tisdag 11 augusti 2009

Nej, så får man inte göra!


Hustrun och jag var på konstrunda idag - just den installationssamling som jag skrivit om i mitt förra blogginlägg (för ännu mer information se: http://www.mobileartproduction.se/skal_projects.html.) Vid en av installationerna fanns en välmenande dam som skulle visa oss installationen och som talade oavbrutet, både om vad den föreställde och om vad en bekant till henne hade upplevt för många, många år sedan etc, etc, etc. Hustrun och jag hade glatt oss åt att få se också den installationen under tystnad och begrundan. Där är ju egentligen först i det egna mötet med ett konstverk som det kan tala rakt in i den egna tillvaron, som det kan ta ens hjärta i anspråk. men denna dam, så fylld av entusiasm och välvilja, talade sönder alltihop. Så får man inte göra - inte äns som man är en välvillig kulturentusiast. Konsten är en sorts mobil katedral, ett sorts mobilt "heligt rum" eller kanske snarare ett mobilt "heligt tilltal". Men heliga tilltal måste få ske i tystnaden, måste få ske i det enskilda mötet utan att det talas ihjäl. Skrivna texter är bra. Där väljer man själv. Guideningar är bra, där väljer man att vara med eller inte, men det påtvingade pratet är direkt destruktivt.


Också vi i kyrkan har något att lära av det!

3 kommentarer:

HS sa...

MEN SÅ GÖR MAN NÄSTAN ÖVERALLT!

Åke, vad bra att du tog upp det som man kanske kan kalla för ljudföroreningar och jämföra med en borr eller en motorsåg. Sommaren är, ack, så kort och då vill man simma och sola trots att man inte har en egen strand. Upptäcker ett anrikt kallbadhus med träbryggor, susande björkar, tallar, ren vatten och kluckande vågor. Vill ostörd njuta av vindens, solens och vattens mjuka beröring. Men just under de soliga, dyrbara sommardagarna försvinner all gammaldags charm, all ro därifrån; mobiler ringer, mobilsamtalen tar aldrig slut, ungdomar skriker i vattnet, galopperar stojande fram och tillbaka på bryggan. Och det värsta: vissa damer kommer dit bara för att prata högt med bekanta hela tiden! Ibland bara om trivialiteter. Det känns som tortyr. Man åkte dit i många timmar, det kostar saftig att vistas där. Och så förvandlas naturens eget heliga rum till en vulgär krog, diskotek eller ljugarbänk. Man begriper inte det man läser, man hör inte vindens och havets berättelse eller ens egna tankar. Man känner sig ledsen, irriterad, ilsken och fientlig, vågar inte stanna bland sina "medmänniskor". Ja, det är mycket som skulle må bra av att ske i tystnad. Det är många som talar ihjäl varje möte med sig själv, varandra, konsten, naturen.
H.S.

HS sa...

Åke, tack för ditt tips om utställningen "Tänk på döden". Jag vandrade på Klara Kyrkogård, gick över vissa av de vita dörrarnas trösklar, vågade inte gå över alla… Sökte skydd under gårdagens värsta skyfall i Hausswolffs telefonkiosk på Brunkebersgatan:

FÖR SENT

Himlen har gråtit över
min dumhet hela kväll;
hur kunde jag
för en sekund tro
att jag skulle få tala
med mina döda
från en telefonkiosk?
Allt jag fick höra
var ett dystert brus.
Skulle de kunna höra
att jag ropar deras namn,
skulle de svara mig
omedelbart,
de har väl inte
glömt bort mig,
de var så mycket bättre
på att tänka på mig
än jag nånsin var
på att tänka på dem.

H.S. 2009-08-13

Anonym sa...

Hej! Tack för din intressanta morgonföreläsning, med rubriken "Gud är inte kristen", på Millesgården 14/8! Dock några korta reflexioner från en kristen s k gräsrot:
- Tror absolut att du e inne på ett rätt och viktigt område gällande religionsdialog!! MEN tycker (å möjligen är det bara en semantisk fråga?) att istället för att säga att "Gud är inte kristen" så borde man istället säga "Gud är också kristen" (el ngt liknande). Annars riskerar man ju att "exkludera de kristna från gud och istället inkludera de andra religionerna till gud"???
- Jesus måste väl f ö anses ha varit just kristen och han trodde ju på och tilbad gud/fadern etc. Dvs om vi anser att gud inte är kristen så riskerar väl även förhållandet till jesus att bli komplicerat?? Även detta bör väl också på något sätt relateras/adderas till ovanstående?
- Tycker särskilt om din utsaga "att ju närmare korset man befinner sig desto friare kan man bli och verka etc". Är det främst genom bibelstudier som man kommer korset närmare (några särskilda texter?) och f ö vilka andra vägar rekommenderar du??
Än en gång tack för ditt föredrag och ha en bra helg!
"Förstagångsbloggare"