onsdag 16 juni 2010

Kärleken segrar!

Det blir temat för min predikan i Storkyrkan nu på söndag när vi öppnar kyrkan för allmänheten igen. Gudstjänsten börjar kl 11.00 men redan kl. 10.00 slås dörrarna upp för gudstjänstfirare.

Kärleken segrar kan nog vara ett tema också för lördagens omtalade vigselgudstjänst. För det är just detta som brudparet i Storkyrkan uttrycker när de står inför högaltaret och svarar ja på de givna frågorna. Mot alla odds, mot allt ont förtal för länge sedan, mot allt vad olika kraxande röster sagt så står de där nu - Sveriges tronföljare och mannen av folket och säger högt och ljudligt att de älskar varandra. Ingenting kan stoppa deras kärlek. Men sen då?

När ett brudpar har sagt ja tillvarandra, när bröllopsmiddag och bröllopsvals är ett minne blott - hur blir det då?

Det viktiga är att ett brudpars ömsesidiga ja får upprepas varje dag. man behöver välja varandra varje dag - inte bara då man friar eller då man säger ja inför Gud och i denna församlings närvaro. Äktenskapet är inte en trygg hamn utan kanske snarare en spännande seglats, ett äventyr som är nytt varje dag och där man får upptäcka mer av varandra, dag för dag, stund för stund.

Detta önskar jag varje brudpar - att man ska få fortsätta tillsammans, fortsätta att säga ja till varandra, fortsätta att odla varandra, fortsättra att skratta tillsammans, gråta ihop. finnas för varandra, växa tillsammans. Man behöver tid för varandra när mycket annat tar ens tid i anspråk. man behöver välja varandra också i almanackan, prioritera varandra. Det är viktigt.

Jag är en ivrig motarbetare av skilsmässor men statistiskt sett ligger jag i underläge. Men skam den som ger sig! Jag kallar nästan varje brudpar till ett servicesamtal ett år efter vigseln för att samtala om året som gått och åren som kommer. Allt i akt och syfte att stötta på vägen. Fler samtal skulle egentligen behövas i ett sorts äktenskapets friskvård.

Min dröm är att varje brudpar ska avsluta sitt mycket långa gemensamma äktenskap när döden skiljer dem åt och de, var och en, med det långa gemensamma livet ska kunna bekräfta denna bloggs rubrik:

Kärleken segrar!

5 kommentarer:

Carin Andreski sa...

Tycker att du sa allt så bra i TV i torsdags (tittar på avstånd från San Antonio, Texas, USA). Tack så hemskt mycket för din visdom.
MVH,
Carin

Anonym sa...

Hej Åke.
Du är verkligen ett fint föredöme för svenska kyrkan. Mycket fint framträdande av dig i tv i torsdags. Följer dina tankar här på bloggen med stort intresse...
Sitter ju själv i ett kyrkoråd med frispråkiga Dag Sandahl och de är givande. Vi önskar dig här från Öland lycka till med vigselgudtjänsten med sommarölänningarna i kungafamiljen. Varma hälsningar från Tobbe & Ann med familj

Per-Ola Larsson sa...

Det är glädjande, Åke - att Du vill att kärleken skall segra.

Jag hoppas därför att Du skall medverka till att Svenska Kyrkans kärlek fortsättningsvis också skall gälla stiftets psykiskt funktionshindrade personer.

Vill Du öppna Storkyrkan för en kyrkomanifrestation i kärlek till de funktionshindrade som nu inte ens får smaka smulorna från Kyrkans bord?

Anonym sa...

Varmaste lyckönskningar till Dig på den stora dagen! Detta uppdrag kommer Du utföra minst lika bra som dopakten av vår dotter Patricia sommaren 2007.

Vi tänker på Dig!

Kramar

Fam Ahrsjö

Andreas Holmberg sa...

Ja, det blev ett fint bröllop! Tack, Åke! Vad jag än tänker om din, Anders´ och Antjes nya äktenskapssyn (som en kärleks- elerpersongemenskap i största allmänhet - inte som ett förbund mellan man och kvinna), så tycker jag att vigseln genomfördes på ett fint och värdigt sätt (Gudskelov att Daniel inte - som vigselordningen medger - valde bort Jesusorden om äktenskapet för att ersätta dem med ord om kärleken till - sin svärmor!).

Men jag vill gärna veta vad din medverkan på Pride-festivalen den 26 juli går ut på. Du får gärna förklara vad du tänker säga under följande arrangemang (inget verkar ju otänkbart numera):

POLYAMORÖS OCH TROGEN?
Arrangör: Svenska kyrkan och Sensus studieförbund

Ett seminarium om etik i förhållanden som ligger utanför heteromallen, hänger kyrkan med? Vad betyder begreppet trohet idag då allt färre lever i livslånga monogama förhållanden? Vad är grunden för en relation? Kan kyrkan godkänna polyamorösa familjer och ge dem sin välsignelse?

Medverkande: Emma Wieslander, Åke Bonnier, Petter Zachrisson

Tider
må 26 jul 16:00–16:45

Källa: www.stockholmpride.org/2010/Program/Svenska-kyrkan-och-Sensus-studieforbund/Polyamoros-och-trogen