lördag 10 januari 2009

Uppenbar(a)t! - En erfarenhet!


Kanske är det ändå på sin plats att säga något om utställningen Uppenbar(a)t som visades på Stockholms kulturhus. Jag tänker inte kommentera gången gällande beslut om Svenska kyrkans deltagande och vad som hände i samband med min företrädares reaktion. Men jag vill kommentera utställningen såsom den blev.


Det var en fotoutställning med en lång rad olika fotografier som på olika sätt vred och vände på Jesusbilden utifrån olika perspektiv. Kulturhuset hade satt upp bilderna på en bakgrund av guld och hela utställningslokalen blev en sorts helig plats där det var möjligt att nalkas Jesus utifrån väldigt många synvinklar. Jesus som möter i den förståndshandikappade, som möter i en utslagen, kanske döende person i en kvinnas knä, som möter symboliskt i lammet, som möter som den vi om och om igen korsfäster när kvinnor utnyttjas för människors fasansfulla lustar och där kvinnan förvandlas till en kropp med en mask - korsfäst på underhållningsvärldens ballongkors, eller den mörkhyade Jesus - död i Marias knä...
Många tankar väcktes genom utställningen, många positiva reaktioner och naturligtvis många upprörda.
När nu alla dessa som upprörs över att jag försvarar utställningen som den blev, tror jag att många av de upprörda inte sett utställningen. Det är alltid lätt att ha åsikter om det andra har berättat, andra har sett, men som man själv inte har kommit i närkontakt med. Vi talar gärna om "de där" istället för att lyssna, försöka förstå, samtala, dela olika tankar och olika åsikter med varandra. Det är lättare att tala om bibeltrohet kontra de som har annan tolkning. Men till syvende och sist leder det inte framåt.
Den 4:e advent 2006 firade jag och dåvarande domkyrkolektorn Kristina Ljunggren (nuvarande domkyrkokaplan) en Mariagudstjänst i kulturhuset bland dessa fotografier - en gudstjänst som uppskattades av alla dem som var där. Bilderna fick finnas där tillsammans med bibeltext, psalmer, sånger (liten kör från S:t Jacobs kyrka) och böner och utläggning. Det handlade inte om att "spotta på korset", att "häda", att "vanhedra Jesus". Det handlade om att i all ödmjukhet lovprisa Jesus Kristus som betyder så mycket för så många, lovprisa Honom som kan möta på så många olika sätt. Bilderna var viktiga! Jag är glad att utställningen blev av, glad för att så många såg den, glad för de seminarier som var i samband med den, glad för det material som studieförbundet SENSUS gjorde!
Åter igen: Ingen kyrka kan ta patent på Jesus! Ingen trosinriktning kan hävda att man har hela sanningen! Vi kan kasta bibelord på varandra och vanhedra varandra men det är knappast den väg som Jesus Kristus, vår gemensamme Herre inbjuder oss att vandra!

3 kommentarer:

Duvan sa...

Jag tror att många inte tyckte om att se sexuella handlingar så utstuderat med koppling till Jesus /Gud. Därför tyckte många inte om utställningen. Man vill inte att Gud skall vara kopplat till sex utan känslor, vilken den för en del kunde ses som

Michael G. Helders sa...

Trode Jesus var vägen, SANNINGEN och livet. Jesus är ju inte subjektiv utan objektiv!
Skrev förra året ett blogg inlägg som svar på "Gud är inte kristen!": http://jdfk-kefas.blogspot.com/2008/04/gud-r-inte-kristen.html du för gärna bemöta mig.

Guds frid

Göran Koch-Swahne sa...

Förstår inte de här kommentarerna alls - och jag såg inget sådant i utställningen på Kulturhuset för ett par år sedan.