lördag 28 augusti 2010

Flyktingar eller pensionärer?

Den frågan tycks ställas i en reklamfilm gjord av Sverigedemokraterna. Tack och lov tycks det som att TV4 inte vill sända filmen. Vi får se vad som händer. En helg som denna som i Svenska kyrkans sammanhang handlar om medmänniskan känns det förskräckligt att tänka på deras utspel som säkerligen har en åsiktsgrund hos alltför många människor. Gärna några flyktingar, gärna några invandrare, bara de blir som vi, bara de snabbt lär sig vår kultur, firar jul med julgran, firar påsk med påskägg och firar midsommar och sjunger ”Små grodorna” skuttandes runt midsommarstången. Sverigedemokraterna har en fasansfull syn på flyktingpolitiken och den stinker av det gamla slagordet "Bevara Sverige svenskt". Men också den flyktingpolitik som talar om att flyktingarna ska sändas tillbaka och få en slant "för besväret" är omänsklig - en flyktingpolitik som talar mot amnesti. Jag har skrivit det förr och jag skriver det igen: Vi har råd med en generös flyktingpolitik! Vi har råd med ett mångkulturellt och mångreligiöst Sverige! Vi har råd att ta emot människor från när och fjärran! Låt oss inte spela ut olika grupperingar mot varandra. Pensionärer är värda allt stöd och allt det som både den borgerliga regeringen och oppositionen talar om.

Medmänsklighet talar Bibeln om. I 5 Mosebok uttrycks detta starkt: Förbannelse över den som vränger rätten för invandraren, den faderlöse eller änkan. - Hela folket skall svara: Amen. (5 Mos 27:19) Det handlar om en helhetssyn med ett socialt ansvarstagande för både den ene och den andra. Låt oss leva i linje med detta! Vi får också svara: Amen!

18 kommentarer:

Lo sa...

Ja änkorna, där sa du nåt. Fortfarande bara Vänsterpartiet som kämpar för änkepensionerna va?

Patrik, Ängelholm sa...

Sedär en präst som lever kvar med medeltidens syn att kritik av religioner skall vara förbjudet. Jag är oerhört tacksam att jag gick ur svenska kyrkan, där jag förmodar att du verkar. Möjligen kommer jag tillfälligt gå med 2013 för att kunna rösta i nästa kyrkoval, för att sedan genast gå ur igen.

Svensk flyktingpolitik har ingenting med medmänsklighet att göra. Ni som tillber flyktingpolitiken som en andra gud (läs budet om inga andra gudar jämte mig...osv) borde åtminstone ibland ägna en tanke åt de verkliga flyktingarna, som inte har råd att korsa världsdelar.

Svensk flyktingpolitik ruinerar Sverige. Och du, ägna dig åt ditt yrke när du har prästrocken på dig - inte åt politik.

Anonym sa...

Hej Åke, Tack för en fin o tankeväckande blogg! Vi har setts en gång för länge sedan när du kom ut till Hersby skola på Lidingö där jag gick. Jag skulle vilja meila en fråga till dej men lyckas inte på grund av min dator... skulle du vilja meila mej, så kan jag svara tillbaka...

Vänliga hälsningar Jenny Abrahamsson
jennyabra@hotmail.com

Åke Bonnier sa...

Hej Patrik,
Den kyrka Du lämnat kommer alltid att stå upp för flyktingar som i rädsla för förföljelse och hot om fängelse och kanske en säker dödsdom flyr för sitt liv till vårt land. Det är helt i enlighet med kyrkans budskap som ljudit genom alla tider. Inget kan stoppa oss från detta! Det ingår också i prästers uppgift där så är nödvändigt och möjligt liksom i alla andra kristnas uppgift. På det viset kan religion ( i mitt fal kristen tro) aldrig skiljas från politik. Tron har konsekvenser!

P-A Jonsson sa...

Tro utan konsekvens är död.
Att enbart med läpparna bekänna något och sedan gå ut och visa att man inte förstått något av det man läst/hört är utan mening.

Jag går tillbaka till Jakobsbrevet gång på gång.
"Bli ordets görare, inte bara dess hörare, annars tar ni miste."

Och i den rent sakpolitiska frågan: Man kan arbeta för en mänsklig flyktingpolitik samtidigt som man arbetar för drägliga levnadsförhållanden över hela världen. Det gör SvK.

Patrik, Ängelholm sa...

Kyrkan (oavsett inriktning) har alltför ofta genom historien varit ett redskap för den regerande makten. Så även idag i Sverige, vilket du tydliggör. Vad gjorde t.ex. tyska präster och kyrkliga företrädare mot Hitler, förutom att springa hans ärenden? Något så hemskt anklagar jag inte dig eller svenska kyrkan för, men nog går mönstret igen.

Den svenska asylpolitiken är ett kapitalt misslyckande. Invandringspolitiken kostar Sverige 10tals miljarder kronor netto årligen. Tänk om en bråkdel av de pengarna avsatts till att vaccinera mot sjukdomar i u-länder, på att ge alla barn en utbildning, på att forska mer om t.ex. HIV. Istället för att t.ex. ta emot flykting"barn" i 25årsåldern som kostar 2000 kr per natt på förläggning (hur många barn med hjärnhinneinflammation kan vi vaccinera för den summan?).

För mig är det uppenbart vad som är insatser i kristen anda, och vad som inte är det.

P-A Jonsson sa...

Patrik,

1. Präster och församlingar gjorde massvis för att stå upp mot nazisterna och rädda undan människor från förföljelse. Flera av dem fick böta med sina liv, bl a Dietrich Bonhoeffer.
Med ditt synsätt så skulle Sverige vägrat att ta emot flyktingar från nazismens Tyskland.

2. Dina siffror och påståenden om flyktingpolitiken bygger på helt fel grundresonemang.
Ditt sätt att spela ut intressen mot varandra håller inte.

Patrik, Ängelholm sa...

PEA,

1. Säkert fanns enskilda kyrkliga företrädare som på olika sätt inte gillade Hitler. Liksom det finns enskilda kyrkliga företrädare idag som inte gillar den svenska regimen och hur svenska kyrkan följer makten.

Men jag syftar förstås på de stora dragen, nu som då. Kyrkans förhållande till naziregimen reglerades i "Rikskonkordatet".


"Med ditt synsätt så skulle Sverige vägrat att ta emot flyktingar från nazismens Tyskland."

Jag står på de verkliga flyktingarnas sida, vare sig det gäller då eller nu. Du och svenska kyrkan på lycksökarnas och bluffmakarnas!

2. Jag hade inte förväntat att du skulle motivera ett sådant uttalande. För det kan du inte. Möjligen förstår du inte att pengar inte växer på trän. Det finns bara en börs.

Ett asylsökande ensamkommande barn (med eller utan skägg) kostar 1900 kr per dygn.

Källa bl.a. här: http://politik.ifokus.se/Forum/Read.aspx?ThreadId=c8b914e1-e3db-4967-a79c-6f8c43daf984

Här är vad verklig hjälp till utsatta kostar:

* 1000 kronor kan betala för 4 kirurgiska kit för behandling av splitterskador.

* 500 kronor kan vaccinera 100 personer mot hjärnhinneinflammation.

* 250 kronor kan rädda livet på ett mycket svårt undernärt barn.

* 150 kronor kan rädda 15 personer från att dö i kolera.

* 70 kronor kan ge 47 barn vaccinationsskydd mot mässling.

Källa: http://www.lakareutangranser.se/gava/Vad-racker-pengarna-till/

Anonym sa...

Patrik har fullständigt fel om den kristna kyrkan och flyktingfrågan. Eftersom de två största kristna samfunden i Tyskland vägrade följa Hitler, grundade Hitler en egen "kyrka", som stöddes av ett fåtal överlöpare.

Även om det kan finnas praktisk begränsningar för hur många flyktingar ett enskilt land kan ta emot, har det aldrig varit en sant kristen linje att försvara den kristna tron genom att vägra ta emot flyktingar med annan tro. Jesus missionsbefallning var "Gå ut och gör alla folkslagen till lärjungar", och alltså inte att dela upp världen i en kristen del och en muslimsk del.

Naturligtvis menade Jesus att vi ska "gå ut" till de icke-kristna både i andra länder och i vårt eget land. Tydligen finns ett skriande behov av kristen mission även bland sverigedemokrater.

Sverigedemokraterna försöker att partipolitiskt utnyttja vår självklara önskan att Sverige ska förbli ett kristet land på ett synnerligen fult sätt. Alla vi som anser att politiseringen av Svenska kyrkan är fel måste mycket tydligt visa att den politisering av kristendomen som Sverigedemokraterna står för är den mist önskvärda i kategorin politisering av kristendomen. Endast talibanerna är värre, men de är ju Gud ske lov inte kristna.

En kristens uppgift är att möta talibanernas våld med kristen kärlek, att vittna om Jesus som Guds son även bland muslimer. Men i det arbetet är Sverigedemokraternas hets mot muslimer, det hat
och den misstro som Sverigedemokraterna utsår, bland svenska muslimer mot kristna svenskar, är en allvarlig black om foten i det nödvändiga missionsarbetet.

Inte ens de skarpaste motsättningar mellan oss kristna i bibeltolkningsfrågor mm kan få den gemensamma fronten mellan oss kristna mot Sverigedemokraternas försök att kidnappa kristendomen för sina rasistiska syften att vackla!

Om det finns kristna sverigemokrater ska de betänka bibelordet att man ska lyda Gud mer än människor - och alltså ta avstånd från sin egen partiledning. Då kanske vi kan föra en seriös diskussion om flyktingpolitiken och vilket som är det bästa sättet att hjälpa nödlidande i andra länder.

Den av TV stopppade valfilmen var det värsta jag hittills sett!

Bill's Bull

P-A Jonsson sa...

Ett stort tack till Bill's Bull som står upp tydligt och klart för kärnan i det kristna budskapet!
Du visar också på kunskap om det du pratar om.

Patrik, Ängelholm sa...

Bill's Bull:

Jag har lutat mig på de fakta som finns tillgängliga ang. hur den tyska kyrkan agerade gentemot Hitler. Du får gärna ge länkar till stöd för dina påståenden att Tysklands 2 största samfund vägrade lyda Hitler. Jag har iaf aldrig hittat någon sådan information.

"Tydligen finns ett skriande behov av kristen mission även bland sverigedemokrater."

Mission leder ofta till, sett till kristen mission genom historien, bekännelser med kniven mot strupen. I ett modernt samhälle missionerar man inte. I ett modernt samhälle samtalar och debatterar man. Argument bryts mot argument.

"Alla vi som anser att politiseringen av Svenska kyrkan är fel"

Du verkar ju inte alls anse att politiseringen av Svenska Kyrkan är fel, utan precis tvärtom. Maktens inställning i invandringspolitiken återspeglas ju exakt i Svenska Kyrkans inställning. Sverigedemokraterna är den enda kraften emot detta. En del kan tycka att en alternativ protest skulle vara att SD inte ställde upp i kyrkoval, men så länge röta råder måste man vara med och påverka inifrån.

"Endast talibanerna är värre, men de är ju Gud ske lov inte kristna."

Det är ju bra att du hellre ser muslimer befläckade med talibaner, än kristna. I övrigt är din jämförelse bizarr, och visar att du inte kan argumentera utan slagordsmässiga överdrifter. Talibanjämförelsen är dessutom gammal och upptagen. Den reserverades för något år sedan för män, av Gudrun Schyman.

"Men i det arbetet är Sverigedemokraternas hets mot muslimer, det hat
och den misstro som Sverigedemokraterna utsår,"

Hur kristet är det att fara med grov osanning om andra, i syfte att svärta ner dem? Jag vill påminna dig om åttonde budet:
”Du skall inte bära falskt vittnesbörd mot din nästa”

" ... att vackla"

Skitprat. Kristendomen är inte uteslutande, utan är öppen och till för alla, inte bara för en politiskt korrekt elit som du anser dig tillhöra. Massor av kristna kommer att rösta på SD i höstens val. SD har företrädare som är troende kristna och jag vet åtminstone en präst (men finns säkert fler) som kandiderar för partiet i höstens val.

"Den av TV stopppade valfilmen var det värsta jag hittills sett!"

Den politiskt korrekta uppfattningen visar bara hur otroligt lågt det är i tak i Sverige. Burqor kritiseras i den allmänna debatten och är ingen överraskande symbol för problemen med invandringspolitiken.

Filmen är verkligen ingenting. SD kan i kommande filmer välja att fokusera på t.ex. de brinnande förorterna, imamers hatpredikningar, vissa invandrargruppers våldsamma överrepresentation i våldsbrott, o.s.v. Det finns många känsliga teman som det måste röras runt i ordentligt, men det får SD se djupare på när partiet är i riksdagen.

Patrk, Ängelholm sa...

Bill's Bull:

Jag har lutat mig på de fakta som finns tillgängliga ang. hur den tyska kyrkan agerade gentemot Hitler. Du får gärna ge länkar till stöd för dina påståenden att Tysklands 2 största samfund vägrade lyda Hitler. Jag har iaf aldrig hittat någon sådan information.

"Tydligen finns ett skriande behov av kristen mission även bland sverigedemokrater."

Mission leder ofta till, sett till kristen mission genom historien, bekännelser med kniven mot strupen. I ett modernt samhälle missionerar man inte. I ett modernt samhälle samtalar och debatterar man. Argument bryts mot argument.

"Alla vi som anser att politiseringen av Svenska kyrkan är fel"

Du verkar ju inte alls anse att politiseringen av Svenska Kyrkan är fel, utan precis tvärtom. Maktens inställning i invandringspolitiken återspeglas ju exakt i Svenska Kyrkans inställning. Sverigedemokraterna är den enda kraften emot detta. En del kan tycka att en alternativ protest skulle vara att SD inte ställde upp i kyrkoval, men så länge röta råder måste man vara med och påverka inifrån.

"Endast talibanerna är värre, men de är ju Gud ske lov inte kristna."

Det är ju bra att du hellre ser muslimer befläckade med talibaner, än kristna. I övrigt är din jämförelse bizarr, och visar att du inte kan argumentera utan slagordsmässiga överdrifter. Talibanjämförelsen är dessutom gammal och upptagen. Den reserverades för något år sedan för män, av Gudrun Schyman.

"Men i det arbetet är Sverigedemokraternas hets mot muslimer, det hat
och den misstro som Sverigedemokraterna utsår,"

Hur kristet är det att fara med grov osanning om andra, i syfte att svärta ner dem? Jag vill påminna dig om åttonde budet:
”Du skall inte bära falskt vittnesbörd mot din nästa”

" ... att vackla"

Skitprat. Kristendomen är inte uteslutande, utan är öppen och till för alla, inte bara för en politiskt korrekt elit som du anser dig tillhöra. Massor av kristna kommer att rösta på SD i höstens val. SD har företrädare som är troende kristna och jag vet åtminstone en präst (men finns säkert fler) som kandiderar för partiet i höstens val.

"Den av TV stopppade valfilmen var det värsta jag hittills sett!"

Den politiskt korrekta uppfattningen visar bara hur otroligt lågt det är i tak i Sverige. Burqor kritiseras i den allmänna debatten och är ingen överraskande symbol för problemen med invandringspolitiken.

Filmen är verkligen ingenting. SD kan i kommande filmer välja att fokusera på t.ex. de brinnande förorterna, imamers hatpredikningar, vissa invandrargruppers våldsamma överrepresentation i våldsbrott, o.s.v. Det finns många känsliga teman som det måste röras runt i ordentligt, men det får SD se djupare på när partiet är i riksdagen.

Patrk, Ängelholm sa...

Bill's Bull:

Jag har lutat mig på de fakta som finns tillgängliga ang. hur den tyska kyrkan agerade gentemot Hitler. Du får gärna ge länkar till stöd för dina påståenden att Tysklands 2 största samfund vägrade lyda Hitler. Jag har iaf aldrig hittat någon sådan information.

"Tydligen finns ett skriande behov av kristen mission även bland sverigedemokrater."

Mission leder ofta till, sett till kristen mission genom historien, bekännelser med kniven mot strupen. I ett modernt samhälle missionerar man inte. I ett modernt samhälle samtalar och debatterar man. Argument bryts mot argument.

"Alla vi som anser att politiseringen av Svenska kyrkan är fel"

Du verkar ju inte alls anse att politiseringen av Svenska Kyrkan är fel, utan precis tvärtom. Maktens inställning i invandringspolitiken återspeglas ju exakt i Svenska Kyrkans inställning. Sverigedemokraterna är den enda kraften emot detta. En del kan tycka att en alternativ protest skulle vara att SD inte ställde upp i kyrkoval, men så länge röta råder måste man vara med och påverka inifrån.

"Endast talibanerna är värre, men de är ju Gud ske lov inte kristna."

Det är ju bra att du hellre ser muslimer befläckade med talibaner, än kristna. I övrigt är din jämförelse bizarr, och visar att du inte kan argumentera utan slagordsmässiga överdrifter. Talibanjämförelsen är dessutom gammal och upptagen. Den reserverades för något år sedan för män, av Gudrun Schyman.

"Men i det arbetet är Sverigedemokraternas hets mot muslimer, det hat
och den misstro som Sverigedemokraterna utsår,"

Hur kristet är det att fara med grov osanning om andra, i syfte att svärta ner dem? Jag vill påminna dig om åttonde budet:
”Du skall inte bära falskt vittnesbörd mot din nästa”

" ... att vackla"

Skitprat. Kristendomen är inte uteslutande, utan är öppen och till för alla, inte bara för en politiskt korrekt elit som du anser dig tillhöra. Massor av kristna kommer att rösta på SD i höstens val. SD har företrädare som är troende kristna och jag vet åtminstone en präst (men finns säkert fler) som kandiderar för partiet i höstens val.

"Den av TV stopppade valfilmen var det värsta jag hittills sett!"

Den politiskt korrekta uppfattningen visar bara hur otroligt lågt det är i tak i Sverige. Burqor kritiseras i den allmänna debatten och är ingen överraskande symbol för problemen med invandringspolitiken.

Filmen är verkligen ingenting. SD kan i kommande filmer välja att fokusera på t.ex. de brinnande förorterna, imamers hatpredikningar, vissa invandrargruppers våldsamma överrepresentation i våldsbrott, o.s.v. Det finns många känsliga teman som det måste röras runt i ordentligt, men det får SD se djupare på när partiet är i riksdagen.

P-A Jonsson sa...

För de som tror att kyrkan i Tyskland ställde upp helhjärtat bakom nazismen räcker det med en enkel sökning på Wikipedia: http://sv.wikipedia.org/wiki/Kyrkan_i_Nazityskland. (Visst är det lätt att hitta information?)
Dessutom finns det ett stort antal böcker i ämnet (på olika språk) som belyser nazismens förhållande till kristendomen, både i Tyskland och i Sverige.

För de som tror att kyrkan går i statens ledband i flyktingfrågan så kan jag nämna att redan på 30- och 40-talet tog den svenska kyrkan aktiv ställning för att ta emot flyktignar från Tyskland fastän staten var minst sagt tveksam.

Den kristna tron är inkluderande, därför välkomnas även sverigedemokrater. (Trots att sverigedemokraterna har en exkluderande grundsyn.)
Men som sverigedemokrat kanske man ska ställa sig frågan hur en kristen tro kan gå hand i hand med sverigedemokraternas politik?

Patrik, Ängelholm sa...

Jag noterar att mitt svar till PEA inte publicerats, efter flera dagars väntan. Eller så har det blivit utsatt för kyrkans censur?

Åke Bonnier sa...

Jag censurerar inte inlägg som inte är direkt kränkandde mot någon eller innehåller ord som jag inte vill ska finnas på min blogg.
Vet inte vad som hänt med ditt inlägg. Skriv igen om Du vill.

Åke

Anonym sa...

Har någon annan än du tillgång till lösenord? Det har försvunnit fler inlägg medan du har varit borta. Eller har du tagit bort dem själv?

Åke Bonnier sa...

Jag har upptäckt en ny funktion där somliga inlägg klassas som skräppost med automatik och hamnar i en skräppostmapp. Jag beklagar det skedda och ska nu ha koll på mappen