onsdag 18 mars 2009

Seglora smedja!

Idag var det invigning/vernissage/öppet hus/presentation/etc (välj själv) av Seglora smedja - mötesplatsen för andlighet, kultur och samhälle (fast nog finns det flera mötesplatser t ex S:ta Katharinastiftelsen). Det var roligt att vara på invigningen/vernissage/det öppna huset/presentationen/etc (välj själv) även om jag kom sent. 18.30 infann jag mig och fick träffa initiativtagarna Eva Lindqvist-Hotz och Helle Klein är två drivande entusiaster. Det känns väldigt bra med ett sådant tankecentrum som kan inspirera till dialoger och få andra att fundera vidare. Deras hemsida är http://www.seglorasmedja.se/.

Jag menar att kyrkans röst måste höras än mer i vårt samhälle, i samhällsfrågor av olika slag. När kyrkan förkunnar evangelium handlar det inte om att tala ut/in i ett tomrum. Nej kyrkans röst måste höras i det samhällssammanhang där hon de facto finns. Om kyrkan ska vara trovärdig kan vi inte bara vara i våra byggnader. Nej, släpp kyrkan loss, det är vår. Låt oss våga finnas på många ställen. Låt oss höja våra röster för att höras. Kyrkans budskap är ett värmande och ibland brännande budskap som får politiska (inte specifikt partipolitiska ) konsekvenser.

När jag såg en Elviskonsert från Hawaii blev jag inspirerad av den sista kommentaren som någon konsertansvarig gjorde i högtalaren när konserten var slut. Då sa en mansstämma: "Elvis has left the building". Det är kyrkans stora utmaning, möjlighet och framtidsväg. Vi måste våga lämna våra invanda platser och också finnas utanför, innanför, bortom det givna.

Kanske kan Seglora smedja inspirera till detta? Jag vill tro det!

2 kommentarer:

Mariana sa...

Å andra sidan är inte ens ett kyrkorum heligt om vi inte vågar hålla Jesus mitt ibland oss.

Göran Koch-Swahne sa...

"... för den heliga Tjänst, som där sker..." skrev Olagus Petri Nericius...