tisdag 5 oktober 2010

Sverigedemokraterna och evangeliet

I dag predikade biskop Eva Brunne i Riksmötesgudstjänsten i Storkyrkan. Medverkade gjorde också Pater Matthias Grahm från katolska Marie bebådelsekyrkan i Stockholm och församlingsföreståndare Niklas Piensoho från Filadelfiakyrkan, domkyrkokaplan Kristina Ljunggren och jag själv. D v s vi medverkade med texter, böner och predikan. Domkyrkoorganisten Gustaf Sjökvist ledde Storkyrkans kör och biträdande domkyrkoorganisten Mattias Wager spelade orgel. Så långt var allt frid och fröjd.

Biskopen höll en strålande predikan som var väl grundad i Bibelordet med ett tydligt bibliskt budskap om människors lika värde, om rätten att bli behandlad som alla andra, kort sagt om mänskliga rättigheter i Sverige. Hon var oerhört tydlig och uppmanade riksdagens ledamöter att inte falla offer för motsatta åsikter i just dessa allmänmänskliga sammanhang. Hennes predikan återfinns på http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?di=698910.

Sverigedemokraterna reste sig successivt upp från sina platser i kyrkan under biskopens predikan. Det gick inte att ta miste på att de både ville synas och höras. De marscherade ut ur kyrkan under pågående gudstjänst utan att deras partinamn var nämnt.

Det säger allt om vad de står för. Det säger allt om deras förhållande till evangeliets budskap om alla människors lika värde. Det kom en doft av brunt som tack och lov bemöttes med en stor och varm applåd när biskopen hade avslutat sin predikan.

Kyrkan kommer alltid att hävda människovärdets helgd, alltid hävda att vi borde ha en öppen och generös flyktingpolitik, alltid hävda att vi inte ska spela ut olika grupper i samhället mot varandra. Vi har råd att ta hand om barn, ungdomar, arbetslösa, pensionärer och andra och flyktingar i en ännu större flyktingkvot. Åter igen! Vi har råd!

Sverigedemokraterna talar tydligt med sitt trampande ut ur kyrkan. Det är säkert bra. Det bekräftar det som alla talar om.

39 kommentarer:

Lars Flemström sa...

Jag har kommenterat utmarschen på min blogg: http://larsflemstroms.blogg.se/2010/october/utmarschen-ur-den-allmanneliga-kyrkan.html

Anonym sa...

Bravo Eva Brunne ! Ni kan vara stolta att ha henne som biskop!

Maria Kristina

Lars Flemström sa...

Åke, du skriver att de reste sig succesivt under predikan. Betyder det att de reste sig en och en, och om så var fallet, hur långt in i predikan reste sig den första? Verkade det spontant eller samordnat? Hur märktes det att de ville synas?

Jonas sa...

Hade det inte varit för Kungen och hans familj anser jag faktiskt att det är svårt att klandra Sverigedemokraterna, utan att tycka att deras politik är bra. Men att Brunne inte direkt nämner SD spelar ju ingen roll, det behövs inte mycket intelligens för att förstå syftningen:

"I går kväll samlades många tusen människor i Stockholm och i olika delar av landet för att ge sin mening till känna. Ropa ut sin avsky motdet som gör skillnad på människor. Den rasism som säger att du är inte lika mycket värd som jag. Du ska inte ha samma rättigheter som jag. Du är inte värd ett liv i frihet. Och detta av en enda grund – att vi råkar vara födda i olika delar av vår värld. Det är inte värdigt en demokrati som vår att göra skillnad på människor. Det är inte möjligt för troende människor att göra skillnad på människor..."

Det är ju ett faktum att demonstrationen ägde rum med anledning av att SD kommit in i riksdagen och riktade sig mot SD, förutom främlingsfientlighet i allmänhet. Av den anledningen var det ett övertramp att i detta sammanhang nämna demonstrationen.Hade det däremot varit en vanlig gudtjänst hade det varit i sin ordning. Jag tycker ju att kyrkan borde lägga sig i det sekulära samhället mer så att Kristus får genomslag i politiken, till exempel i abortfrågan.

Lars sa...

Jonas
Biskopen kritiserade åsikter som SD offentligt har tagit avstånd från under flera år. Nu hade man chansen att visa att avståndstagandet var seriöst menat genom att sitta kvar.

Anonym sa...

Tyvärr tror jag Brunnes agerande skapar ännu mer motsättningar och hjälper dessvärre ingenting för att minska dessa. Jag upplever att predikan anspelar mer på lag än evangelium (därför tycker jag Åkes rubrik är något missvisande). Den speglar inte heller den teologiskt både mer komplexa och djupare problematik som faktiskt ligger där under. Och hur var det nu Jesus gjorde, vände han sig enbart till de redan rättfärdiga? Skulle vi inte älska våra fiender? Öppnades det en dörr till försoning? Nej, jag önskar mer kristen radikalitet i frågan.

/Robin

Patrik, Ängelholm sa...

Fasansfullt att en biskop kan tillåtas kränka människor under en predikan så till den grad att de reser sig och går ut. Vad är vitsen med det? Biskopen i fråga är iofs socialdemokrat, men varför använda kyrkan som ett forum för politisk agitation, där hon berömmer en demonstration där bl.a. Revolutionär Kommunistisk Ungdom deltog aktivt, och där det skanderades "Vi ska knulla Jimmie Åkessons mamma"?

Eva Brunne skändade kyrkan och hon skändade riksdagens öppnande. De riksdagsledamöter som tar tillfället i akt att skälla på chockade och kränkta meningsmotståndare som lämnar kyrkan, ska bara skämmas. De förtjänar allt politikerförakt de kan få.

Anonym sa...

Vad gör Sveriges riksdagsledamöter i kyrkan om de inte vill ta del av vad Svenska kyrkan och den kristna tron står för? Hur var det nu med bevarandet av de svenska traditionerna och det historiska kulturarvet? Användbart så länge det tjänar egna intressen eller kanske inte längre så självklart?

/Jenny

Rickard Nyberg sa...

Nu läste biskop eva ur bibeln och talkade detta och tog samtidigt upp demostrationen igår utan att nämna något politiskt partis namn. Så jag tycker inte att hon har gjort något fel. Hade Eva däremot blandat in sina personliga åsikter i predikan så hade jag mycket väl kunnat förstå sd:s reaktion för det ska hon inte syssla med. Men nu gjorde hon bara sitt jobb dvs pratade om evangeliet och tolkade det i vår tid. Säga vad man vill om demonstrationen igår, jag var också där och visst, dom flesta verkade tillhöra S, V eller SSU men vi var många borgerliga där också ! Alltså var det en opolitisk demonstration över partigränserna mot rasism. Tolkar sverigedemokraterna det som ett angrepp mot dom, vilket det delvis är, iallafall den kultur partiet är grundat ur och den ideologi dom står för så måste dom lösa det själva. Nu är dom invalda i sveriges riksdag och vill dom bli ett rumsrent parti så är det upp till dom att se till det genom att ändra sin politik till en demokratisk inriktning.

Rickard Nyberg sa...

Och det är klart att predikan var politiserad. Det är ju riksmötets öppnande och man predikar inför riksdagsledamöterna, då säger det väl sig självt att man talar om den grundkärna kyrkan står för.
Sen tror jag inte heller att det hjälper till att öka moståndet mot sverigedemokraterna. Snarare ökade stödet. Man måste hantera sverigedemokraterna som ett parti bland andra och bemöta dom i debatt efter debatt med sakliga politiska argument. Så länge man fortsätter att behandla dom som några "utomjordingar" så kommer också stödet att öka.

Anonym sa...

För mig blev detta droppen som fick bägaren att rinna över: en biskop står under en gudtjänst för riksdagens ledamöter och agiterar mot ett riksdagsparti (i.o.m. att hon tar ställning för de demonstrationer som hållits mot Sd). Nu är detta inte första gången kyrkan uttalar sig i politiska frågor, man talar gärna om invandringsfrågor och propagerar för att människor som uppehåller sig illegalt i Sverige ( s.k. papperslösa) ska få gratis sjukvård. 68-vänstern har fullständigt tagit makten över kyrkan, vilket yttrat sig inte bara i en sönderslagen liturgi utan även i befängda direktiv som att präster inte får döpa flyktingar från muslimska länder eftersom de skulle kunna råka illa ut om de skickas tillbaka. Man förvägrar alltså människor att få dopets gåva! Som sagt, dagens övertramp från biskopen blev droppen - nu lämnar jag svenska kyrkan!

Anonym sa...

BRA, klockren predikan av biskop Eva! Det är inget nytt att kyrkan har en stark och tydlig diakonal hållning "alla människors lika värde." Guds kärlek inkluderar alla.Svenska kyrkan har också en stark röst och patos gällande flyktingar och asylsökande.
Viktigt att vara ett kristet "salt" som smälter den främlingsfientliga kylan...

Anonym sa...

Kyrkan är kärlekens kraft mitt i denna "bruna" tid! Det värmer och stärker! Jesus var ju så tydlig på den punkten: Alla människors lika värde!!! Kyrkan ska vara salt i samhället - inte bara glättig glasyr på tårtan som vissa verkar tro.

tant lila sa...

Ingen präst borde försvara att ett demokratiskt valt parti blir utmobbat på det sätt som SD blir. Det var säkert helt rätt att de lämnade kyrkan. Predikstolen ska inte användas på ett sätt att människor känner sig ovälkomna i kyrkan. Eva B. hade ju dessutom deltagit i demonstrationera mot SD. Tala om en politiserad kyrka!
Läs gärna mina inlägg om detta på www. metrobloggen.se/lilatankar
Och idag är Dag Sandahl nog mycket klok i det han skriver!

Anonym sa...

Det märkliga i sammanhanget tycker jag är att det politiska etablissemanget i Sverige länge bedrivit en främlingfientlig och förtryckande politik (som alla som mött några pappers-lösa och flyktingar känner till), men att dom nu vill framstå som "dom goda", OCH att Svenska Kyrkan fortfarande vägrar göra upp med sin konstantinism utan fortsätter hora med makten genom såna här spektakel. Därmed gör man sig också medskyldig till den förda politiken.
/Jonas Lundström
www.jlundstrom.se

tant lila sa...

Instämmer med Jonas i att den flykting/invandrarpolitik som har bedrivits/bedrivs i det här landet har mycket övrigt att önska.I mitt 16-åriga arbete med invandrare/asylsökande har jag otaliga gånger sett i mitt tycke horribla beslut om omänskliga utvisningar och obegripliga ställningstaganden. Så reaktionerna idag är ännu märkvärdigare!Det troliga är väl att det mest är ett behov av syndabockar.
Och var det inte Svenska kyrkan som var ute och demonstrerade för de gömda flyktingarna för några år sedan? Detta verkar Sahlin och co helt har glömt bort i sin nya änglaroll!

Lars Flemström sa...

Dom blev inte utmobbade. De gick ut själva. Det var ingen spontan protest. Predikan var utskriven och utsänd till riksdagsledamöterna i förväg.

Brunne angrep inte SD som parti, utan åsikter som SD under flera år ha sagt sig ta avstånd från. Nu hade man chansen att visa att avståndstagandet var seriöst genom att sitta kvar. Brunne har inte heller hyllat några "anti-SD" inslag i demonstrationen dagen före.

SD:arnas långt ifrån spontana aktion var ett fiske i homofoba attityder bland oss som har ifrågasatt Brunne som biskop. Jag har lärt mig min läxa och låter mig inte utnyttjas. Brunne har agerat i enlighet med gammal god svensk och kristen tradition.

"Gud är först i vår lag". Så står det i den medeltida östgötalagen. Och det är riksdagen som stiftar lagarna.

Tyvärr finns det många som inte kan skilja mella roll och person. Eva Brunne har talat i rollen som biskop. Och SD:arna var i kyrkan i rollen som riksdagsledamöter, inte som privatpersoner. Hur hade reaktionerna blivit om samma sak hade sagts av en högkyrklig, manlig biskop (exvis de tyvärr bortgångne Bertil Gärtner)?

Att man inte skulle få "mobba" ett politiskt parti är hårresande. Men det var på den principen NSDAP byggde sin makt.

tant lila sa...

Skrämmande att det finns människor som försvarar att medlemmar i ett demokratiskt valt parti blir utmobbade i riksdagen! Att inte sitta vid samma bord, att inte stå i samma kö, att inte åka i samma bil, att inte vistas i samma rum är nämligen ren och skär mobbning och ingenting annat, Lars Flemström, oavsett om den som utsätts är politiker eller ej.
Hur ska lärarna i skolan kunna arbeta mot mobbning när riksdagen dryper av den?
Det är inte så man bearbetar åsikter man inte delar! Så gör man inte i landets skolor, inte på andra arbetsplatser heller, får vi hoppas!
Men, visst har kyrkan, inte minst i forna tider, haft ett Dom- och vitänkande. Tänker på skämtteckningen i Kyrkans tidning för ett tag sedan när man höll på att bygga en skampåle utanför en kyrka, för nu skulle Fädernas kyrka återupplivas. Det blir inte bättre för att det är sossar som för den linjen. Och hur är det nu med politiseringen av Svenska kyrkan som kritiseras så starkt?

Anonym sa...

Om en invandrare slår sig ner i ert land, skall
ni inte förtrycka honom. Invandraren som bor hos er skall ni
behandla som en infödd. Du skall älska honom som dig själv, ni var
ju själva invandrare i Egypten. Jag är Herren, er Gud.
3 mos 19:33-34

Så står det skrivet, och så är det. Ingen har kränkt någon under hennes predikan, hon förkunnade Guds ord och om någon tycker att det var orättvist att Sverigedemokraterna kände sig träffade, tough luck, -ni kan ju alltid skicka ett klagomål till Gud.

Om de inte hade varit främlingsfientliga skulle Sverigedemokraterna för övrigt inte rört sig ur fläcken. Det bevisar ju bara att hennes predikan var nödvändig.

Sen vill jag också påminna att Kyrkan inte är någon allemansrätt. Bibeln är Guds ord, det är tidlöst, något som alltid kommer att gälla. Bara för att över 4% av Sveriges befolkning börjar tycka att rasism är helt okej, kommer ALDRIG Gud att göra det. Och jag kommer att gråta om Svenska kyrkan någonsin glömmer det. Om NÅGON kristen NÅGONSIN glömmer det. För hur kan man kalla sig kristen, om man inte tror på Guds ord?

/En 16 årig tjej som är trött på att folk tycker att kyrkan inte får ha några åsikter.

Jonas sa...

Jag försvarar inte att majoriteten av Sverigedemokraterna (fyra satt tydligen kvar) gick ur utan jag kritiserar biskopens tal. Om nu det baserade sig på en demonstration kvällen innan kan talet knappast varit utsänt särskilt lång tid i förväg, ska man då förvänta sig att de ska ha läst talet också..

Det jag vänder mig mot är att hon överhuvudtaget nämner den demonstration i vilken SD - med rätt eller orätt, det låter jag vara osagt - hånades och i vilken demonstration det förekommer personer och organisationer som direkt eller indirekt utför trakasserier, hot m.m. mot SD och dess företrädare och anhängare, eller i vart fall sympatiserar med sådana aktioner. Säger inte evangeliet att man ska vända andra kinden till?! Älska sin fiende? De som stör SDs demonstrationer och utropar slagord, trakasserar m.m. är svåra syndare, men det tar man inte upp i predikan. Dessutom är de sannolikt Gudsförnekare för vilka det inte finns någon frälsning om de inte omvänder sig (här har kyrkan en stor uppgift).

Avslutningsvis skulle jag som bekännande kristen aldrig kunna tänka mig att rösta på SD, om någon skulle kunna tro det. Det är dock 5,7% som har gjort det och alla dessa kalla rasister för den sakens skull.

Nu avslutar jag här och ska höra vad de säger på TV4 om saken.

Urban Anjar sa...

Mina kommentarer finns här http://svar42.wordpress.com/2010/10/06/biskopen-och-ondskan/ och här: http://svar42.wordpress.com/2010/10/05/avslojar-sig-sjalva/

Bra jobbat, fortsätt så!

Patrik, Ängelholm sa...

Ja domprost Åke Bonnier, du ser ju hånet mot den enskilda människan i vitögat, här på din egen blogg. Postningen före min talar om andra människor som "ondskan". Kristet? Knappast.

Du ser också att din bloggpost drar till sig lögnare och konspiratörer som hävdar att SD-uttåget var planerat och att ledamöterna kände till talet i förväg. Varför i herrans namn (ursäkta uttrycket) skulle en präst skriva ut sin predikan till kyrkobesökarna iförväg? Du Åke Bonnier som är domprost kanske kan svara på hur sanningshalten ligger i det påståendet?

Lars sa...

Enligt flera uppgifter på nätet satt fyra sverigedemokrater kvar, när de övriga gick ut. Undrar vilka kvarsittarna var och hur deras framtid i partiet ter sig.

Brunne angrep inte SD som parti utan åsikter som SD under årtal har sagt sig ta avstånd från. Nu hade man chansen att visa att avståndstagandet var seriöst menat, genom att sitta kvar.

Sedan kunde man ju intervjuer efteråt ha framfört invändningar, om man nu ansåg att biskopen hyllade våldsverkare. Men det är faktiskt svagt att stämpla de tusentals människor som hade demostrerat för våldsverkare och vänsterestremister. Det är lika lågt som att påstå att alla medlemmar i SD är nazister.

Enligt uppgift i media har Stockholmspolisen inte fått in någon anmälan och knivar eller andra tillhyggen i samband med demonstrationen. Och om något sådant hade förekommit hade det väl rapporterats av de poliser som var på plats, som däremot hade omhändertagit två personer som hade stört demonstrationen.

Det är en märklig argumentation av typ guilt by association, som de utmarscherande SD försvarar sig med.

Anonym sa...

Läsvärd artikel av Krister Renard:

http://gluefox.blogspot.com/2010/10/valet-yttrandefriheten-och-demokratin.html

Något att läsa och begrunda för alla mobbare, som tycks vilja rentvå sig i demokratins och rättfärdighetens namn.

MVH / Sefast Tronde

Diakon i norr! sa...

Rasismen är aldrig rätt! Vi får inte glömma bort stöveltrampet... Historien borde ha lärt oss!

Jag är glad att biskop, Eva Brunne tolkar evangeliet tydlig i vår tid, då främlingsfientliga vindar blåser i vårt samhälle...

Bibeln är Guds ord och det var därifrån biskopens predikan utgick!

Att riksdagsledamöter lämnar pågående gudstjänst, liknar en demonstration... Ett etikettsbrott och dåligt uppförande! Ursäkta pekpinnen, men kunde inte låta bli..

Patrik, Ängelholm sa...

Det enda positiva i detta skulle möjligtvis kunna vara att de som stödjer den falske profeten Eva Brunne, faktiskt känner sig riktigt upprörda över att folk har den goda smaken att lämna mitt under hennes vänsterextrema tjafs från predikstolen. Det ska ni ha.

Tomas sa...

Denna gudstjänst vid Riksdagens öppnande borde ha handlat om att sätta in den politiska makten i ett kristet sammanhang. Det är efter Guds vilja som det finns en rättsordning och myndigheter. Därför är statens plikt att hålla rätten vid makt, hindra övergrepp och befrämja allt gott.

Det var därför olyckligt att biskop Eva Brunne gjorde partipolitik av sin predikan och dessutom med uppskattning hänvisade till en demonstration där vissa av arrangörerna är organisationer som är uttalat ateistiska, ej tar avstånd från politiskt våld och i vissa fall vill omstörta det demokratiska samhällssystemet för att upprätta ett kommunistiskt samhälle.

Anonym sa...

Tur att inte jag var i kyrkan då. Jag vill ha lugn och ro omkring mig och höra om Jesus. Om jag vill höra om politik väljer jag andra forum. Vem bryr sig om mitt behov då? Som vanligt ser kyrkan inte till mig, den lilla ensamma sorgsna människan som sitter där i kyrkan och behöver tröst och kraft. Jag orkar inte med politik. Hälsningar Mia

Anonym sa...

En präst ska inte peka ut en grupp som hon gjorde i och med att hon tog upp demonstrationen, där gjorde hon ett övertramp. Det hade räckt om hon i allmänna ordalag talade om alla männikors lika värde m.m.
Det kommer an på diakonerna i kyrkan att påtala orättvisor i olika sammanhang och att debattera detta. Har månne Brunne valt fel yrke?

Åke Bonnier sa...

Gällande biskop Eva Brunnes predikan var den utdelad till mediarepresentanter i förväg. Mina inledningsord fanns också att tillgå hos vår kommunikationschef. Ingen, mig veterligen, av riksdagsledamöterna hade tillgång till predikan innan den hölls.

Att nu biskopen attackeras för sina skarpa ord är inte så konstigt. Det glada budskapet om människovärdet baserat på både Jesu egen hållning, hans undervisning, hans död och uppståndelse liksom på skapelsetanken är provocerande. Det är lätt att koppla evangeliet till partipolitik så fort man inte gillar det som sägs. Men evangeliet är inte partipolitiskt, men politiskt. Biskopen och jag har olika partipolitiska sympatier men vi är helt ense om evangeliets tydlighet i människovärdesfrågor. Det handlar om en dagsaktuell tolkning av det dubbla kärleksbudets andra led. Om sedan ett visst parti har svårt att stå ut med att höra om detta beroende på nämnande av en demonstration som (jag var inte med) tycks ha innehållit en del olämpliga yttringar, säger det trots allt mer om partiet än något annat. Och, som sagt, övriga riksdagspartirepresentanter satt kvar och en rungande applåd hördes i kyrkan omedelbart efter predikan.

Den som söker andra tolkningar av evangeliet än dem som hörs söndagligen i Storkyrkan och S:t Jacobs kyrka får söka sig till andra kyrkor. I vår församling vill vi likt Jesus, oavsett politiska vindar, stå upp för de marginaliserade. Det är inte partipolitik. Det är evangelium. Och det ska, med Kristus som evangeliets kärna och stjärna förkunnas klart och tydligt från den pelare där reformationen startade i Sverige.

Det var utmanande då och det är utmanande idag.

Diakon i norr sa...

Anonym sa: ... "Har månne Eva Brunne valt fel yrke?"

Hon är vald av diakoner, präster och förtoendevalda i Stockholms stift till biskop, så valet är helt rätt... Andra valde henne!

Diakoni är hela den kristna församlingens ansvar och uppdrag.

Diakonen har ett speciellt uppdrag & ansvar att organisera, utveckla och leda det diakonala arbetet i församlingen... etc.

Det hindrar absolut inte att stiftets biskop i sin predikan lyfter fram människovärdet. En biskop med ett tydligt diakonalt tänk och förhållningssätt, är i mina ögon en trovärdig & kraftfull biskop!

P-A Jonsson sa...

Patrik och "tant lila",

Biskop Brunne predikade med starkt stöd av Bibelns ord. När blir Bibelns budskap kränkande eller mobbande?
Kyrkan får inte bli en urvattnad kompromissorganisation som väljer bort Bibelns budskap bara för att det upplevs som "opassande" av vissa personer.

Mia,
Det Jesus gjorde var i allra högsta grad politik. Vi kan inte komma ifrån att ta ställning för människors lika värde i den kristna kyrkan.
Ditt behov av personligt stöd och vägledning föreslår jag att du tar kontakt med någon präst eller diakon om. De kommer att se dig.

Jonas sa...

Tyvärr så vill vissa som skriver här hoppa bock över det enda som är intressant i sammanhanget: att biskop Brunne refererade till denna demonstration som de facto, avsett eller inte, inte bara blev en demonstration mot rasism utan även en demonstration mot Sverigedemokraterna och deras företrädare. Allt annat är faktiskt ointressant i sammanhanget. Att en predikan mot rasism och för människovärdet är helt i enlighet med kristen tro är det ingen som ifrågasätter.

P-A Jonsson sa...

Jonas,

Hur vore det att ta del av vad biskop Brunne faktiskt sa?
Jag citerar från hennes predikan: "Igår kväll samlades många tusen människor i Stockholm och i olika delar av landet för att ge sin mening till känna. Ropa ut sin avsky mot det som gör skillnad på människor. Den rasism som säger att du är inte lika mycket värd som jag."

Biskop Brunne refererar till demonstrationer (inte bara i Stockholm) där man ger uttryck för det som gör skillnad på människor och mot rasism.
Det är DEN aspekten av demonstrationerna hon tar upp - tydligt och klart. Inget annat.

Att sedan SD och SD-anhängare (som vanligt) vill se sig själva som förföljda offer är pinsamt och hycklande. Det är klassisk SD-argumentation - tyvärr.
(Och det blir ännu pinsammare för SD när man i efterhand försöker förklara bort ett agerande som man insett vara ett misstag.)

Anonym sa...

Ska inte en präst "förvandla" människors hjärtan mot att göra och vilja göra det goda?

Tänk om Brunne hade försökt med det istället i sitt tal?

Ska inte evangeliet genom en biskop ,mana till att förvandla även "icke rättrådiga" att handla rätt och försöka tänka rätt?

Skall evangeliet predikas rätt så skall en förvandling ske i hjärat?

Lars Flemström sa...

Brunne talade om de många tusen människor som hade samlats i Stockholm och andra städer, inte om en handfull extremister, som försökte utnyttja demonstrationen för egna syften. Det är fel att låta dem sätta agendan.

Det är samma sak när flera tusen människor samlas för att se god fotboll. De är inga fotbollshuliganer och ska inte göras ansvariga för huliganernas förehavanden. Om sedan någon fotbollsälskare hyllar publiken så är det självfallet ingen hyllning till huliganerna.

Men jag tycker nog att de, som arrangerar demonstrationer, borde ta lite större ansvar än att bara skylla på att "man kan inte hindra folk att gå med." Det kan man visst. Det är polisen till för.

Den som har demonstrationstillstånd kan begära hjälp med avhysning från polisen. Men polisen ingriper inte självmant såvida inte något brott har begåtts.

Det är en missuppfattning att demonstrationsfriheten i grundlagen ger vem som helst rätt att gå med andras demonstrationer. Det är en frihet att ordna egna demonstrationer, men det passar inte extremisterna för då skulle folk se hur få de är.

Lägg ansvaret där det hör hemma. Och tala ur skägget om det ska gnölas mot Eva Brunne, och säg vad som gör henne så kontroversiell. För inte kan det vara en predikan om människovärde? Frågan om Brunnes lämplighet som biskop är en HELT annan fråga.

Om en högkyrklig manlig biskop hade hållit precis samma predikan (Det fanns ingenting i denna predikan som inte kunde stödjas av högkyrkligheten) hade SD:arna inte vågat marschera ut. Utan då hade suttit kvar och låtsats vara högkyrkliga.

Jonas sa...

Pea och Lars Flemström verkar ha svårt att förstå det som Sverigedemokraterna men även många andra som inte är Sverigedemokrater förstår. Eller så blundar man bara. Likadant förringar man extremisterna som en "handfull". Men till extremisterna tillhör kommunisten, vänsterpartiledaren och riksdagsledamoten Lars Ohly genom sina ord och sina handlingar när han deltar i demonstrationen och säger att Sverigedemokraterna ska ut ur landet.

Brunne hade säkert inte tänkt på hur den koppling hon gjorde skulle uppfattas, uppfattas och alltid kommer att uppfattas, men det är ett faktum att det var en, för detta tillfälle olämplig koppling. Lika olämpligt skulle det vara om det var någon annan som predikade. Hennes egenskaper i övrigt är inte intressanta i detta sammanhang.

P-A Jonsson sa...

Jonas,

Det är DU som VÄLJER att tolka Biskop Brunnes predikan på ett visst sätt och göra vissa kopplingar som inte finns där för att ursäkta SD-ledamöternas beteende och dessutom för att (som vanligt) utmåla SD som någon slags "offer".

Biskop Brunne tog upp som en del i sin predikan de protester över hela landet till stöd fär människors lika värde som varit dagen innan. Det är DEN aspekten som hon lyfte fram.
Försök inte läsa in andra saker som aldrig sades.

Jonas sa...

PEA, det är inte bara jag som läser in detta, det gjorde många andra inklusive Sverigedemokraterna. När du predikar måste du tänka på hur det uppfattas andra. Det är bara svepskäl du kommer med för att dölja hennes olämpliga hänvisning.