söndag 1 mars 2009

Kärlekens makt.

I morse var jag i Bullkyrkan i Gamla stan. Det är Stadsmissionens kyrka där hemlösa och andra samlas varje söndag morgon för en kort gudstjänst, smörgås och kaffe. Idag var det en speciell dag för Marianne, en dam som är blind, och som sjunger solo nästan varje söndag i gudstjänsten hade fyllt år. Hon var där och sjöng och bjöd sen på tårta till kaffet. Marianne är en stor entusiast och förgyller verkligen söndagsstunderna i bullkyrkan.

Att få vara där, byta ett ord eller två med gästerna som kommer dit betyder så mycket. Bullkyrkans verksamhet är viktig och drivs bl a med hjälp av volontärer.

I övrigt har denna söndag gått i gudstjänstens tecken. Först, som sagt, bullkyrkogudstjänst, sedan högmässa i Storkyrkan och så på eftermiddagen en mässa i S:t Jacobs kyrka. En intensiv men rolig dag!

Söndagens evangelietext handlade om Jesu prövning i öknen. Djävulen frestade honom på olika sätt. Delvis handlade det om makt. Och makt kan vara frestande. Dels kan makten i sig locka - att faktiskt inneha den. Men sen kan makt också locka till att driva saker, att mer eller mindre medvetet köra över människor, krossa människor. Egoismen ser oftast inga gränser. Makten talar om jag, min, mitt - både den politiska makten och annan makt. Utom den makt som Jesus genom sitt liv, sin död och sin uppståndelse talar om - en makt som är kärlekens makt. I Matt 28:16-20 talar han om den makt som är honom given. Den makten handlar om att ge sitt liv för kärleks skull - och det levde Jesus fullt ut för vår skull, för att vi ska leva av den kärleken och leva den vidare gent emot andra. Den typen av makt förändrar - men inte på egna villkor, inte på andras bekostnad men i den goda ömsesidigheten.

Låt oss denna vecka försöka att leva kärlekens makt där vi befinner oss. I Jesu efterföljd!

Inga kommentarer: