söndag 19 april 2009

Kyrkkaffe utan kyrka.

Idag på förmiddagen skulle hustrun och jag bege oss till den lilla skärgårdskyrkan för att fira söndagsmässa. Den ligger 6 km från vårt skärgårdshus så därför tog vi bilen. Glada i hågen skulle vi få fira mässa under temat "Påskens vittnen". För säkerhets skull hade hustrun hittat uppgifter på en hemsida om att gudstjänsten skulle börja kl. 11.00 och dessutom stod prästens namn plus ett namn till. När vi parkerat bilen nära ett söndagsöppet konditori gick vi fram till kyrkan som såg stängd ut. Några konfirmander (tror jag) satt på en bänk utanför och tittade på oss. Jag undrar om de var rädda för att jag skulle öppna kyrkan och leda gudstjänsten, för kyrkan var låst och tillbommad. Konstigt, sa vi till varandra, gick tillbaka till anslagstavlan och såg då till vår förskräckelse att gudstjänsten var sammanlyst med en annan kyrka i kontraktet flera mil från den kyrka där vi nu befann oss. Vi gav upp och irriterade och besvikna köpte vi morgontidningen och drack vårt kyrkkaffe utan kyrka i det tidigare passerade konditoriet där vi träffade Amelia och den ingifte morbror Gunnar. Konstigt att det inte stod på någon hemsida att gudstjänsten var sammanlyst. Bara påskglada affischer som man måste se på nära håll för att ta till sig informationen.
I vårt datoriserade samhälle är det a och o att ha en uppdaterad hemsida där aktuell information ges - också då en kyrka måste sammanlysas.

Sen fick vi istället fira mässa i S:t Jacobs kyrka på kvällen med International Church in Stockholm (ICS). Nick Howe ledde den mässan som var väldigt fin. Så det gick i slutänden ingen nöd på oss även om vi nu inte fick dela den lokala skärgårdsförsamlingens gudstjänstliv.

Inga kommentarer: