tisdag 12 maj 2009

Manlig omskärelse.

Min familj är från början en judisk familj och egentligen har vi alltid ansetts av andra som en judisk släkt oavsett att ingen som idag heter Bonnier och tillhör vår släkt tillhör judiska församlingen. En gång jude alltid jude. Själv är jag stolt över det, stolt över att vara son till en judisk far och en mor som tillhör Svenska kyrkan. jag är inte jude eftersom judendomen ärvs på mödernet. Jag är inte ens halvjude eftersom det begreppet inte finns inom judendomen utan är ett antisemitiskt påfund av nazismen. Men jag kan känna med mina bröder i den judiska traditionen för vilka omskärelsen är viktig. En pojke omskärs på åttonde dagen efter födelsen och en sjuksköterska ska vara med och ge bedövning i någon form. För judar i alla tider har detta varit viktigt som ett förbundstecken. Man tillhör Guds utvalda folk, utvalda att hålla Tora (rättesnöret/lagen med 613 judiska bud och förbud). Omskärelsen påminner den omskurne om att han tillhör det judiska folket - ett folk med människor som kan ha en judisk tro men som inte behöver ha det. man tillhör folket i alla fall och omskärelsen är som sagt tecknet på det.

jag kan inte förstå att frågan om omskärelsen har kommit att bli en så het fråga under de senare åren och där man talar om sämre sexliv och allt möjligt annat av omskärelsens kritiker. Omskärelse har ägt rum i mer än 2000 år och görs ju när en pojke bara är några få dagar gammal. Vederbörande minns inget av det och ska inte ha några med av det. I den judiska religionen är detta en viktig handling och frågan är om man bör förbjuda den.

Jag tror att om man gör det, riskerar man att tangera brott mot religionsfrihetslagen, och dessutom kommer många att resa utomlands för att göra det eller i värsta fall låta charlataner utföra ingreppet med allt vedervärdigt det kan medföra.

Jag vet att det finns olika åsikter i denna fråga men jag menar att rätten för en jude att låta omskära sin son på åttonde dagen måste få fortsätta att finnas.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Bra skrivet!

Jag är själv nyomskuren pga medicinska skäl och förstår inte denna hets mot omskärelse. Det finns ju faktiskt flera medicinska fördelar med ingreppet.

En nyfiken fråga som du inte behöver svara på: Är den far omskuren? När praktiserades sedvänjan senast i din släkt? Detta eftersom jag undrar lite över den judiska identiteten i er släkt.

Anonym sa...

Haha, vilken fråga! Fråga om pesach och seder istället..?

Åke Bonnier sa...

Hej anonym! Nej omskärelse av religiösa/judiska skäl har inte praktiserats i min släkt på länge. Den judiska identiteten har legat mer i en sorts tradition snarare än i handling.

Till anonym två vill jag säga att vi därför (tyvärr)inte har firat Pesach och inte ordnat sedermåltid. Jag har dock själv varit inbjuden till en sådan hos min judiske vän och jag har undervisat mycket i judendomen eftersom det ju var den religion som Jesus hade (!).

SHE sa...

hej Åke! det var kul att träffa dig i gar..du skrev om viktiga saken.
jag har också blogg ,om vill du kolla på det..men tyvärr det är ännu på finska. varje dag vi kan lärä mera om livet.

sanna heikkinen
finska församling

Jonas sa...

Jag instämmer i detta. Det är ju även dem som säger att det är fel att döpa barn, att man ska låta dem bestämma själv (att de har fel behöver vi ju inte gå in på här, är som att slå in öppna dörrar). Även om nu dopet inte gör något fysiskt med kroppen kan på samma sätt som omskärelsen dopet aldrig göras ogjort, döpt är döpt. Sedan väljer man själv vad man vill göra av det i sitt liv, likadan för den omskurne juden.

Anonym sa...

men kära åke...föräldrar äger väl inte barnen?detta e ju religionstvång utan dess like,dessutom en extrem styrning av sexualiteten i "önskvärd" riktning.jag tycker iaf föräldrar som omskär sina söner måste ha lite grundläggande anatomiska kunskaper (som ngt slags bevis på att deras önskan kan uppfyllas).så som det e nu kan tom föräldrar som ej ens vet vad en förhud är klippa bort den på sina barn utan motkrav.många föräldrar i sverige från utlandet ha ju en extrem repressiv om inte rent kroppshat från sina kulturer som de fortsätter överföra til sina söner o flickor.att staten iaf kräver motprestation i form av kunskap i fysiologi/sexologi innan föräldrar börjar skära i sina barn e det minsta man kan begära!!...för pojkens skull! tack för ordet (en invandrad omskuren man)

Benjamin sa...

Hej Åke!

Benjamin Gerber här. Hittade just din blogg och detta inlägg. Jag måste säga att din röst i denna fråga är mycket uppskattad.

Jag har själv en blogg, Torahblogga (http://torahblogga.blogspot.com), och skriver om allt möjligt judiskt. T.o.m. lite om judisk/kristen dialog.

Bloggen har gått varm senaste tiden i debatten om Brit Milah - omskärelse. Det har inte varit en lätt debatt, då det är så många vanföreställningar om det.

Förra veckan blev jag inbjuden av Expressen att skriva om det och fick över 202 kommentarer på deras hemsida - 95% otroligt negativa.

(http://www.expressen.se/debatt/1.1585083/tack-for-att-jag-blev-omskuren-som-liten)

Jag blir faktiskt mörkrädd. Den dagen judisk omskärelse blir olagligt i Sverige är den dagen jag packar mina väskor och letar efter ett land som respekterar religionsfrihet.

Du kanske förstår nu varför ditt stöd är så uppskattat just så här.

Jag har nu din blogg i min Google Reader och ser fram emot att läsa dina reflektioner kring religionen i allmänhet och kristendomen i synnerhet.

Du är alltid välkommen att kika förbi på Torahblogga också!

Allt gott,
Benjamin

Åke Bonnier sa...

Hej Benjamin,
Tack för Dina vänliga ord! Jag vill gärna titta in på Din blogg och fortsätter att skriva om sådant jag brinner för på olika sätt på min blogg.

Anonym sa...

Gör inga handlingar mot omyndiga barn som inte går att göra ogjorda!
Är ingen skillnad att skära eller att döpa en människa.
Låt varje människa själv bestämma när den är vuxen.

Anonym sa...

Är i 30-årsåldern och omskuren sedan 1 år tillbaka av kosmetiska skäl (och inte av några som helst religiösa skäl). Är mycket nöjd med resultatet och tycker att mitt sexliv har blivit markant bättre och likaså min självkänsla eftersom jag föredrar det nya utseendet. Njutningen är också bättre än tidigare. Allt hysteri mot omskärelse är rent struntprat utan bevis. Tvärtom finns det många fördelar med omskärelse, framför allt hygieniska. Det enda jag ångrar är att jag inte gjorde det tidigare!

Anonym sa...

Åke Bonnier skrev: "Jag tror att om man gör det, riskerar man att tangera brott mot religionsfrihetslagen"

Men det gör man inte när förbjuder omskärelse av flickor, menar du. Snacka om hyckleri.

Din tolkning av religionsfrihet är skrämmande, då den innefattar rättigheten att skada andra. För du kan väl inte på allvar mena att det är spädbarnets religionsfrihet som ska skyddas genom att stympa dess könsorgan?

Anonym sa...

Jag känner mig rätt gudomlig nu för tiden och vill ju gärna att alla ska se på mitt barn och veta och att mitt barn själv ska påminnas om sitt ursprung o.s.v. Nu undrar jag hur kraftfull en märkning jag skall ta till och om det finns några sätt som inte är så gammaldags klan- sex- och könsrelaterade som de gängse. Vore kanske bra med ett sätt som går snabbt och kan utföres på öppen gata, för man skulle ju kunna märka andras barn också, typ guds hand. Tacksam och öppen för förslag