onsdag 20 januari 2010

Alla ar har!

Jo, sa kanns det! Alla trossamfund finns pa plats i Jerusalem. Sedan anar jag att det inte ar pa det viset. Men inte minst de kristna kvarteren i gamla Jerusalem sjuder av olika kristna som tillber sin fralsare. Gravkyrkan torde nog vara den enda kyrkan i varlden som har sa manga trossamfund representerade i en och samma kyrka. Och det tycks rada nagon sorts harmoni. Tva muslimska familjer har hand om kyrknyckeln. En familj forvarar den och en familj far hamta nyckeln och lasa upp pa morgonen.

I Gravkyrkan kanns det verkligen att det som ar det viktiga ar att Jesus dott och uppstatt. Det delar man och samsas om pa samma plats.

Men situationen i Jerusalem ar samtidigt knepig. Vem ska bo var? Vem var dar forst? Vems hus ar det?

Vadret ar delvis bedrovligt. Det regnar. Typiskt, nar det var bra vader fram tills denna mandag. Men man har bett om regn och Gud hor bon. Tack och lov!

3 kommentarer:

Hippie Tanten sa...

Angående dina funderingar om vem som har rätt till Jerusalem:

Den historiska personen Jesus var en judisk reformist och det har obrutet bott judar i området i 4000 år. Jerusalem tillhör Israel och det enda som skiljer denna konflikt ursprungligen är Arafats skapelse, har skrivit om detta HÄR och HÄR

Lars Flemström sa...

Du har fallit i onåd hos landets feminster eftersom du har döpt om veckodagarna. Räcker det inte med att de manliga gudarn a Tyr, Oden och Tor har egna veckodagar. Nu har du dessutom infört en särskilt mandag. Alla mäns dag eler allemansdagen?

Den kvinnliga guden har ju bara en dag. Fredag. Radikalfeminster som bara tror på veckans enda kvinnliga gud, fruktbarhetsgudinnan Freja, är väl kristna? Alla som tror på en enda gud, tror ju på samma gud.

Det odontologiska gudsbeviset. Men om det låter bitande, ´är det nog en felstavning! Och särskilt lutherskt är det ju inte. Luther dömde ju ut hela "filosofin". Men vad säger då det odontologiska gudsbeviset?

"Alla som tror på en enda gud, tror på samma gud, eftersom det inte kan finnas flera enda gudar." Sa han som hade varit gift 14 gånger. Men själv trodde han att det var samma kvinna. För varje gång han hittade en ny sa han: "Du är den enda."

Är du alldeles säker på att judar, kristna och muslimer tror på samma Gud? Vad säger du då om Oden?

Duvan sa...

Ta gärna ett dopp i Döda havet också, det är faktiskt så att man flyter som en kork, vilket fövånande mig. Kanske särskilt heligt vatten eftersom det sägs bota reumatiker. Jag var där 1997 Tror det är sig likt att gå Golgata som var en upplevelse. Efter den vandringen blev inget sig likt för mig, där och då kallades jag till tro, på ett väldigt "dramatiskt" sätt skulle det visa sig.

Ha det bra där.