söndag 10 maj 2009

En vanlig söndag!

Jag är på sätt och vis en vanemänniska. En av vanorna är att få fira gudstjänst på söndagen. Idag var jag inte i tjänst men jag ville gärna gå i kyrkan. Sådan är jag. Det är nästan så att jag mår "dåligt" om jag inte får vara i en gudstjänst (helst högmässa) om det är söndag. Så jag begav mig till en av mina favoritkyrkor - Storkyrkan och var med och assisterade i gudstjänsten. Det är, om jag får säga det själv, en underbar gudstjänstordning vi har. Egentligen skiljer den sig inte alls från ordningar i andra kyrkor men vi försöker att följa högmässoordningen så noggrant vi kan och genomföra den med värme och allvar på en gång. Kom gärna och var med i Storkyrkan en vanlig söndag.

Efter högmässan for jag hem för att umgås med några grannar och en god vän. Det visade sig för ett tag sedan att våra grannar och vi, ovetandes om varandra, "delade" på samme vän. Nu hade han bott hos grannarna några dagar och kom så flyttandes till oss för knappt två dygn. Det är trevligt.

Efter en god lunch med grannar, vän och hustru var det dags för mig att bege mig till Stockholms stifts kyrkvärdsförening som hade årsmöte i Kungsholms församling. Kyrkvärdarna hade bett mig att tala om religionsdialog och som alla mina bloggläsare kan ana talade jag gärna om detta. Jag vill inspirera andra till en inkluderande kristendom snarare än exkluderande och med det menar jag det jag i blogg efter blogg har talat om, antytt o s v d v s att man kan vara djupt och fast rotad i tron på Jesus Kristus och ändå respektera tanken på att andra religioner har vägar till Gudsgemenskap. Detta talade jag om.

Så var det dags vid 18-tiden för en konsert i S:t Jacobs kyrka. Sveriges kyrkogårds- och krematoriförbund (SKKF) har konferens och S:T Johannes församling, Täby församling och Stockholms domkyrkoförsamling är värdar. S:t Johannes och Domkyrkoförsamlingen bjöd genom S:t Jacobs kammarkör under ledning av körledaren Gary Graden och med Mattias Wager vid orgel och flygel på en makalös konsert. Intet öga var torrt tror jag. Kom gärna till S:t Jacob och lyssna på kammarkören. Den är makalös!!!

Så blev det tid att bjuda vännen på restaurang och sedan hem.

Ja, så såg denna vanliga söndag ut i mitt liv.

2 kommentarer:

Ingemar sa...

Käre domprost!
Hur förklarar du Joh 14 där Jesus säger: "Jag är vägen, sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig." Religioner som inte tror på Jesus som Guds son har de en genväg till himlen?

Åke Bonnier sa...

Käre Ingemar,
Jag kan hålla med om att det bibelordet är uppfordrande men jag tänker på följande sätt: För mig är Jesus Kristus Vägen Sanningen och Livet men det beror på att jag är kristen. Jag ska följa Jesus. Jag ska berätta om den vägen till Gud men jag kan därför inte förvägra Gud att ha andra vägar. Men jag kommer (troligen) inte till Gud utom genom Jesus Kristus -Tack gode Gud!