måndag 11 maj 2009

Israel och Palestina.

Denna morgon höll jag ett välkomstanförande förr SKKF:s årskonferens. SKKF är Sveriges Kyrkogårds och Krematorieförbund med kyrkogårdsförvaltningar över hela landet representerade. Det var roligt och stimulerande att få vara med en kort stund, tala och lyssna till föreläsning om vattnets betydelse utifrån en trädgårdsarkitekts perspektiv.

Samtidigt som allt detta hände landade påven Benedictus XVI på Ben Gurion-flygplatsen i Tel Aviv och uttalade sig om en tvåstatslösning utan att nämna ordet stat. Som varande en person som älskar landet Israel drömmer jag om att landet ska kunna leva i fred och försoning med sin omgivning utan att behöva känna sig hotat av grannar och sådana länder som har långdistans misiler med kärnvapenladdning. Jag drömmer om att den fromme juden i trygghet ska kunna gå till sin lokala synagoga, handla grönsaker och kött hos sina lokala butiker, leva sitt vardagliga liv inom landets gränser. På samma sätt drömmer jag om att palestiniern ska kunna få leva sitt liv inom erkända gränser med självstyre, kunna med lätthet komma till sitt arbete i t ex Jerusalem, kunna komma till sjukhus och få den hjälp som han eller hon behöver, kunna leva och utveckla intressen och produktion etc.

Naturligtvis är det lättare att drömma många flygtimmar från händelsernas centrum än att leva där. Naturligtvis är det lättare att finna lösningar när man inte själv har beslutsmakten. Men vi alla som vill se en fredlig lösning, som längtar efter försoning i det Heliga Landet, måste få fortsätta att drömma, men inte bara drömma utan också på olika sätt stödja fredsarbete, stödja och be för shalom.

2 kommentarer:

Maja sa...

Det är bra att du skriver om det här, tycker jag. Nu tittar jag på TV-serien om din släkt igen, antar du gör det med! Det är alltid roligt med svensk samhällshistoria tycker jag som är mycket mediaintresserad.

Jussi the Punk sa...

Är det inte lika synd om de palestinska folket som inte ens får gå på sin egen mark för Israeler. Det är inte så objektivt att tycka synd om Israels folk, tycka att de ska kunna gå in sin synagoga ostört, när de förhindrar palestinier att få bygga en endaste moské på sitt egna land. Bibeln är ett påhitt som människor utnyttjar - Det är min tolkning av den boken.