tisdag 19 april 2011

Den 1 maj i Rom.

Idag skriver tidningen Dagen (läs här) om den delegation som kommer att vara med i samband med påven Johannes Paulus II:s saligförklaring. Det kommer att vara en högtid på Petersplatsen och hustrun och jag är inbjudna att vara med i den svenska delegationen tillsammans med ärkebiskop Anders Wejryd, trossamfundsminister Stefan Attefall och Sveriges ambassadör vid Heliga Stolen, Ulla Gudmundson med flera. Hustrun och jag känner oss oerhört hedrade. Johannes Paulus är en påve som betytt mycket för ekumeniken, en påve som på många olika sätt är en förebild. Den 1 maj saligförklaras han vilket är ett viktigt steg mot helgonförklaring. För mig personligen är helgonen förebilder i att leva det kristna livet konkret. Vi behöver förebilder, inspiratörer i den djupaste bemärkelsen. Helgonen och inte minst de som levt i vår tid) har verkligen visat oss nutidsmänniskor att det går att leva kristen, att tron inte bara handlar om det introverta utan också om det extroverta, inte bara om tro utan också om handling. Men ändå inte bara om handling - utan också om tro, apropå vad jag skrev om i mitt tidigare inlägg.


Nu gläds jag med minas katolska systrar och bröder och hoppas på en solig dag över en "solig" händelse. Som sagt: Jag är hedrad! Måhända återkommer jag med en liten rapport från upplevelsen på denna bloggsida.

4 kommentarer:

Jonas sa...

Ja helgonen är förebilder, och i deras liv kan vi dessutom, tydligare än annars, se Jesus Kristus. Helgonen ber också för oss. Jag läste också Dagen och blev glad över en sån svensk uppslutning med stadsrådet Attefall (det vore helt fel att skicka statsministern eftersom han ju inte är kristen). Får gratulera dig Åke att du får den stora äran att delta i den svenska delegationen vid beatifikationen, och vi förväntar oss naturligtvis en rapport från Rom.

Anonym sa...

Jag gläds med dig Åke!

Anonym sa...

Jag är så glad, Åke, att du och din hustru är inbjudna och att du så gärna vill åka till Rom.Ska otålig
se fram emot din "upplevelserapport"!
Med en vårhälsning till er båda
H.S.
Tack för din modiga uppläsning
av Den Höga Visan i Jakobs kyrka!

nya tant lila sa...

Det blir säkert en solig dag i Rom! Så härligt det måste vara att få vara med om en så speciell händelse. Gratulerar! Vi ser nog alla fram emot en rapport.