeinsam ein Fest des Glaubens feiern und über die Fragen der Zeit diskutieren wollen.
Jag passerade idag Östra Real någon timme före studentutsläppet. C:a 20 lastbilar stod där och lastades med lådvis med öl av yngre skolkamrater! Ett tio-tal poliser patrullerade. Ingen höjde ett ögonbryn över den överlastade olagliga alkoholhanteringen. Det mesta måste ha varit langat. Östermalmsungdomarna dricker mest enligt redovisad statistik. Med svenska traditionella förbud klarar vi inte det här. Stadsdelsnämndens alkoholpolitik klarar det inte. Kanske Kyrkan kune ta ett initiativ till en förutsättningslös dialog om ett annat förhållningssätt till alkohol och droger.
Alexander Bard raserar idag i Aftonbladet alla förbud för narkotiska droger: bl a skriver han : "En krogkväll blir inte glamorösare för att man tar kokain till alkoholen, den blir roligare. Det är ingen verklighetsflykt att ta ecstasy på ett dansgolv, det är ett sätt att höja upplevelsen av den pumpande musiken när man dansar med kompisar som man vill tycka om"
Han hakar på Aleister Crowlwey´s ideologi: Ge alla människor så mycket hasch och whisky de vill ha! De som inte klarar det dör.
Det måste finnas ett rimligt alternativ. Vår drogperiod är inte den fösta i världen. Religionshistorien visar att upplevelser med hjälp av droger och alkohol blir religionssubstitut. Därför bör kyrkoledningen stimulera församlingarna att skapa förutsätnningar för en kult som blir ett alternativ till sådana kulter som nu återigen prfesenteras av AC/DC m fl med glotifiering av alkohol och droger.
Kanske vi skulle engagera Ola Salo och the Ark.? la gjorde en suverän tolkning av Jesus och hans evangelium med Jesus Christ Superstar på Malmö stadsteater. Nog borde Kyrkan ha råd med att engagera dem för att utveckla en gudomlg kult som ett alternativ
till rockkulten med glorifiering av droger?
Kyrkans otroligt omfångsrika musikkultur borde kunna avstå några Bach-oratorier för att utveckla ungdomens musik med ett gudomligt budskap. Det finns bl a i Jesus Christ Superstar.
Trodde detta var Åke Bonniers blogg - hur som helst - ett bra inlägg, kyrkan borde gå i bräschen igen för en nyktrare livsstil - även om jag tycker frågan om druvjuice etc i kalken är en bisak.
Skicka en kommentar