onsdag 10 juni 2009

Gud finns inte!

Blir Du störd av rubriken i detta blogginlägg? Jag förstår om Du blir det. Men jag har inspirerats till att skriva så av Humanisterna (ateistisk organisation) som idag i en morgontidning har en helsidesannons med rubriken Gud finns nog inte. Jag håller med på ett sätt. Gud finns inte. Men, jag vill lägga till något mer. Jag vill snarare säga: Gud är! Att finnas är mer begränsat. Om vi säger att Gud finns, så är Gud begränsad till att finnas överallt, finnas på vissa platser eller finnas i en viss tid. Du och jag finns. Världen finns. Prästkragar finns. Jesus som historisk person fanns. men Gud är! Gud är den obegränsade. I den förra översättningen av Bibeln (1917) står det i Johannesevangeliets första kapitel: I begynnelsen var ordet och ordet var hos Gud och ordet var Gud. I den nya översättningen (Bibeln 2000) används ordet fanns. På koinégrekiska (nytestamentlig grekiska) heter det: En archä än ho logos. Ordet än kan översättas med både fanns och var och jag föredrar det sistnämnda. Gud är. I 2 Mosebok återfinns bokstavskombinationen JHVH som uttyds "Jag är". Det är Gud som säger till Mose att Gud är och att Mose ska säga till Farao att Jag Är har sänt Mose. Jesus säger: Jag är världens ljus. Jag är livets bröd... När Jesus säger så anspelar han på den gudomliga bokstavskombinationen JHVH. På grekiska heter det egå eimi och betyder samma sak som JHVH. När Jesus säger t ex Jag är världens ljus säger han egentligen att han är Gud, Gud som är.

Detta blev en kort bibellektion i protest mot Humanisternas märkliga annons och undersökning. Man kan göra en test där många märkligt formulerade frågor ställs.

Kära ateister, kära Humanister. Försök att vara mer välformulerade i era frågor , mer nyanserade än vad ni är idag. Jag kan bara beklaga testet! Det borde ha kunnat göras bättre och därmed intressantare!!

3 kommentarer:

Jonas sa...

Jag har också försökt göra testet men gav upp på abortfrågan där det ena alternativet var att de som gjorde abort skulle straffas..man kan fråga sig om det är ren illvilja eller okunskap kombinerat med dumhet när man gör ett sådant test.

Vi får be för dessa ateister, ty det verkar vara uppenbart att de behöver våra böner.

HS sa...

"Kära ateister! ...försök att vara mer välformulerade… intressantare!"

Blir vi bättre kristna om vi försöker förstå och uppmuntra alla dem som mobbar och kränker oss, de som rånar oss på det mest värdefulla och livsnödvändiga vi äger och efteråt fortsätter att sparka oss i huvudet tills vi får hjärnblödning, blir blinda, döva och lama efter misshandel, bara för att det känns kul för dem? Skall vi kalla dem för "kära bröder", be de att förfina sin mördarteknik, sätta bättre kofotar i deras händer, subventionera deras besök på gymmet för att öka deras styrka och effektivitet? Låta dem bränna kristna, judiska och muslimska skolorna?
H.S.

Åke Bonnier sa...

Till HS vill jag bara säga som Jesus: Älska era fiender och bed för dem som förföljer er.