tisdag 8 mars 2011

Brödet är ett...!

På den tiden jag hade konfirmander sjöng vi ofta psalmen "Vi reser ett tecken" (Psalm 398 i Den Svenska Psalmboken). Konfirmanderna och vi ledare höll upp våra händer tillsammans som ett tecken på att vi instämde i psalmens ord om rättvisans tecken, måltid delad med alla I dag är det Fettisdagen och jag hävde ganska tidigt i mig en semla. Jo, jag är semmelfundamentalist och menar att det bara är i dag som man får äta dessa härligheter. Vi lever ju just dessa dagar i fastlagstiden när det handlar om att äta och dricka så att man sedan kan klara den 40 dagar långa fasteperioden som börjar i morgon, då det är Askonsdag.
Få är det väl som fastar under denna period men den påminner oss om att så gränslöst många människor genomför en ofrivillig fasta i vår värld. Hungern i världen tycks enligt undersökningar eskalera. 1997 gick ca 775 miljoner människor till sängs undernärda beroende på fördelningsproblematik, jordbruksutnyttjande, etc, etc. 2007 var samma siffra 980 millioner och 2017 väntas enligt prognoser 1, 2 milliarder människor lida av daglig undernäring. Det är ofattbart för oss svenskar, men inte bara ofattbart utan också oacceptabelt. Vi kan inte bara sjunga om rättvisa, om bröd som delas, om måltid för alla utan att leva detta. Svenska kyrkan har just inlett fasteinsamlingen som handlar om att stoppa hungern. Vi kan naturligtvis inte ensamma stoppa värdens undernäring och vända alla siffror åt rätt håll. Men, vi kan vara med och måste vara med och förändra.
Att nattvardens bröd delas och räcker åt alla är inte bara en realitet i mässans sammanhang. I det brödet är Kristus närvarande men han är också närvarande där brödet bryts i våra andra sammanhang, där vi delar vårt dagliga bröd med bröder och systrar som inte har det så bra som vi. Jesus själv uppmanar oss i Matteusevangeliets 25 kapitel att bry oss om dem som har det tufft i tillvaron och säger också att vad helst vi har gjort mot en av dessa mina minsta som är mina bröder, det har vi gjort för honom.
Låt oss därför vara med och göra en insats också i Svenska kyrkans fasteinsamling, ja låt oss göra allt för att utrota hungern! (http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=712719)Brödet är ett...!

Inga kommentarer: