måndag 8 september 2008

Jag tror inte på gud!

Många gånger möter jag påståendet att man inte tror på gud. Jo, jag väljer att stava gud med litet g för den gud som man inte tror på är liten. Den gud man tar avstånd från är ofta någon form av småskuren diktator - en gubbe på ett moln som är ansvarig för allt som sker, alla djävulska saker som människor råkar ut för. Just så måste ju gud vara om nu gud alls finns. För inte kan gud vara kärleksfull och allsmäktig när nu världen ser ut som den gör. Och inte kan gud vara skaparen. Det vet vi ju att skapelsen - naturen - har utvecklats i tusentals år med encelliga toffeldjur, fiskar, fåglar, dinosaurier o s v och att universum är ett expanderande universum och kanske bara ett bland många, Tellus - en planet i ett solsystem bland många solsystem. En gud kan inte finnas som skulle ha skapat Adam och Eva och jorden som det står skrivet i Bibelns två första kapitel. Nej humanisterna, ateisterna, har rätt - det finns ingen gud! Det är människan som skapat gud!

Notera nu att jag hela tiden stavat gud med litet g därför att det ateisterna gör är att begränsa Gud (med stort G). Gud är större än ateisternas fundamentalistiska attacker. Gud är inte den småskurna diktatorn som är orsak till allt. Gud är större och Nya testamentet talar om att Gud är kärleken - en kärlek som inte ser några hinder, en kärlek som inte överger när allting annat sviker och bedrar - en kärlek som får sitt tydligaste uttryck i Jesus från Nasaret - en människa, en medbroder.

Ateisterna tar avstånd från Gud som skaparen. Ja om gud stavas med litet g och är bunden till bibelns bokstav d v s att det måste gått till som det står, då tar jag också avstånd. Men om Gud (med stort G) är med i skapelsens utveckling och att de bibliska berättelserna vill tala om att Gud skapat och skapar snarare än hur Gud har gjort det, ja då är jag med.

Kära ateistiska vänner, när ni angriper kristen tro och målar upp gud - glöm då inte att vi är många som tar avstånd från det ni tar avstånd från. Jag tror inte på gud men jag bekänner med hela mitt hjärta min tro på Gud!

2 kommentarer:

Duvan sa...

Många tror inte på Gud men det finns också de som gärna VILL tro på Gud och vara kristen. Jag möts ibland av en kommentar som lyder så här (ungefär); Ååå, vad jag blir avundsjuk på dig som är troende och kristen. Hur kan jag också få en tro eller bli kristen?

Jag brukar svara att ingen annan människa kan påverka någon annan att bli troende. Det är en gåva från Gud. Sedan så kallar Gud dig på olika sätt till tron och du kan då välja att tacka Ja eller förneka tron på Gud när du får kallelsen. Vad skulle ditt svar bli?

Åke Bonnier sa...

Jag tycker att Du svarar oerhört fint!! Gud talar till oss, kallar oss till gemenskap, på olika sätt. Vi som vill kalla oss kristna, vi som erfar att vi har en gudsrelation, får vara tacksamma över detta, odla detta och på olika sätt vid lämpliga tillfällen och på lämpliga sätt dela med våra vänner och andra. Men vi och alla andra måte vara lyhörda för Guds tilltal i vår mycket "bullriga" värld.