torsdag 10 december 2009

Herta Müller och andra överlevare.

Jag har inte läst något av Herta Müller men när hon framträder, både i skrift och i tal gör hon det som en överlevare. Diktatur, förföljelse, människohat, ond bråd död - allt detta har hon överlevt.

Vi behöver överlevarna, de som visar att våldet inte har sista ordet. Överlevarna som påminner oss om att vi aldrig får ge upp i vår tro på godheten, ge upp vår tro på möjligheten trots allt. Vi behöver överlevarna från 2:a världskriget, från diktaturens Rumänien, från apartheids Sydafrika. Vi behöver inspireras till att ständigt, ständigt motarbeta främlingsfientlighet, motarbeta intoleransens fula tryne där människor förföljs, marginaliseras och utfryses på grund av etnicitet, sexuell identitet, hudfärg.

Vi behöver överlevarna som påminner oss om att helveten finns här på jorden, som påminner oss om att så ofattbart många människor har dödats bara för att de tillhört en viss grupp.

Låt oss lyssna till Herta Müller, till Ference Göndör och andra överlevare - lyssna till deras erfarenheter, lära av dem, inspireras av dem och ständigt stå upp för godheten, syskonskapet, jämlikheten.

Jesus uttrycker det kort, konkret och judiskt:

Du ska älska Din nästa som Dig själv!

1 kommentar:

Anonym sa...

Herta Müller, ja, vilken kvinna. Har du läst och lyssnat på vad hon säger om islam?