måndag 12 januari 2009

Korset och Guldbaggegalan

Jo, jag vet att jag kan låta som en gnällspik (hur nu sådana låter) men när jag ser Guldbaggegalans inledning med trolleri (som jag gillar) men med brinnande eldar och kors som något sorts ockult uttryck kan jag inte låta bli att känna mig irriterad. Korset har blivit en symbol för döden, för det hotande för så många. Men korset är inte ett dödstecken utan ett livstecken . Jesus dog på korset av kärlek till oss. Korset vill vittna om att inte ens döden kan stoppa Guds kärlek. Det får Vi inte glömma. När vi tycker att livet är svårt, när vi lider p gr av olika saker som drabbar oss, är vi inte ensamma. Jesus Kristus själv delar vår smärta. Jesus Kristus själv har varit i det allra mörkaste och svåraste och ropat ut sin övergivenhet. Korset vittnar om Gud som delar det svåraste med oss. Uppståndelsen bekräftar att livet vunnit - mot alla odds, att kärleken segrar - trots allt djävulskap.

Därför måste vi än mer hålla fram korset som just livstecknet, kärlekstecknet. Inte som något dödstecken som kan ha med det ockulta att göra.

6 kommentarer:

Bengt Malmgren sa...

Jag instämmer.

HH sa...

Själv såg jag inte galan, men jag anar att jag skulle instämma om jag hade sett den.

Något som dock ter sig lite märkligt, och som domprosten gärna får bringa lite klarhet i, är hur man kan bli så irriterad över att korset presenteras på ett sätt som inte stämmer med ens egen syn på detsamma, samtidigt som man förespråkar att Jesus ska kunna presenteras på sätt som inte stämmer med många (de flesta?) kristnas syn på honom.

För mig går det inte riktigt ihop. Och för mig är det nog snäppet värre att avbilda Jesus på ett "felaktigt" sätt än att göra samma sak med korset.

Anonym sa...

HH, det är avsikten som är skillnaden.

Om du och jag spelar fotboll och jag sparkar en hög boll mot dig kan det hända att du tar den med pannan och nickar in den i mål. Jubelrop, gott samarbete.

Men om du promenerar längs en gata lite för dig själv, och plötsligt träffas av en boll i huvudet, så blir du arg, ledsen, förvånad. Det gör ont. Du hade inte förväntat dig det. Du var inte förberedd. Du var inte med på reglerna.

När vi diskuterar trosfrågor så ingår diskussioner om reglerna. Det är bra att konst ifrågasätts, det är faktiskt en av grundsyftena med konst att vara ett samtalsämne. Men att blanda ihop en fotbollsmatch med en attack på öppen gata tjänar inte diskussionen. Diskutera gärna reglerna för fotboll. Men förstå först hur de fungerar.

Anonym sa...

Tur att man slapp se eländet då. Kyrkan har förvisso inte copyright till de olika kristna symbolerna, men nog är det rätt att reagera i en sån här situation. Korset är den viktigaste symbolen av den alla, och idag är det ju många som bär korsmycken bara för att de är fina och inte för att de bekänner sig till Jesus Kristus.

HS sa...

KONSTTEOLOGI

Ifrågasätt inte
konsten;
den är själv
ett frågetecken.
Tron då?
Istället för
att diskutera den
lyssna bara;
den är
som korset,
den har
alla svar
den är
kärlekstecknet.

H.S.
(Till Maja)

HH sa...

Maja, det är ingen självklarhet att resultatet blir gott bara för att syftet är gott (om det nu är det).

För min del är jag inte så road av att träffas i huvudet av en provocerande Jesus-bild.

Och hur vi än diskuterar fotbollsreglerna är det domaren som dömer. Inte du och jag.

Jag hade dock hoppats på ett klargörande från domprosten här. Inte från hans tillskyndare.