torsdag 30 april 2009

Vintern rasat...liksom även konservativa kristna.

Vintern rasat ut bland våra fjällar skaldade Herman Sätherberg på 1800-talet. Idag sjungs den sången av många körer runt om i landet och naturligtvis också av många andra glada entusiaster vid valborgseldarna (de som nu får tändas, det är ju så torrt ute).

Men det är inte bara vintern som rasar. Det gör även en del mycket konservativa kristna. De rasar inte över vinterns frånvaro men över Jonas Gardells bok om Jesus. De rasar över hans syn på försoningen, de rasar över hans syn på Jesus som person och i raseriet ska det hållas protestmöte i en av stadens mer konservativa frikyrkor. Där ska det läsas högt ur den högst blasfemiska boken och kommenteras sida för sida, kan man tänka. Att de bara orkar...

Det har skrivits en enorm mängd av Jesusböcker och ur olika perspektiv. Jonas Gardell har hållit på med sin under många år och utnyttjat en del av den moderna bibelvetenskapen och skrivit en bok (som jag håller på att läsa) som bitvis är överraskande och bitvis fullständigt lysande. En del håller jag med om, annat känns konstigt. Men vid flera tillfällen uppmanar oss Jonas Gardell att tänka själva, att inte tro allt han skriver. Men boken är oerhört stimulerande och välskriven och jag vill varmt rekommendera den. Men, som sagt, den utmanar till egen tankeverksamhet.

Jag ska just börja på kapitlet om uppståndelsen så jag vet i skrivande stund inte vad han tycker och tänker om den och samtidigt vet jag det därför att han, liksom t ex evangelisten Markus, tycks ha hela sin grund och hela sin utgångspunkt i tron på Jesu Kristi uppståndelse. Den utgångspunkten delar jag med Jonas Gardell, sen kanske vi tolkar det hela lite olika. Det ska bli spännande att se.

10 kommentarer:

LeoH sa...

Tillställningen riskerar bli lika patetisk, som när Ulf Ekman tillsammans med en panel sablade ner spänningsromanen Da Vinci-koden. Jag såg tillställningen på Kanal 10

Upplever att Gardell skrivit en tänkvärd bok. Jag håller på och smälter den ännu.

Christina sa...

Det är inte bara skrämmande utan även tragiskt att det bara skulle kunna finnas ett sätt som är rätt att tänka. Det ger ju att allt som inte faller innanför de givna ramarna skulle vara fel.

Jag tror att Gud är så mycket större än alla våra kyrkor och att vi människor, med våra olikheter, ryms i Guds famn. Det är inte Gud som stänger ute människor, det är istället vi människor som stänger ute varandra.

Åke Bonnier sa...

Vad jag inte förstår är att Kristna måste sabla ned böcker av olika slag. I från Vatikanens håll sablade man ner Harry Potter. Själv läste jag med glädje Harry Potter väl medveten om att den var ett påhitt. Gardells bok är inget påhitt men ett inlägg i Jesusdebatten. Det vore schysstare om man inbjöd Jonas Gardell till en dialog där det naturligtvis är tillåtet att tycka olika.

Maja sa...

Jag tror att det beror på att man har en rigid tolkning av bokstaven. Om man han en snäv tolkning av Bibeln, har man förmodligen också en snäv tolkning av andra texter. Då framstår texten som ett färdigt anspråk snarare än som ett förslag eller en inbjudan till reflektion.

Bokstavsrigiditet stänger texten för medveten tolkning. Står det att Gud gick på vattnet så gick Gud på vattnet, varken mer eller mindre. Vattnet kan aldrig vara något mer än vatten, att gå kan aldrig vara mer än att gå.

Man har heller i sin läsning ingen medvetenhet om att texten existerar i relation till en själv som läsare, att man är ett subjekt som är delaktig i handlingen, utan uppfattar texten som "död": färdig, fastlagd, sann i sig själv. Själv är man inget mer än de ögon som kan se och den hjärna som lärt sig tolka bokstävernas symboler. Läsaren som en slags datamaskin som registrerar pappret.

När man fyller i blanketter nuförtiden står det ofta "TEXTA! BLANKETTEN LÄSES MASKINELLT". Ungefär det förhållningssättet verkar en del människor ha till sig själva som läsare och jag beklagar det verkligen för deras egen skull. Böcker blir roligare när man gör sig till mer än datamaskin. Mose lag är förvisso huggen i sten men mindre rigid än ett sockerkaksrecept.

(apropå böcker tycker jag att Bonniers-serien är spännande! När är nästa del? Även om historieskrivningen gällande arbetarrörelsen var, ska vi säga djärv - 'med det kapitalistiska framsteget kunde nu arbetare börja organisera sig' - hoppla. Ska vi tacka de konservativa för rösträtten också? :)

Åke Bonnier sa...

Även om det är tillspetsat Maja förstår jag vad Du menar med att texten läses "maskinellt". Det skulle fundamentalisterna aldrig erkänna (vilket inte är så konstigt). De menar naturligtvis att de tolkar texten och försöker förstå den in i vårt sammanhang men att den bara kan förstås enligt deras tolkning.

Gällande serien om min släkt kommer nästa del på måndag. Den har blivit krisiserad för att vara lite "sötsliskig". Frågan är om just TV 4 ska sända en serie om sina ägare. Det hämmar vass kritik. Fast vi får väl se i tredje delen som lär komma på måndag om en vecka.

Anonym sa...

Kan inte heller förstå att kristna måste -som du skriver - "sabla ner" böcker. Men vad säger du om någon skulle "sabla ner" en bok han inte ens läst?

Åke Bonnier sa...

Vilken tänker Du på? Det är svårt att sabla ned böcker man inget vet om. Då går man mer på känslor än fakta - eller hur?

Jonas sa...

Ni glömmer att Bibeln alltid måste tolkas utifrån Kyrkans Tradition, det är ju från den som den kristna tron utgår..

Men när det handlar som det mest basala sakerna, som jungfrufödelsen, och framförallt att Jesus är Vägen, Sanningen och Livet, och att den Kristna tron är meningslös utan Jesu offerdöd för våra, synders skull, ja det är helt enkelt inget att kompromissa om. Detta skiljer ut vad som är kristet och inte kristet.

Jonas sa...

Angående böcker så håller jag delvis med. Da Vincikoden är en spännande bok, men vad som är dåligt är att författaren håller saker som för sant vilka inte är det. Fiction är vad det är och inte någon facklitteratur. Inte heller tror jag det är någon fara att läsa Harry Potter för en kristen. Man får ta det för vad det är.

dav sa...

Gardell är onekligen kunnig och påläst, men låter ändå, precis som Öholm, Ekman och Sjöberg ideologi och önsketänkande ta överhanden när det verkligen gäller. På min blogg förklarar jag varför de alla har fel och varför Jesus snarast var en antik Kristi brud.

http://davamal.blogspot.com/