söndag 20 juni 2010

Dagen efter den kungliga vigseln - tankar

Vilken dag det var, den 19 juni! Kyrkan var makalöst smyckad (blommorna finns kvar tills kl. 12 imorgon måndag). Det låg en stor förväntan i luften och ett "äntligen" genomsyrade hela kyrkan. Äntligen skulle vigseln äga rum, äntligen skulle de få varandra, äntligen skulle de få bekräfta sin ömsesidiga kärlek till varandra. För mig personligen var den starkaste stunden då de upprepade sina löften till varandra. Det var oerhört starkt...

Efter vigselgudstjänsten och en liten presskonferens begav vi oss alla åtta (de fyra vigselförrättarna med respektive) till slottet för mottagning och fest. Hustrun och jag hamnade ute på Logården där vi var med och tog emot brudparet. Det gick inte att ta miste på deras ömsesidiga kärlek. Det var som ett rosa kärlekens moln omgav dem, inte bara i kyrkan utan också hela kvällen. Efter sångarhyllning och tal av kronprinsessan på Lejonbacken, var det dags för en fyra rätters middag med förrätt, fisk, kött och efterrätt. Mätta lämnade vi Rikssalen på slottet för att sedan få möjlighet att äta bröllopstårta. Romeo- och Juliakören underhöll och goda samtal fördes. Så var det dags för bröllopsvalsen. De dansade väldigt bra. Jag anar att brudgummen hade tränat en del... Så var det dags för oss andra att få dansa, få lyssna till bl. a Carola och Roxette. Vid tvåtiden på natten vacklade hustrun och jag hem, trötta av allt det myckna. Aftonbladet verkade bevaka alla utgångar på slottet och jag blev intervjuad och fotograferad. Ibland är det bättre att låta media få sitt än att obstruera alltför mycket.

Idag firade vi högmässa med 1000 personer närvarande i kyrkan. Fantastiskt! Gudstjänsten radiosändes i P1 kl. 11.00. Därefter har ca 7000 människor besökt Storkyrkan för att se allt det vackra. Det var köer i timmar för att komma in.

I morgon är sista chansen att se blomsterprakten i kyrkan. Men den är också värd att besöka för andra sakers skull…

Så välkomna!

10 kommentarer:

Anonym sa...

Det var fantastiskt fint att få se kyrkan och alla blommorna idag! Jag var en de sjutusen som trängdes i Trångsund efter högmässan, egentligen skulle jag bara gå förbi! Men jag hörde sång, och stannade, försökte få syn på en kör - tills jag förstod att kören, det var de som stod och väntade på att få komma in i kyrkan! Jag blev så glad när jag såg den gråhåriga glödande kvinnan som dirigerade svettiga turister och föll in i sången. Plötsligt kom psalmböcker ut i trängseln, och sången blev stadigare! Det gjorde gott att sjunga, sången kanske hade lagrat sig i hjärtat sedan gårdagen och ville nu bara ut! Ett fantastiskt initiativ att lugna en närmast hysterisk folksamling med sommarpsalmer! Det gjorde min dag! Tack!

Jonas sa...

Oj 1000 personer i högmässan! Tänk om det varje söndag kunde komma en femtedel så många..så hade det varit ganska bra ändå..synd att de inte tv-sände den gudtjänsten istället alla tråkiga och oliturgiska tv-andakter de sänder nu på sommaren..

Jag vill iallafall tacka dig Åke (och biskoparna och övriga) för en väldigt fin och värdig vigselgudtjänst. Inte minst var den sjungna förbönen fin! Sjung mer Åke tycker jag.

Anna-Karin sa...

Jag bakade bullar och lyssnade till dig i radio! Det var en bra kombo! Och jag håller med, du sjunger bra så sjung av Herrans lust.

Tack Åke!

Åke Bonnier sa...

Tack Anonym, Jonas och Anna-Karin!
Era ord värmer!

Åke

P-A Jonsson sa...

Jag är så enig!
Storkyrkan är en juvel. Och att se dagens människor i denna gamla traditionsrika kyrka skapar en hisnande tidslinje.
I det aktiva bruket av gamla föremål knyts då och nu ihop. Vi förenas med de som gått före och vi skapar en länk till de som kommer att gå efter.

Miriam W Klefbeck sa...

Instämmer i hyllningskören! Sjungen vigselbön ÄR vackert och jag vet av bitter erfarenhet att det inte är så där alldeles enkelt att få det att låta både vackert och bedjande på samma gång!

Anonym sa...

Jag sitter nu och lyssnar till CD:n "Bröllopsmusik från Storkyrkan" och bara njuter... Jag och mor min var på söndagens gudtjänst i Storkyrkan, och vi njöt av att dela nattvard och att få lyssna till allt det fina som ni framförde både i predikan, läsningar och sång. Har kommit hem till Lund nu ikväll efter 5 fantastiska dagar i ett underbart Stockholm fyllt av bröllopsyra, och man kan inte annat än unna brudparet all den lycka, kärlek och glädje som de fullkomligt strålade ut. Det var underbart att få komma in i Storkyrkan dagen efteråt, och Åke, tack för allt det fina som Du och dina kollegor delat med er av i samband med dessa dagar. Kärleken är stor och dess Källa likaså. /1 Joh 3:20/ Sofia

Jonas sa...

Och jag vill dessutom sända en hälsning och ett tack till ärkebiskop Anders - som jag ju annars ofta brukar vara kritisk emot - som höll ett väldigt fint vigseltal som var en klassiskt kristen beskrivning av äktenskapet. Det gladde jag mig också åt mycket.

Lars Flemström sa...

Får väl instämma i hyllningskören. Det som jag speciellt kommer att minnas från den kungliga vigseln är ärkebiskopens utmärkta tal och domprostens vackra sång. Ja, du Åke, du sjöng inte bara vackert, utan så vackert så att jag studsade till och önskade "mer".

Lars Flemström sa...

PEA
Det är ju inte ofta du och jag är överens, men när vi är överens är vi tydligen alldeles enormt överens. Instämmer alltså!