söndag 22 november 2009

Vampyrer och Domssöndagen

Svenskar tycks tycka att vampyrfilmer är spännande. New Moon har haft premiär och i sista stund blivit klassad som en film med 11-årsgräns. Grattis alla 11-åringar som nu kan se vidrigheter på bio!

Varför gillar många människor (inte bara svenskar) otäcka filmer. Jag tror att det handlar om vår egen rädsla för ondskan, för det som förstör, bryter ned, hotar. En av poängerna med att faktiskt i glädje fira Domssöndagen (som vi i Svenska kyrkan gör idag) är att understryka att ondskan inte har sista ordet. Att Jesus Kristus själv är den yttersta domaren, såsom vi kristna förstår det hela, att Han som dött och uppstått för oss är den som också dömer oss och dömer ondskan i oss. För ondskan finns där, också i de allra frommaste människor, också i alla dem som bekänner sig till Jesus Kristus. Det är vår mänskliga svaghet, arvssynden, att det onda som jag inte vill gör jag ändå och det goda som jag vill göra, gör jag inte alltid. Men Jesus Kristus har sista ordet. Nådens Herre har sista ordet. Då får jag säga som Lasse Lucidor:
Döden skrämmer mig ej mera, ty dess udd bröt Kristus av. Gud lät Sonen triumfera över synd och död och grav. Domen fruktar jag väl stort, eftersom jag illa gjort, men den trösten jag ej glömmer att min broder Jesus dömer. (Den Svenska psalmboken 620 vers 6)

3 kommentarer:

Christina sa...

Åke, har du sett den första filmen "twilight"? Om vi för en stund tänker bort vidrigheterna är det, enligt mitt tycke i alla fall, en ganska så naken historia om identitet och kärlek. Sådant som är oerhört viktigt för just tonåringarna. Och här finns det ju både goda och onda vampyrer. Det är alltså inte så lätt som att dra alla över vidrighetens kant. Just denna historias har även en mycket fin tolkning på varför vampyrerna inte kan vara i solljuset. Om du inte har sett den så se den! Jag kommer nog även att se "new moon".

Carina Etander Rimborg sa...

Halleluja och Amen till det, Åke

alleojr@hotmail.com sa...

Amen, stå på dig i det "om Jesus" Åke!