onsdag 25 november 2009

Domkapitelval, biskopstal och brist på smörgås.

Så börjar dagen gå mot sitt slut, en dag fylld av möten. Hur ska mässan i S:t Jacobs kyrka se ut efter 1.a advent och fram tills Storkyrkans verksamhet flyttar till S:t Jacobs kyrka för att Storkyrkan stänger? Det diskuterade vi på prästmötet. Så var det dags för arbestlagsmöte med diskussioner om förrättningstider i Storkyrkan och S:t Jacobs kyrka och mycket annat. Förmiddagen rusade fram. Efter snabblunch i domprosthemmets stilla vrå var det dags att ansluta mig till de drygt 400 prästerna och de ca 150 diakonerna som i alla fall i princip skulle vara samlade i Immanuelskyrkan på Birger Jarlsgatan (Svenska Missionskyrkan - det var en fin ekumenisk gest att ha valet i ett systersamfunds kyrka). Där i kyrkorummet var det dags för domkapitelval inkluderande registrering av de röstberättigade, plädering för kandidater och val. Tre nya personer (2 diakoner och en präst) valdes in i domkapitlet. Jag vill gratulera Pernilla Landin från nacka församling, Eva Malmfors från Adolf Fredriks församling som båda har inträtt som ordinarie och ersättare för vigningstjänsterna. Bägge är diakoner. Till ersättare för biskop och domprost valdes kyrkoherde Anders Ekhem från Farsta församling. Välkommen också Du! Jag är övertygad om att kloka och kunniga personer har valts in. Den 7 december blir det val av övriga ledamöter, men de väljs av stiftsfullmäktige.

Efter val och smaskande av 12 kilo lösgodis fick vi sätta oss i kyrkrummet igen och lyssna till biskop Eva Brunnes "jungfrutal" till stiftets präster och diakoner. Det var ett inspirerande tal där hon talade om centrum och periferi som kan se så olika ut beroende på var man befinner sig. hon talade om vikten av att ha internationellt perspektiv och internationella kontakter - inte minst från södra halvklotet och hon talade om vikten av fördjupning för både biskop, präster och diakoner. Talet var kort och mycket lovande! Tack biskop Eva! Ser fram emot nutid och framtid som var talets tema.

Så var det dags för kyrkoråd om aftonen, ett kyrkoråd med engagerade ledamöter, många samtal och frukt istället för smörgåsar. Jag har förstått att detta med frukt inte är lika populärt som Stadsmissionens smörgåsar. Antagligen får vi ändra på tilltugget. Kaffe och banan kanske inte känns lika härligt som kaffe och skinksmörgås..? Men å andra sidan är ju frågan om man ska äta så mycket skinka i svinaktiga tider - både på svinfarmar och i luften?

Inga kommentarer: