söndag 31 augusti 2008

Älska Dina fiender

I skolvärlden talar man om kristen etik eller ibland, för att verka extra kunnig, om judisk-kristen etik. Vårt samhälles lagstiftning anses vara grundat på 10 Guds bud men frågan är hur just dessa kommer till uttryck hos oss?

Ibland tänker jag att det inte finns någon specifik kristen etik, att all god etik egentligen är allmänmänsklig. Vi delar den med så många. Man kan tänka att det finns en "etikpott" till vilken vi kommer från olika håll, från olika religioner, från olika traditioner och så motiverar vi samma sak utifrån lite olika perspektiv.

Men, det finns faktiskt något som jag inte funnit i andra religioners läror och som jag tror är typiskt kristen etik och det är när Jesus i Bergspredikan säger: Älska era fiender och bed för dem som förföljer er (Matt 5:44). Till alla som anser att det är viktigt med kristen etik vill jag säga: Låt oss tillsammans försöka leva detta. Tänk vilken skillnad det skulle göra på jobbet, i fritiden, i familjen, i släkten o s v.

4 kommentarer:

li sa...

Haha vilken rolig och förbluffande ärlig formulering, "för att verka extra kunnig". Det var roligt skrivet. Oj vad många såna där formuleringar det finns. "Gud vill relation", t ex, retade mig till vansinne innan jag själv blev indoktrinerad och slutade lägga märke till det saknade verbet. "Inget Jag utan ett Du" - brr. "Kärleken som inte söker sitt" jajajaja.. *s*

Åke Bonnier sa...

Jag förstår inte hur formuleringen skulle vara "förbluffande ärlig". Snarare är det förbluffande att man i skolvärlden (och ibland också i många andra sammanhang) har så svårt att se det allmänmänskliga i etiken... och tragiskt att vi (inkluderande mig själv)har svårt att leva den typiskt kristna etiken...

li sa...

Jamen ååå kära nån jag skrev att det var roligt skrivet! Det finns så många såna där saker som man säger för att 'verka extra kunnig' och det hade du uppmärksammat, det var väl kul! Nog för att världen är tragisk men det ju komiskt att den är tragisk, också ;)

Anonym sa...

Sen kan man ju kanske om man finner det intressant jämför hur många gånger ordet kärlek förekommer i bibeln till skillnad mot koranen.