fredag 29 augusti 2008

Eight is enough!

Eight is enough (åtta är nog), skanderade hela stadion i Denver i natt svensk tid när Barack Obama valdes till demokraternas presidentkandidat. Åtta år har George W. Bush suttit på presidentstolen i ovala rummet - åtta år av tveksamt styre. Jo, jag vet att det är lätt att sitta bakom sitt skrivbord i Stockholm och ha åsikter om hur andra borde sköta världpolitiken. Snacka går ju, och jag är oerhört tacksam att jag "bara" är domprost. Samtidigt kan jag inte låta bli att, tillsammans med miljontals människor, konstatera att den utrikespolitik som förts av president Bush väldigt mycket har handlat om vapnens politik - en politik som inte visat sig hållbar. Jag vill helst inte tänka på hur många oskyldiga människor som drabbats av vapnens makt i Afghanistan, Irak o s v. Visst ska man bekämpa terrorism men kulor och missiler tycks inte ha någon riktig makt mot talibaner och terrorister. Eight is enough!

Jo, jag erkänner, att jag tar klar ställning för Barack Obama. Det måste bli en ändring, en förändring i den amerikanska utrikespolitiken och Obama signalerar detta tydligt - en politik som, då det gäller utrikesdelen, handlar mindre om krig och förföljelse - särskilt gällande Irak.

USA och Ryssland trappar också upp gent emot varandra. Det börjar kyla. Det kalla krigets dagar får inte åter igen bli en verklighet. jag vet att det inte är ens fel att två träter, men kanske kan Obama vara med och leda världen på en annan väg. För mänsklighetens skull.

Eight is enough!

3 kommentarer:

Bosse sa...

Intressant!

På alla håll i världen har vi en uppgift att forma politik. Hur gör vi här?

Det finns en frikyrkoförsamling i Småland (?) som i valrörelsen håller en slags pratshow med partiledare.

Borde inte Domkyrkoförsamlingen med sina centrala lokaler med höga valv, mitt i den politiska smeten, ta som sitt ansvar att husera viktiga politiska samtal inför val i Sverige, närmast EU-valet och riksdags- och kommunvalen?

Då skulle kyrkan ha privilegiet att formulera de frågor som politikerna fick ta ställning till.

Åke Bonnier sa...

Väldigt god idé Bosse. Stockholms domkyrkoförsamling är ju den mest centrala församlingen i Stockholm och tack och lov har vi höga valv där mycket ryms...

li sa...

Då vill jag försöka styra in er i en bättre riktning; partiledarna/språkrören vill nämligen alla ha en bit av när det är dags för val. Det är ofta mycket intressantare att tala med företrädare från partierna som inte ständigt är i rampljuset. Varför inte partiernas representanter i kulturutskottet? Bjud in dem en dag var för att berätta om sin politik och sina visioner, gärna med deras förslag på något passande sceniskt.