söndag 5 juli 2009

Inget mirakel idag heller... eller?

Nej, jag avstod med flit från mirakel. Jag, liksom många med mig erbjöds ett mirakel på marknaden i Böda. Det var en man som sålde mirakeltrasan som kunde suga upp vatten på ett helt annat sätt än en vanlig disktrasa. Jag älskar att gå på marknad och det gjorde jag idag. På marknader hittar jag alltid något litet som kan vara bra att ha; en speciell skruvmejsel, en kaffedoserare, ett rivgärn för gurka och andra livsnödvändiga saker. Hustrun är sällan lika entusiastisk men följer ändå med och uttrycker sin tveksamhet när jag står där framför den vältalige marknadsnasaren. Fast idag föll jag inte för frestelsen, trots att det handlade om ett mirakel...

Innan denna mirakelfrestelse var vi i Högby kyrka. Det är underbart att komma ut i andra kyrkor än dem i det egna stiftet och möta entusiastiska, engagerade, brinnande medkristna. Vi var inte så många i kyrkan men ändå en skara som ville höra Ordet förkunnas och få sakramentet (nattvarden) räckt av den pensionerade prästen Stig. Stig är ett mirakel i sig. Det är många år sedan han pensionerades men han går på i sin prästgärning som vore han 40 år yngre. Han brinner verkligen för att få förkunna Ordet att få vittna om Kristus och att han vid så hög ålder orkar, det är ett mirakel som kan inspirera. Stig är en varm person som utstrålar trosvisshet och trygghet. Sommar efter sommar efter sommar återvänder han till Högby pastorat för att arbeta för Guds rike.

Kanske borde vi bli bättre på att se miraklerna i vår tillvaro, för de finns ju där bara vi får upp ögonen för dem. Det är ett mirakel att jag får sitta på en liten pall vid vägkanten, se blommorna vaja i den svala julivinden, vara uppkoplad via bärbart modem, njuta av varma (!) bad etc. Det är ett mirakel att jag varje dag får stiga upp och tacka för en ny dag, en ny möjlighet. Men denna typ av vardagsmirakler glömmer jag alltför ofta bort. Men i alla fall:

Tack gode Gud!

6 kommentarer:

HS sa...

MIRAKLEN OCH DEN NÖDVÄNDIGA BLOGGEN

Du sitter på en pall vid vägkanten, ser vajande ängsblommor och din lust att blogga blommar på nytt! Visst är det ett bra exempel på "ett mirakel i vår tillvaro"! Det är ett mirakel för vissa av dina läsare också; de som
har börjat misstänka att du har tröttnat på att uppträda på "en sluten arena där en liten grupp människor diskuterar saker som är intressanta för bara denna lilla grupp"(A.S. i DN.) Kanske för att inte alla i gruppen tillhör "landets intellektuella spets"… (A. S. igen) Jag citerar förstås Alex Schulman som skrev om "Den onödiga bloggen" i DN den 4 juli.
Gud ske lov att du inte tog intryck av Alex nuvarande djupa aversion mot
"bloggosfären" som han finner "fullständig betydelselös och ointressant"
sedan han kommit på att "bloggen inte är maktverktyg" och bloggaren
inte är en maktfaktor…

Men DU får inte sluta sväva i bloggosfären! För att:
1. Din blogg är intressant.
2. Din blogg kan tjäna som ett evangelisationsverktyg, vilket den gör rätt ofta, även om du "bara" beskriver sommarens skönhet och tillåter dig att njuta av den, nästan som den berömde Ferdinand som föredrog blommorna framför torreadorer (läs: framför dina bloggläsare).
3. Det är egentligen svårare att blogga än att predika. Att föra en dialog istället för monolog. Uttalandena är genast kommenterade, diskuterade, ibland grymt attackerade och glöms inte så snabbt…
Men du verkar gilla utmaningar!

4. Vi kanske inte får träffa Gud på Internet men du kan hjälpa många att på nytt intressera sig för Kyrkan och religionen eller fördjupa tron. Du kan ge en god själavård om du fortsätter med öppenheten och ärligt svarar på frågor och funderingar som läsarna annars inte vågar ställa eller inte har tillfälle att göra.

5. Det pågår ett andligt storkrig om människan i den virtuella världen. "Kapten, min kapten" låter väl fint? Var en då! Kyrkan måste vara överallt där folket är.

Så: se till att återfå kraften, lusten och viljan att blogga!
Plocka gärna fram fler mirakel åt oss!

H.S.

Åke Bonnier sa...

Tack HS för Dina värmande ord!!! Jag sitter igen vid vägkanten där jag har bäst uppkoppling. Kanske kommer mina bloggar inte så tätt nu på sommaren, men då och då kommer jag att skriva något - sött eller beskt eller bara lite lagom.
Varma hälsningar från en vägkant. Åke

Anonym sa...

Jag undrar om domprosten är medveten om de starka reaktionerna utställningen i storkyrkan väcker.

Som reseledare för besökare främst från södra Europa blir den liberala Svenska kyrkan till ett stort skämt med anledning av den pågående utställningen med denna nakna man...vad har den att att göra i Storkyrkan undrar många, man ser det som ett hån gentemot kristna värderingar,då jag anlitar lokalguide i Stockholm märker jag hur ogärna man tar sina besökare till er kyrka denna turistsäsong.Även min resebyrå har beslutat att ej besöka storkyran mer denna säsong.

Per-Ola Larsson sa...

Åke!

Det var roligt att få höra Din positiva inställning till att "möta entusiastiska, engagerade, brinnande medkristna" som t ex prästen i Högby kyrka. Andra stift har uppenbarligen förmåga att låta de brinnande prästerna få verka.
Här i Stockholm är det tvärtom. Här lägger biskop och domkapitel munkavle på oss som vill förnya Kyrkan i Stockholms stift, t ex på Ma Oftedahl, Göran Beijer, Carl Magnus Magnuson och mig. Man måste tydligen heta Sahlberg och ha dokterarat på Pingströrelsen för att frtt få tala både i Svenska Kyrkan, Filadelfia och "NEW WINE" m fl.
Vart är Svenska Kyrkan i Stockholm på väg?
******
Du anonyme som protesterar mot bilden av den nakne mannen i Storkyrkan. Du säger att människor i sydliga länder är irriterade på bilden.

Men har de inte i sina hemländer sett skulpturer på nakna män? Själv har jag i en fransiskanerkyrka i Italien sett en naken Jesus. Tyvärr fanns det en påve på 1800-talet som skändade kropparna genom att låta skära av alla upptäckta penisar på nakna skulpturer. Visst var Adam rädd för sin nakenhet efter syndafallet. Men låt oss se verkligheten som den är och som Gud har skapat den.

Anonym sa...

Per-Ola.. det kanske handlar om trovärdighet? Om du är trovärdig så får även DU möjlighet och förtroendet att tala i svenska kyrkan, filadelfia och new wine.

Borde ju ha anat på en gång att det handlar om svartsjuka från din sida..

Per-Ola Larsson sa...

Varför vill Du anonyme inte stå för Ditt ord och uppge Ditt namn?

Varför fantiserar Du om svartsjuka? Jag vill bara ha klara linjer. Låt Svemska Kyrkan få stå för sin tradition. Låt Filadelfia och Elim m fl stå för sin identitet. Det är för mig obegripligt att S:ta Clara kyrka måste vara värd för en karismatisk rörelse. Då först kan vi respektera varandra. Att Domkyrkoförsamlingen vill lämna bort S:ta Clara kyrka till denna utbrytargrupp är helt enkelt förräderi mot Svenska Kyrkans medlemmar