tisdag 21 april 2009

Antisemitism - nej!!!

FN-konferensens misslyckande är djupt tragiskt! Det är tydligt att antisemitismen fortfarande frodas. Man anar en önskan om Israels ickeexistens bakom den iranske presidentens tal. Det var hedrande att så många EU-diplomater lämnade salen när Mahmoud Ahmadinejad höll sitt vedervärdiga tal.

Men antisemitism är inte bara ett internationellt fenomen. Antisemitismens fula tryne dyker upp också på hemmafronten med jämna mellanrum. De gamla nazistiska och främlingsfientliga schablonerna om människor av annan tro, annat ursprung har vi inte gjort upp med i Sverige.
I en av våra psalmer i psalmboken står det: "och ändå är det murar oss emellan och genom gallren ser vi på varann. Vårt fängelse är byggt av rädslans stenar. Vår fångdräkt är vårt eget knutna jag" (Psalm 289 vers 3). Den psalmen speglar mångas syn på flyktingar och invandrare i Sverige. Antisemitismen och främligsfientligheten finns mitt ibland oss, präglad av rädsla, präglad av okunnighet, präglad av vår oförmåga att se på varandra som medmänniskor.

Kampen mot främlingsfientlighet och antisemitism måste tydliggöras och röster måste höjas. Varje tillstymmelse till dylikt elände borde kort sagt motarbetas.

2 kommentarer:

Nanna sa...

Bra inlägg tycker jag! Hörde på radion om någon som tyckte att det varit bättre om man, som Norges utrikesminister, genast kommenterade talet. Svårt att veta vad som är bäst att göra...

Allt gott!

Jonas sa...

Tack för att du ryter till Åke! Det är viktigt.