onsdag 28 januari 2009

Det luktar illa!

Jag tror knappt mina ögon när jag sitter på flygplatsen i Chicago och läser om Luleås inställande av manifestation till åminnelse av förintelsen i går. Att spela ut förintelsen mot Gazakonflikten som gjorts av en präst i Luleå stift är att tala om helt olika ting. Gazakriget har varit fruktansvärt och så oerhört många oskyldiga människor (inte minst barn) har omkommit. Men att jämföra detta med ett krig där 6 miljoner judar + homosexuella och Romer utrotades med industriell intensitet - det är häpnadsväckande! Vi får inte ge antisemitismens fula tryne nya möjligheter. Förintelsens ideologi får inte börja gro igen. Vi måste om och om igen berätta om vad som hände under förintelsens dagar, om och om igen påminna oss om det industriella djävulskapet som hade en idémässig grund som växte fram som en smygande farsot hos så många människor. Också många här i Sverige var antisemiter och tyckte att judar var allmänt obekväma och egentligen skulle hålla sig på sin kant (eller helst inte vara kvar i Sverige alls).

Som kristna måste vi stå upp för våra judiska systrar och bröder och med rasande tydlighet protestera mot allt som luktar antisemitism. Jag menar att man kan göra detta och ändå vara starkt kritisk till både den israeliska invasionens övervåld med vit fosfor, många 100 palestinska döda barn, FN-kopplade byggnader som sprängdes trots kunskap om lägeskoordinater, liksom man kan och måste vara starkt kritisk till de ständigt fortgående palestinska raketangrepp som skedde mot israeliskt område - angrepp med bas också mitt ibland civila.

Men, att ställa in manifesterandet kring förintelsedagen/Raoul Wallenbergdagen är inte bara djupt beklagligt - det luktar illa!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Glöm inte socialister. Socialister fick också sätta livet till i förintelselägren och genom allehanda utrotningar och exekutionspatruller.

Alla som det var fel på, helt enkelt, skulle rensas ut. Judar, bögar, handikappade, marxister, romer - rubbet.

HS sa...

"Att spela ut förintelse mot
Gazakonflikten är att tala om
helt olika ting". Helt olika
ting? Begrunda då:

...och inte lyssnar vi när
Moseboken ropar att den
som släcker ett enda liv
utplånar en hel värld
och att den som håller
så mycket som en enda själ
vid liv, han upprätthåller
hela världen...
H.S.

Anonym sa...

Fast du har väl vid det här laget hört att minneshögtiden blev av i a f? Det finns en förklarande text på Luleå domkyrkoförsamlings webbplats.

Åke Bonnier sa...

Förklaringen är svårfunnen för en nykomling på deras hemsida. Jag har inte hittat den.

Felix sa...

"Som kristna måste vi stå upp för våra judiska systrar och bröder och med rasande tydlighet protestera mot allt som luktar antisemitism"

Skulle ni judar verkligen göra samma sak för kristna? Ställer mig oerhört skeptisk mot det, när det predikas så mycket hat mot kristendomen från judiskt håll.