torsdag 11 september 2008

911

I februari fick jag min nya bil - miljövänlig påstås det och jag tankar E85 så ofta det går. Jag inbillar mig att det är bättre än 95-oktanig bensin som motorn också klarar. Och så känner jag mig lite miljöduktig (fast jag har också läst kritik mot E85 så frågan är hur duktig jag egentligen har rätt att känna mig i miljöhänseende). I vilket fall så fick jag ett nytt registreringsnummer på min bil och de siffrorna är 911. Niohundraelva - vid ett första ögonkast var det tre ganska normala siffror och inget annat. Men när jag tittade en gång till började hjärnan att arbeta. 9 1 1, 9 11, nine-eleven. Plötsligt slog det mig - siffrorna talade om den 11 september och för hela västvärlden är 11 september starkt förbundet med Twinn tower-katastrofen när de båda skyskraporna attackerades av terrorister och 6000 människor omkom. Den 9 september 2003 mördades Anna Lind. Det är fem år sedan.

Redan då Olof Palme mördades för drugt 20 år sedan sa man att nu har Sverige blivit en del av Europa. Vårt trygga folkhem hade raserats. Men ska vi bara konstatera att det ena raset efter det andra sker - ungefär som på börsen där krafter som vi inte råder över tycks härska?

Det är den 9 september idag och vi måste påminna oss om att vi är en del av världen, en del av Europa, en del av allt det som sker både långt borta och nära. Men samtidigt kan denna dag få påminna oss om att vi inte är utlämnade, att vi inte är rådlösa mot ondskans hantlangare. Vi får som enskilda människor gå in och visa på våldets och hatets motkraft. Alla har inte en riksdagskammare att stå och tala i. Alla har inte en predikstol att förkunna ifrån (eller en blogg att skriva på) men alla möter vi människor nästan dagligdags och kan då bemöta människor utifrån godheten, utifrån kärleken, utifrån medmänskligheten.

Vi får inte ge upp! Vi får inte överlämna fredens väg till pansarvagnar och missiler. Fredens väg börjar där Du och jag är. Med vår medmänsklighet kan vi protestera. Med vår medmänsklighet kan vi förändra. Med vår medmänsklighet kan vi stå upp för en bättre värld. Det börjar inte med andra. Det börjar med Dig och mig. Den 9 septmber, nine eleven, 911, får påminna oss.
Profeten Jesaja säger: Men natten skall vika där ångest nu råder.Om den förste slog bara lätt mot Sebulons land och Naftalis land, så har den siste slagit med full kraft västerut, mot landet på andra sidan Jordan, mot de främmande folkens område. Det folk som vandrar i mörkret ser ett stort ljus, över dem som bor i mörkrets land strålar ljuset fram. (Jes 9:1-2)

Låt oss leva det ljuset och av det ljuset!

Inga kommentarer: