tisdag 12 januari 2010

Bland tops och svampar.

Jo, så skulle säkerligen en rubrik kunna formuleras om man skulle skriva en bok om renoveringen i Storkyrkan. Så många olika material kommer att användas för att få kyrkan riktigt fin. Urban Ullenius ateljéer AB är generalentreprenör och har sitt säte i Sunne i Värmland. Värmlänningar är ett klokt släkte vet jag som är gift med en.

Många frågor kom naturligtvis i samband med den presskonferens vi hade i Storkyrkan igår. Varför gör vi denna renovering? Är det för att det ska bli fint till det kungliga bröllopet? Självklart! Vi vill att kyrkan ska vara riktigt vacker, så ursprungligt vacker som möjligt när kronprinsessan och Daniel Westling gifter sig. Det är nog den allra största vigseln som ägt rum under de senaste hundra åren och då vill vi ju gärna att kyrkan ska vara så vacker som möjligt. Men vi vill också att kyrkan ska vara vacker för alla dem som söker sig till vår katedral, som vill komma in och titta på silveraltaret, på S:t Göran och draken, på Vädersolstavlan, på kungsstolarna och predikstolen. Storkyrkans inventarier är ju turistmagneter och vi hälsar alla turister varmt välkomna till vår underbara kyrka. Men vi vill också göra kyrkan riktigt fin för alla dem som söker sig till det heliga rummet. För visst är Storkyrkan en kulturbyggnad. Visst är hela katedralen en turistdragare men främst av allt är det ett heligt rum som med all sin glans och i all sin glans visar på Gud som möter i Jesus Kristus.
När jag talade till media underströk jag att kyrkan också, och än bättre genom renovering, rengöring och komplettering, ska förkunna genom sin arkitektur - förkunna budskapet om Gud, skaparen, gud Frälsaren, Gud Livgivaren. Det finns alltså så många aspekter på varför vi gör detta.

Men, och det ska verkligen erkännas, vi skulle inte haft den ekonomiska möjligheten om inte kronprinsessan och den blivande prinsen valt Storkyrkan som sin vigselkyrka.

14 miljoner kronor kostar hela renoveringsarbetet inkluderande komplettering av belysning, orgelkomplettering och högtalarkomplettering. Det är en stor summa pengar och samtidigt en liten summa med tanke på allt som ska göras och med tanke på alla experter som är indragna i arbetet. Som mest kommer kanske 25 personer samtidigt att arbeta inne i kyrkan - en kyrka som verkligen kommer att vara fylld av byggnadsställningar från golv till tak.

Vi har fått 12 miljoner kronor från kyrkoantikvarisk ersättning, 3,4 miljoner kronor har vi fått i kyrkobyggnadsbidrag och 1, 6 miljoner kronor har vi själva kunnat skrapa fram genom en fond som vi har för Storkyrkans förskönande. Det är en donation som vi fått för många år sedan och som vi nu (och även tidigare) har haft och har stor glädje av.

Nu gläds jag över att S:t Jacob blir vår gudstjänstkyrka t o m den 1:a maj. Vi kommer att fira mässa på torsdagar (kl 12.00 med biskopen som huvudcelebrant), 11.00 på lördagar (förbönsmässa som ibland inkluderar barndop i själva mässan) och högmässa på söndagarna kl 15.00. Kl 18.00 firar ICS (International Church of Stockholm) mässa på engelska. ICS verksamhet är vår engelskspråkiga verksamhet dit alla oavsett landstillhörighet är välkomna.
F o m den 2.a maj öppnar Storkyrkan igen för gudstjänster och konserter även om inte allt arbete med renoveringen är färdigt. S:t Jacobs kyrka fortsätter även sedan att fira mässa på söndagar och i andra sammanhang.

Men alltså, redan nu:

Kom och var med oss andra i S:t Jacob!

6 kommentarer:

Karin sa...

Du har så rätt i att det är en vacker kyrka i stort behov av renovering men att att påstå att det har mycket lite med kronprinsessbröllopet att göra tror inte jag på. Klart det är primärt därför. annars hade det väl gjorts för länge sen?!?!?!

För hur vacker kyrkan är, är den ju grymt sliten och har varit i behov av renovering LÄNGE. Kom inte och påstå nåt annat!

Åke Bonnier sa...

Jo, jag påstår något annat eftersom det är TACK VARE det härliga kungliga bröllopet som vi får ekonomiska medel att göra det vi nu gör. Annars hade vi aldrig haft råd och det hade inte blivit av. Vi borde, enligt vår vård- och underhållsplan, ha gjort det för flera år sedan.

Anonym sa...

En bagatellfråga: är kronprinsessans och Daniel Westlings vigsel "den största" under de senaste hundra åren? VIsst gifte sig väl kungen i Storkyrkan och var inte det häftigare när en regerande monark gifte sig där?

Svar till "Vän av ordning", alias Katrin

Olle sa...

Vilar det inte något teologiskt kristet över en sådan kyrkorenovering? Att göra det trasiga helt, det smutsiga rent. En sådan "renovering" behöver vi människor också. Jag tangerar ämnet i min egen bloigg, men då just ur den mänskliga kroppens perspeptiv:
http://olleidestrom.blogspot.com/

Tack igen för en ambitiös blogg, Åke.

Per-Ola Larsson sa...

Du skriver: "Det är nog den allra största vigseln som ägt rum under de senaste hundra åren"..... ?

Varför menar Du att kronprinsessans bröllop är större än kung Carl-Gustafs och drottning Silvias år 1976?

Karin sa...

Jag gillar Olles teologiska tankar kring detta. Visst är det angeläget att "renovera" även oss människor, att även göra oss hela och rena i denna bemärkelse. Men jag har länge stört mig på vår märkliga konstitution. Att statschefs(!!!)ämbetet ska gå i arv känns mycket märkligt.

Dessutom är inte Victoria betrodd att själv välja sin tro (i den mån det nu är ett val, är det inte i själva verket Gud som väljer oss?). Hus som helst gäller ju inte den grundlagsskyddade religionsfriheten kungafamiljen... Och jag tycker det känns jättemmärkligt att ni inte kan fixa denna nödvändiga kyrkorenovering (människor är ni ju ganska bra på att "laga") med mindre än att Victoria, eller rättare sagt hennes far, tvingas övertyga Fredrik Reinfeldt om att Daniel är en bra kille! (SO §§ 4 och 5)

Men nu är det som det är och som framgår av min egen blogg, så hoppas jag trots min kritik av konstitutionen att det blir ett fint bröllop, och jag ser verkligen fram emot att besöka en nyrenoverad storkyrka vad det lider.