lördag 23 april 2011

Kristus vårt ljus!

Om några timmar ljuder de orden i Storkyrkan. I mörkret bärs det lysande påskljuset in och orden "Kristus vårt ljus" sjungs! Vi firar påsknattsmässa kl 23.00. Det obegripliga skedde för 2000 år sedan. Graven var tom. Kristus hade uppstått. Det var detta budskap som förändrade livet för lärjungarna och som sedan förändrat livet för oräkneligt många människor under 2000 år. Det är detta budskap som bär mig i mitt liv, som fått mig att vilja bekänna mig som kristen, som fått mig att vilja engagera mig i kyrkan för den uppståndnes skull. Det är Han som kallat mig vidare att vara Hans präst, att bära ut evangeliet om Jesus Kristus, den korsfäste och uppståndne.

När jag skriver detta blogginlägg är det bara några minuter kvar tills klockan är 18.00. Då bryter helgen in enligt svensk helgsmålstradition och i min lilla familj samlas hustrun, döttrarna och några vänner och önskar varandra glad påsk och äter ägg och annat tillsammans.

Men det är inte förrän efter påsknattsmässan som påskljuset tänds hemma hos oss på Prästgatan. Då går vi hem, samlas vid det klosterstöpta påskljuset, tänder det och ropar ut påsknattens makalösa budskap:
"Kristus har uppstått! Ja, han är sannerligen uppstånden!"

Må det budskapet bära också Dig!

2 kommentarer:

P-A Jonsson sa...

För mig handlar påsken om kärlek - KÄRLEK!
Gud blir människa och lever på våra villkor mitt i bland oss. Och han gör det yttersta offret - av kärlek till sin skapelse - när han dör på korset. "För att du inte tog det gudomliga..."
Redan om det hade slutat där hade det varit omtumlande stort. Men så övervinner han döden och skapar hoppets seger. I det mörkaste av mörka finns ljus.

Åke Bonnier sa...

Ja, P-A, instämmer också med Dig! Påskdagens budskap är Kärlekens budskap in i våra liv - en Kärlek som upprättar, en Kärlek som ser, en Kärlek som bekräftar! Något av det ska jag snart säga i min Tv-predikan.