tisdag 24 november 2009

Inspirerande!

Jag är just hemkommen från domprost- och kaplanskonferens i Göteborg dit jag for med vår domkyrkokaplan Kristina Ljunggren. En gång om året kommer vi samman för att dela erfarenheter, stötta varandra, inspireras av gemensamt program etc.
Igår var vi i Serbisk ortodoxa kyrkan i Göteborg (http://ortodoxakyrkan.blogspot.com/2009/02/helige-stefan-decanskis-serbiska.html) . Det var en fantastisk upplevelse. De finns i Kortedala i Vårfrukyrkan som tidigare ägdes av Svenska kyrkan. Fader Dragan Mijailovic och hans son Fader Nemanja Mijailovic tjänstgör som präster för en minimal lön. De kompletterar prästintäkterna med städjobb. Dessa bägge präster brinner för sin kyrka och brinner för Kristus. Kyrkan var som ett hem för dem och familjen i övrigt även om de inte bodde där. Det optimala, menade de, var att någon präst kunde bo i kyrkan. Det fanns utrymme men ingen av dem hade möjlighet.

Vi besökte också Göteborgs kyrkliga stadsmission och fick höra om allt det livsviktiga arbete som Stadsmissionen i Göteborg gör. Inte minst avgiftningsarbetet hölls fram. Stadsmissionen har en egen kyrka dit oerhört många kommer. Jag blev djupt gripen av det arbete som den stadens Stadsmission utför och jag länkar här till en filmsnutt som lika gärna kunde gälla Stockholms stadsmissions arbete (http://www.stadsmissionen.org/var-julfilm). Tack domprost Karin Burstrand och domkyrkokaplan Jerker Schmidt för bra dagar!

Nu stundar den första adventshelgen snart, fast först ska vi präster och diakoner i Stockholm välja representanter till domkapitlet. Det valet sker imorgon. Må det bli bra representanter för vigningstjänsterna. Arbetet i domkapitlet är svårt och det krävs klokhet och erfarenhet.

Låt oss bedja för valet!

2 kommentarer:

Maja sa...

Ja man kan ju skicka en hälsning till Vår Herre att ni inte röstar in fler som håller om ryggen de som utnyttjar sin maktställning i ungdomsarbetet. Men det är ju lite inavlat, det där valet.

Lena sa...

Efter valet till domkapitlet kommer vigningstjänsten i Härnösandsstift representeras av en erfaren diakon & kvinna. Ett klokt val, eftersom biskop och domprost är präster. Mångfald berikar helheten! Ett tips i elfte timman....