fredag 1 januari 2010

I Jesu namn?

Det känns nästan högtidligt att skriva årets första blogg. Nu är det 10-tal. 00-talets tid är förbi för denna gång och jag lär aldrig uppleva det mer och inte Du heller. Men låt oss leva i det innevarande för gårdagen är förbi.

Vi firade nyår hos min syster och svåger med syskonbarn och respektive och journalistisk närvaro m fl. Det blev en lyckad kväll som slutade hos dem när sista raketen i stadens fyrverkeri slocknat. Då var det dags för en vandring längs med Strandvägen där väldigt många människor vistades mitt i natten. Det var folkfest... och ett nytt decenium.

Idag har jag firat mässa med biskop Eva som predikant och kyrkoherdar och präster från hovförsamlingen, tyska församlingen, finska församlingen och domkyrkoförsamlingen. Det blev en väldigt lyckad första mässa för året. Temat var, som för alla i Svenska kyrkan, "I Jesu namn". Efter mässan gick alla hem till hustrun och mig och åt lunch. Gott, glatt och lagom rörigt blev det när 26 personer samsades vid borden. Tack Lena H som hade varit behjälplig liksom hustrun!!

I Jesu namn, ja så vill jag leva detta kommande år. men vad innebär det? Att leva som Jesus säger? Men vad innebär det? Hur ska jag förstå det? Kanske handlar det om det bud Jesus har gett sina lärjungar och gett oss. Han säger: Ett nytt bud ger jag er: att ni skall älska varandra. Så som jag har älskat er skall också ni älska varandra. Alla skall förstå att ni är mina lärjungar, om ni visar varandra kärlek.” (Joh 13:34-35)
Då får jag ta kärlekens initiativ - hela tiden. Det är sannerligen en utmaning. Jag kan inte säga att jag alltid klarar det. Tvärtom faller jag för motsatsen med jämna mellanrum. Men Guds nåd är var morgon ny poch jag får börja om. Tack och lov! I Jesu namn, handlar kanske också om att leva mitt liv tillsammans med mina medkristna så att vi alltid har Jesus mitt ibland oss. Det är också en utmaning, men har man det smittar det - och just den smittan vill jag gärna sprida vidare.

"I Jesu namn" handlar också om att verka för fred och försoning, att se att vi alla hör samman oavsett tro. "I Jesu namn" får vara mina tolkningsord och grundord för detta nya år och låta det stå som en reubrik över varje ny dag.

I Jesu namn får vi ta ett steg vidare in i varje enskilt nu.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Men är det då så krångligt att leva som Jesus lärde, och varifrån kommer alla kanske och tolkningar av bibelord och Jesu gärningar. Eller är det så att vi som kristna inte vill se vad som verkligen står? Dagens trend inom kristenheten tycks vara kärleksbudskapet, precis som Jesus inte talar om annat. Sanningen är nog den att Jesus pratar betydligt mer om ondskan i världen och kampen mot den.

Per-Ola Larsson sa...

Tack Åke för Dina välgörande inlägg under helgen. Jag vill önska Dej ett välsignelserikt nytt år i Din kamp för Kyrkan i tiden!

Du skriver bl a: Han säger: Ett nytt bud ger jag er: att ni skall älska varandra. Så som jag har älskat er skall också ni älska varandra. Alla skall förstå att ni är mina lärjungar, om ni visar varandra kärlek.” (Joh 13:34-35)

Denna vers har Domkapitlet inte tagit till sig. Domkapitlets dom och bannlysning utesluter mig från den kärleken.

Inte ens när jag följde Ditt råd att verka som lekman i min församling vann jag något gehör.

Vi är många som upplever Kyrkans uteslutning. All min aktiva tid i Kyrkan har jag sökt knyta band mellan vanliga arbetare i Stockholm och Kyrkan enligt mönster från de franska arbetarprästerna.

Om Ni i Kyrkans ledning förkastar oss som söker finna nya vägar avsomnar Kyrkan snart. Det visar all statisstik.
Trots det tror jag på en förnyelse.
Men först kanske vi måste lägga ned Domkapitlet och biskopsämbetet och återvända till en sådan gemenskap som Jesus lärde sina lärjungar.