söndag 21 juni 2009

Gaffa!

Jag har lärt mig ett nytt begrepp! Det är säkerligen inte nytt för Dig som läser min blogg men för mig blev det både ett nytt begrepp och en angenäm upplevelse Det var Midsommaraftonens förmiddag och jag och min "yngsting" (som inte är så purung längre) förberedde sjöstugan ute i skärgården för anstormning av 10 av hennes vänner. Det stundade en mexikansk fest på bryggan och kulörta elektriska lampor skulle monteras utanpå huset. Yngstingens pappa tillhör inte de händigaste på denna jord men yngstingen är händig och har dessutom professionell erfarenhet av filminspelning och inspelning av Robinsson program etc. så hon guidade sin far i uppsättandet av de färgglada lamporna. Det var då det nya begreppet blev aktuellt! GAFFA! En tejp som finns i olika storlekar och som står pall för det mesta eller i alla fall för en hel del. I vilket fall fungerade Gaffatejpen utmärkt när det gällde att sätta upp elektriska sladdar och det hela gick ganska bra. Jag var imponerad av dotterns kunskaper och insatser och lite småstolt över mina egna insatser. Så blev det eftermiddag och vännerna anlände fyllda av entusiasm och medhavandes kassar med mexikanska tillbehör såsom lösmustacher, mexikansk mat och dryck, sombreros etc. Kvällen avlöpte väl, Gaffatejpen höll, maten och drycken räckte mer än väl och undertecknad med hustru var på annat håll (midsommarmiddag hos min äldre bror och svägerska). Väl hemkomna till vårt skärgårdshus gick vi ned till "mexikanerna" och blev varmt välkomnade och inbjudna att äta och dricka både det ena och det andra men då var klockan läggdags för det gamla paret.

Så blev det afton och morgon den andra dagen i Midsommarhelgen och då var det dags att påminnas om skapelsens storhet i högmässan i Storkyrkan. Många hade sökt sig dit för att få fira högmässa och lyssna till Karl-Magnus Fredriksson som sedvanligt sjöng ljuvligt, denna gång två nyskrivna sånger av Sven-David Sandtsröm med text av Tomas Tranströmer. Sommarpsalmerna gladde alla och predikan återfinns snart på domkyrkoförsamlingens hemsida (klicka på "domprosten"). Evangelietexten var den underbara inledningen till Johannesprologen (Joh 1:1-5) som börjar: "I begynnelsen fanns Ordet".

Efter mässan och lunch med en av mina bästa vänner, for jag tillbaka ut i skärgården, sov middag, åt middag, promenerade och njöt av tillvaron. Idag var solen mer nådig än å midsommaraftonen och jag fortsatte att läsa i den fantastiska boken av biskop Gene Robinson: In the EYE of the STORM med förord av ärkebiskop emeritus Desmond Tutu. Jag har antagligen nämnt denna bok tidigare i min blogg men den är väl värd att nämnas igen och är utgiven på Seabury books (www.seaburybooks.org). Alla som har förutfattade åsikter om de homosexuelle biskopen borde sannerligen läsa denna mycket djupa bok.

Så var det på eftermiddagen dags att fira en 50-åring. En av mina medbröder i Focolare (www.focolare.se) i Stockholm firades idag med grillparty i kommunitetens trädgård. Många som vi kände kom dit och det hela avlöpte under glada former. GRATTIS igen Helge!

Nu stundar en vilsam afton i skärgården där solen håller på att gå ned och det blir afton och det blir morgon den första dagen i den nya arbetsveckan.

Inga kommentarer: