lördag 23 juli 2011

Länk till ett vittnesbörd från massakern

Här är en länk till ett personligt vittnesbörd från massakern utanför Oslo:
http://www.expressen.se/nyheter/1.2508054/gomde-sig-bland-lik-for-att-overleva

7 kommentarer:

P-A Jonsson sa...

Snälla Åke, sprid inte medias senastionslystnad. Låt oss ha respekt för de människor som drabbats genom att inte "kika in genom deras fönster".

Åke Bonnier sa...

Bäste P-A och alla andra. Länken och berättelsen sprids av olika typer av media inklusive Facebook beroende på att den som skrev sitt vittnesbörd vill berätta. Vederbörande vill låta oss andra få veta just hur vidrigt det var, hur han kände det, hu han upplevde det, hur hans och de andras verklighet var då de jagades av massmördaren. Detta handlar inte som sensationslystnad. Det handlar om att i respekt låta en röst få berätta, få komma ut med sin erfarenhet. Vi visar respekt, vi tar deras erfarenheter på absolut fullaste allvar då vi låter dem få berätta. De behöver berätta många gånger, om och om igen. Inte bara för psykologer och andra professionella utan också för alla andra. Då är Facebook, tidningar, TV, etc utmärkta sätt. Deras upplevelse ska inte tigas ihjäl. Det blir inte världen bättre av. I respekt för de drabbade hänvisar jag till länken i mitt inlägg.

Anonym sa...

Men P-A har du läst artikeln ordentligt ? Du brukar ge många kloka och klarsynta kommentarer här men denna gillade jag inte. Det som skrivs handlar inte om medias sensationslystnad.

Det är dom drabbade som var där och upplevde en av vår tids största massmord och var mycket nära att själva bli brutalt ihjälskjuten som genom tv, tidningar, bloggar och facebook vill berätta för oss vad som hände. Det är dom som vill göra det här och vill att hela världen ska få veta vad dom har fått se och känt och vad fruktansvärda saker människan är kapabel till att göra. Det är ett steg i deras bearbetningsprocess som kommer bli lång och svår för många av dom som klarade sig. Då ska vi som inte var där och inte är direkt drabbade finnas till, lyssna, stötta och visa medlidande så gott vi kan och inte dra oss undan.

Så ser jag på saken iallafall.

/ Rickard

P-A Jonsson sa...

Många av de bilder, filmsnuttar, intervjuer och blogginlägg som vi nu ser sprids i hög grad pga medias sensationslystnad och önskan att kittla vår skräckblandade nyfikenhet.
(Det ligger inte långt från de ständiga våldsskildringar vi möts av på TV, i filmer och i böcker.)


Vi har ett ansvar att låta var sak ha sin tid. Ögonvittnesskildringarnas tid kommer senare. Då ska vi lyssna till de som efter egen bearbetning och moget övervägande vill berätta.
Nu är tiden för dem att berätta för någon som sitter mittemot och kan möta deras blick. Världen i övrigt får vänta.

I det blogginlägg som det via sensationstidningen Expressen länkas till står det "jag är fortfarande i chock".
Det som sägs av människor i chock ska vi handskas extremt varsamt med. I respekt för människor.

Så här tänker jag och många som har stor erfaenhet av krishantering.
Men jag tänker inte diskutera detta vidare - av respekt för de drabbade.

Anonym sa...

Åke
Jag tror det är viktigt att bedöma vilka inslag som är OK att sprida och inte. Detta inslag är nog OK men det finns andra som är mer tveksamma, typ när journalister försöker pressa en präst att bryta tystnadsplikten ocj berätta vad ungdomarna sagt. Det är INTE OK, man borde kunna nöja sig med generella kommentarer inte detaljer som ju faktiskt förekommit!

Lars Flemström sa...

Eefter att ha tänkt igenom saken - den är inte helt okomplicerad - instämmer jag helt med föregående kommentar från P-A. Allt har sin tid. Jag vill tillägga att media ska inte föregripa rättegången mot den misstänkte. Media - och särskilt Aftonbladet - har fått allvarlig kritik från mediaforskare för att ha låtit sig utnyttjas genom sprida mördarens eget material.

P-A Jonsson sa...

Jag vill bara be alla att läsa det här:
http://www.dn.se/nyheter/varlden/pressen-bor-ta-mer-hansyn-till-offren

"Flera av offren har talat med pressen om sina upplevelser på Utöya, men många av dem ångrar att de ställt upp."