torsdag 9 oktober 2008

Med sådana vänner behöver man inga fiender!

Med sådana vänner behöver man inga fiender! Siewert Öholm skriver upprört en artikel i Världen idag om en konsert som ska äga rum i Storkyrkan nu på måndag kl 19.00. Det är Rädda Barnen och en palestinaorganisation som ska ha en konsert till förmån för de palestinska barn som är drabbade av krigets fasor. Biskop Lennart Koskinen ska tala. Stockholms domkyrkoförsamling är inte medarrangör utan har bara hyrt ut kyrkan för denna konsert. Siewert Öholm talar i sin artikel om de döda judiska barnens lidande föräldrar. Jo, visst! Absolut. I en konflikt av det slag som råder mellan Israel och Palestina finns det inga segrare, bara en massa offer. Konflikten är fasansfull. Självmordsbombningar är vedervärdigt och måste fördömmas å det starkaste från alla håll - också från kyrkans håll! Den omtalade och vidriga muren som byggts (i hög utsträckning på palestinsk konfiskerad mark) skyddar till viss del mot bombattentat. Det ska inte förnekas. Samtidigt är muren en fruktansvärd provokation. Den går på ockuperad mark, den hindrar människor från att komma till sina arbeten. I gränsövergång mellan Jerusalem och Betlehem behandlas palestinierna på ett sätt som är människoovärdigt.

När jag skriver detta gör jag det med en stor kärlek till det judiska folket som min familj en gång tillhörde och som jag själv, trots att jag inte är jude, känner stark närhet till. Men jag gör det med en vrede över hur den israeliska regeringen genom beslut och israeliska militärer genom handling behandlar palestinierna. Muren provocerar fram desperata och vedervärdiga attentat.
Öholm skriver att Palestinierna började konflikten. I detta sammanhang handlar det nog om hönan och ägget. Vi vet inte vem som var först - och det är inte det viktiga. Det viktiga är att alla krafter läggs ned på att skapa fred och samförstånd. Ett enögt palestinskt stöd leder inte framåt. Ett enögt israeliskt stöd är lika fel.

Det finns i kristna evangelikala kretsar, som Siewert Öholm mer och mer tycks ansluta sig till, en proisraelisk hållning som till förstone kan verka sympatiskt ur judiskt perspektiv. Det är viktigt för dessa kristna att Israel återupprättas, att så många judar som möjligt kommer dit. Till sist ska också Messias komma tillbaka, d v s Jesus Kristus, och då kommer judarna att ha spelat ut sin roll. Med det sättet att tänka blir det judiska folket en bricka i spelet. Det viktiga är att Jesus har kommit tillbaka och den messianska tiden slår in. Då har judarna ingen roll längre. Det luktar ersättningsteologi och med sådana vänner behöver man inga fiender!

På måndag är stödkonserten för de palestinska barnen. En konsert för barnens skull är viktig! Även för de palestinska barnen. Även deras föräldrar gråter, även deras föräldrar lider.

23 kommentarer:

Unknown sa...

Du skriver bl.a. "Muren provocerar fram desperata och vedervärdiga attentat."

Menar du på fullt allvar att stängslet, inkl små delar i form av mur, är INTE resultat av just arabiska attentat? Blanda inte ihop orsak med verkan, käre Åke!

Harry Harrysson sa...

Jag är en av de många tusen som har lämnat Svenska Kyrkan pga dess antisemitism – som höll sig lugn i 50 år efter Hitler men nu har fått ny energi allt eftersom det har blivit allt mer politiskt korrekt.

Jag är definitivt ingen älskare av dagens israeliska regering – som uppför sej som förlorare trots att Israel alltid har vunnit. Men att gnälla på ”Muuuuuuren” som inte är mur mer än det är tvunget pga arabiska prickskyttar, är lite väl grovt. Antingen total okunnighet eller försöker man ljuga. En tyvärr gammal sida, visar precis hur stor nytta den omedelbart gjorde, se http://www.mfa.gov.il/MFA/MFAArchive/2000_2009/2003/11/Saving+Lives-+Israel-s+anti-terrorist+fence+-+Answ.htm – speciellt diagrammet nederst. Sharon hatade att börja bygga den, men det var nödvändigt! Du har helt glömt det, men kolla i historieboken hur där var självmordsuppdrag stup i kvarten året innan, och det avslutades med att en tuff Hamaskrigare kom in på ett pensionärskalas i Netanya och avlivade 30 gamla tanter och andra. Du har nog glömt det, men kommer antagligen ihåg ”massakern i Jenin” lite senare – där 32 dog.

Du har också glömt att där inte existerar något ”palestinskt land” förrän det har skett fredsförhandlingar. Sista försöket, när Arafat kunde ha gått från ett ”Palestina” på 0% till 90% år 2000, gick han ifrån i vredesmod eftersom han inte fick 100%. I Oslo hade han 7 år tidigare fått kontroll över stora landområden MOT ATT HAN STOPPADE TERRORISMEN OCH SAMLADE IN ALLA ILLEGALA VAPEN. Terrorismen ökade i stället.

Eftersom det aldrig publiceras i svensk press: vet du om att Israel tog emot 81.000 sjuka från Judéen/Samarien år 2006? Under 2007 gav Israel 7226 utresetillstånd till patienter i Gaza för behandling, under första kvartalet 2008 var det 2317 och det ökar – men skulle svenska media säga något så är det möjligen det lilla fåtal som bedömdes vara säkerhetsrisk – och där har de ofta förmedlat transport till Judéen/Samarien eller Jordanien.

Vet du om att Abbas fortfarande har kvar de gamla PLO:s Stadgar där Israel ej får existera, där inga judar som kom efter den ”sionistiska invasionen” för snart 100 år sedan, får bo, de är alla ”illegala settlare”........ Vet du om att han skrev under Vägplanen, så kallad eftersom den måste tas i viss ordning, och den börjar efter det att araberna har totalt upphört med hatpropagandan – den har påtagligt ökat efter Annapolis! Hans hatpropaganda är helt och hållet kompatibelt med PLO:s Stadgar.

Vet du detta? Då ägnar du dig åt antisemitism genom dina uttalanden, liksom Svenska Kyrkan. Vet du det inte, och talar om saker du inte känner till, rekommenderar jag bön, bot, bättring och studier.

Harry Harrysson, fil.lic.
http://israelisverige.no-ip.info/blog

Gita sa...

Varför är kyrkans företrädare så ljumma?
Stod det inte någonstans att sådana ska utspys ur Guds mun?

Palestinska barn och ungdomar är offer för sina föräldrars och ledares hat och oförsonlighet så om du vill få en ändring till stånd måste du börja där.
Rädda Barnen börjar i fel ände genom att rikta sin hetspropaganda mot de som i olika former blivit offer för ungdomarnas tegelstenskastning, knivskärning och bombattacker – förhindrade som genomförda.
Det händer att israelerna inte direkt skickar hem tonåringarna till den propagandistiska miljö som fostrat dem och det är inte alltid negativt.
Även unga människor kan behöva komma bort från en omgivning som hela tiden stressar dem i en giftig och, naturligtvis enligt Barnkonventionen, helt förkastlig miljö.

Skyddsstaketet med murinslag har palestinierna själva bett om genom decennier av trakasserier och terror och det du benämner som människoovärdig behandling av palestinier måste i rimlighetens namn ställas i proportion till den "ovärdiga behandling" de civila i en urblåst israelisk buss drabbats av.
De är tyvärr idag inte i den situationen längre att de kan klaga...

"En konsert för barnens skull".
Inte mina barn utan bara dina barn.
Bara palestiniernas barn, inte judarnas barn.

Jag är övertygan att Jesus gråter floder över denna kyrkans diskriminering.

http://tselhagilboa.blogspot.com/2008/10/vgar-rdda-barnen-rdda-barnen.html

Dag Selander sa...

När jag skriver detta gör jag det med en stor kärlek till det judiska folket som min familj en gång tillhörde och som jag själv, trots att jag inte är jude, känner stark närhet till. Men jag gör det med en vrede över hur den israeliska regeringen genom beslut och israeliska militärer genom handling behandlar palestinierna. Muren provocerar fram desperata och vedervärdiga attentat.

Bäste ÅKe Bonnier

Som f.d. kollega och kyrkoherde i Svenska kyrkan vill jag korrigera dig i den vanföreställning du invaggats i genom den antiisraeliska propaganda som omger dig.

Själv ställer jag inte upp på den politik som Israels regering har fört och för. Jag är med andra ord inte proisrael och projudisk utifrån andra grunder än dem både du & jag kan läsa ut ur Skriftens profetiska texter.

Vad jag reagerar våldsamt emot är din totala okunskap som måste betraktas som häpnadsväckande. Du skriver om muren som om du svalt Per Gahrtons & Vänsterns hela paket av propaganda. Eller vill du dölja sanningen om muren med din egen propagandabloggpost ovan?

"Muren" är ingen mur, utan bara mur 3 % av det skyddsstängsel som du kallar "mur". 97 & skyddsstaket!

Om 3 % av Sveriges befolknning sägs gå i svenska kyrkan, skulle du då om hela det svenska folket säga att det är en befolkning som lever som kristna lärjungar?

Se min bloggpost om "muren": Emergency: "Saving lives: Israel´s anti-terrorist fence"
http://missionxp.webblogg.se/il/2008/october/update-saving-lives-israel-s-anti-terroris.html

God helg,
domprosten!

//Dag Selander
VDM teol.kand.

HH sa...

Tack för flera klarsynta och välinformerade inlägg.

Hoppas domprosten lär sig ett och annat av detta.

Dag Selander sa...

Korrigering av felskrivning:

"Muren" är ingen mur, utan bara mur 3% av det skyddsstängsel som du kallar "mur". 97% är skyddsstaket!

3% MUR och 97% SKYDDSSTAKET

Åke Bonnier sa...

Bäste Dag Selander och övriga skribenter. Vad jag menar gällande muren är att den på intet sätt löser några problem långsiktigt när den går på ockuperad mark. Jag kan förstå att ett land vill försvara sina gränser. Det gäller ju självklart alla länder. Men därtill att man konfiskerar och river hus för oskyldiga civila på annat territorium, därtill att man faktiskt hindrar många från att nå den sjukvård man så väl behöver, hindrar många från att komma till sina dagliga arbeten, hindrar många från att komma till nära och kära och därtill behandlar människor oerhört godtyckligt och delvis vedervärdigt i checkpoints bl a mellan Betlehem och Jerusalem gör sannerligen inte saken bättre. Att tala om en 8 meter hög cementmur som ett stängsel är en obegriplig benämning.

Att kalla kritik av israelisk politik för antisemitism är slag som viner förbi. Jag delar naturligtvis inte de tankar som finns inom palestinska organisationer att Israel ska utplånas. Självklart inte! Är det någon som är känslig mot antisemitism är det jag själv (som också blivit utsatt för det här hemma i Sverige). Men det hindrar mig inte från att kristisera orättfärdig politik oavsett var den dyker upp. Jag har gått stöd i detta från kyrkornas världsråds ekumeniska följeslagare, gott stöd hos den lutherska kyrkan i Jerusalem och Betlehem, gott stöd i FN:s lokalkontor i Jerusalem. I UN Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (20 mars 2008)finns mycket material samlat gällande situation på Västbanken. Jag citerar gällande 1 januari till 11 mars i år: 259 Palestinians (43 children) an d 14 Israelis (4 children were killed due to the Palestinian-Israeli conflict. 767 Palestinians (181 children) and 103 Israelis (5 children) were injured due to the Palestinina-Israeli conflict. 92% of direct conflict deaths among Palestininas and 68% of direct conflict injuries among Palestinians were in the Gaza strip... There has been a noticeable increase in house demolitions and resultant displacement in last two months: During Jan-Feb 2008, 111 structures (51 residential) demolished resulting in the displacement of 381 Palestinians. These demolitions hinder Palestinian development and the natural expoansion af Palestinian populated areas... Beställ gärna material från www.ochaopt.org. Det handlar om fakta som FN har sammanställt.

Sen vet både ni, kära skribenter, och jag att det "takes two to a tango". Och Israel är det militärt överlägset starkaste landet.

Jag är övertygad att jag delar tanken på fred i Mellanöstern där både Palestina och Israel kan leva inom av varandra erkända gränser. Men terrordåd och murar är inte vägen till fred och försoning. Krossade hus och dödade barn på bägge sidor löser inte konflikten. Det finns bara förlorare i denna konflikt - både israeler och palestinier. Vägen vidare heter samtal. Vägen vidare heter mänskligt bemötande. Vägen vidare heter erkännande av varandra.

Allra sist bäste kollega Dag, undrar jag var Dina procenttal kommer ifrån. jag var själv i Jerusalem och Betlehem i två veckor i våras och såg med egna ögon vad muren ställer till med. Jag sitter i skrivande stund med kartblad från FN som visar "constructed", "under construction" o s v och som visar att dina siffror behöver uppdateras (säkerligen mina kartblad också som är från oktober 2007).

Men allra sist visar historien att murar inte är vägen framåt. Berlinmuren föll tack och lov. Terrordåd är inte heller vägen framåt. Kanske visar den israeliska och palestinska realiteten att våld föder våld föder våld föder våld föder... Någon måste bryta med detta - kanske kan den starkaste ta initiativet..?

Harry Harrysson sa...

Det är ganska förfärande för en som har varit lärare för allt ifrån småungar till forskare, att en sådan enorm okunnighet i varje detalj hörs från en person vars arbete är att sprida tillit och förståelse.

Jag tar upp ett fåtal punkter i detalj.


Säkerhetsbarriären har inte som avsikt att lösa något långsiktigt! Det står på dussintals officiella rapporter från Israel, se t.ex. ett pps-spel på
http://securityfence.mfa.gov.il/mfm/Data/45853.pps

Until there is peace Israel needs a temporary defence measure to block terrorist infiltration

http://www.israelnewsagency.com/israelsecurityfence10020.html säger bl.a.

The fence is not a border. The border will be determined by negotiations.

The Palestinians will not be cut off from their fields, places of commerce and urban centers.
The terrorists target their victims for death. Death is irreversible.

Inconveniences caused by the fence are reversible.

The right to live free from terrorism must take precedence.

A legitimate temporary security measure, the fence will help to end terror and restore calm - steps that are necessary for renewing the peace process.Därefter tar du upp grodan om ockuperad mark! Ockuperad från vem? Sedan när? Låt mej upprepa historien: Den sista ägaren var det Ottomanska Riket, som förlorade i första världskriget. I San Remoförhandlingarna, när detta enorma rike hade krympt tillbaka till Turkiet, gavs 99.5% till araber, några promille blev det palestinska mandatet, som England skulle förvalta som det judiska hemlandet, tills en judisk regering ansågs mogen att ta över. England bröt helt mot mandatreglerna och gav bort 80% till en kompis, Transjordanien, och det förbjöds alla judar att bo där! Judenrein - som Hitler ville göra med hela världen.

FN kom, FN har två slags beslut - rådgivande, enligt kapitel 6, och bindande, från Säkerhetsrådet enligt kapitel 7 (som måste nämnas separat - som de mot Irans kärnvapenproduktion). INGA rekommendationer från FN om Israel har varit kapitel 7, enbart - rådgivande!!

Araberna attackerade 1948, Israel vann, araberna attackerade 1967, Israel vann.

Där finns illegal ockupation, genom att attackera i krig, vilket Jordanien och Egypten gjorde 1948-67. Israels ockupation, efter att ha blivit anfallet 1967, är helt och hållet lagligt! De har inte annekterat området, mer än Golan och Jerusalem (utan att väldigt exakt ha antytt hur långt ut bland arabbyarna annekteringen gäller) och har hela tiden talat om att ge laglig status åt dessa områden. Vi talar om statlig mark, inte vad som är privatägt. Arafat sa senast nej år 2000 till att få något land överhuvudtaget och nu hänger det på Abbas och efterföljare om de får något land.

Hänger du med så långt, eller specifika frågor? Jag kommer med lektion 2 senare.

Harry Harrysson, fil.lic.
http://israelisverige.no-ip.info/blog

HH sa...

Ser fram emot lektion 2, Harry. Även jag har mycket att lära av dig.

Och jag är fullständigt övertygad om att domprosten hade varit av en helt annan uppfattning om det hade varit Sverige som utsatts för de självmordsbomber och terrordåd - och historiskt de militära angrepp - som drabbar Israel. Då hade han, som alla andra i Sverige, hävdat vår suveränitet och vår absoluta rättighet att med alla till buds stående medel försvara oss mot sådana angrepp på vår frihet och säkerhet.

Det krävs inte särskilt mycket inlevelseförmåga för att förstå hur man själv hade reagerat.

Visst, vägen framåt heter samtal. Men handen på hjärtat - vad blir resultatet av att förhandla med terrorister och deras beskyddare? Historien talar sitt tydliga språk. Terrorismen låter sig inte stoppas av samtal. Och palestinierna själva har mig veterligen aldrig visat någon uppriktig vilja att stoppa terrorismen.

Vad skulle vi då göra för att försöka få bukt med den tänkta terrorismen mot Sverige? Bygga en tillfällig säkerhetsbarriär som förhoppningsvis håller terroristerna borta? Införa strängare gränskontroller? Ja, bortsett från att vår geografi ger oss lite annorlunda förutsättningar än Israel... Visst skulle det åtminstone kunna vara värt ett försök.

För vår frihets skull.

Gita sa...

Hej igen Åke Bonnier –
Jag läste nyss din kommentar till kommentarerna och jag antar att det ingår i domprostjobbet att vara kärleksfull och medmänsklig.
Bra.
Frågan är bara hur långt man kommer med detta, speciellt när man inskränker sin medmänsklighet till en utvald grupp?
Man kan tycka synd om palestinierna i hundra år och efter dessa hundra år är det fortfarande lika synd om dem.
Man måste faktiskt våga tränga lite djupare.

Palestinierna har det i vissa avseenden knapert.
Knapert med attackplan och tanks och knapert med demokrati.

Du återkommer flera gånger till att Israel är den starkare parten och för det ska de straffas genom att avkrävas ett större ansvar för utvecklingen.
Frågan är VARFÖR de är den starkare parten?

En motsvarighet finner du i skolans hackkyckling som vid första möjlighet börjar träna styrketräning på ett gym.
Han vet att om han inte genom slit och umbäranden lär sej att försvara sej själv, så går han under.

Israel har efter decenniers våld, trakasserier och ond, bråd död, förstått att de inte har något val – de måste genom både ekonomiska och personella uppoffringar se till att de kan försvara sej själva.
Ingen annan lär komma till deras försvar.
Palestinierna däremot satsade de fantasieggande och kravlösa summor givarna tryckte ner i deras fickor på "jihad" och "resistance" i.st.f. att satsa dem på bättre villkor för folket, på utveckling och framsteg.
Detta är orsaken till att Israel helt enkelt har bättre grejer och att vissa på grund av denna prioriteringskatastrof älskar att kräva mer av Israel.
Det finns gott om Rolexar och sidenkravatter bland de palestinska ledarna...

Palestinagrupperna har verkligen lyckats i sitt uppsåt att överbringa utvalda "sanningar" till svenska folket.
En av de mest framgångsrika sagorna handlar om att det finns något som heter "palestinskt land".
Tills ett fredsavtal är undertecknat finns det bara ett landområde som för närvarande benämns som omdiskuterat.
På detta landområde bor det tills vidare både judar och araber.
I Israel bor också judar och araber.
Skillnaden är bara att i Israel kommer det även i fortsättningen att bo både judar och araber medan i det område som ev. kommer att tillfalla palestinierna det bara kommer att få finnas araber.
Ser du skillnaden på hur människor behandlar människor.
Tycker du inte det är dags att försöka göra något åt det?
Detta är ett skolexempel på etnisk rensning.

By the way – det skulle vara intressant att få en förklaring av dej på varför Följeslagarna, som du nämner, säger att de arbetar i bl.a. Israel?
Jag har då aldrig hört talas om att någon följeslagare följer något israeliskt barn i t.ex. Sderot när han får krypa längs husväggarna på väg till skolan efter larm om inkommande Kassamraket.
Jag har heller aldrig hört att någon följeslagare har slagit följe med ett israeliskt barn på bussen han är livrädd för att åka till skolan med, efter att varit vittne till en palestinsk bombattack med döda och skadade utslängda runt en nyexploderad buss.
Jag misstänker starkt att omnämnandet av Israel endast är ett bekvämt fikonlöv.
Du får gärna förklara.

Genom en konsert där hela affärsidén är att peka finger åt Israel, cementerar man missuppfattningar, okunskap och rena felaktigheter – men det var kanske det som var avsikten?

Hade jag haft en kyrka att hyra ut skulle jag föredragit att hyra ut den till människor med något ädlare uppsåt!

Harry Harrysson sa...

Lektion 2

Roligt nog ska jag ta upp ett tal Bush höll 2005 – inte säkert på vilken spökskrivare som skrev det, men jag har sparat det på min blog på israelisverige.no-ip.info/blog/?page_id=528. Det heter "Palestinaaraberna förtjänar bättre!"

Som vi minns var Israel helt ointresserat av krig 1967, de bönföll Jordanien att hålla sej lugn på det de kallade sin Västbank (det judiska Judéen/Samarien) och Egypten i Gaza. Judarna hade genom Jordaniens illegala ockupation av hela gamla Jerusalem (hm, jo, Pakistan ansåg det legalt, inga andra inte Sverige, inte arabvärlden för övrigt) legaliserade det.

Före 1948 hade judarna i Säkerhetsrådet accepterat ett internationellt Jerusalem. För sista gången.

Ingen hjälpte dem mot jordanierna, tvärtom, England hade beväpnat Jordanien och engelska soldater hjälpte dem kriga mot judarna.

Men 1967 kom och Israel vann. De ockuperade de områden - legalt - som Jordanien och Egypten illegalt hade ockuperat under 19 år. De har väntat på fredsavtal sedan dess.

Israel kontrollerade området helt och hållet fram till Osloavtalet 1993.

Under denna tiden började ekonomin växa i de palestinska områdena, GNP växte 13% om året. Inkomsten gick upp tio gånger. Arbetslösheten gick från 40% till mindre än 5%.

120.000 araber arbetade i Israel, utom under terrorattacker. 43% av deras inkomst kom från detta arbete.

Israel byggde sex universitet och 20 högskolor för araberna, läskunnigheten gick från 50% til 80%. Israel byggde 166 kliniker, tillhandahöll försäkringar och medicinska program. Dödligheten sjönk med 2/3. Pressfrihet infördes, oppositionspartier uppmuntrades, sjukhus och skolor, vattenledningar, kloak- och elsystem.

Sen kom Arafats välde........ Läs själv i nämnda artikel. I princip gick allt åt skogen. Enbart Arafats privategendom växte exponentiellt.

Och det viktigaste: hur mycket har Svenska Kyrkan och Rädda Barnen berättat om detta?


Harry Harrysson, fil.lic.
http://israelisverige.no-ip.info/blog

eva sa...

Jag läste häromdagen att Egypten inte har medicin till en pojke som har Cystic Fibrosis. De avisar medicin från Israel hellre än att ge pojken behandling.

Jag vet inte var du hämtar din information, men Hamas avser inte att tillåta Israel att leva inom några gränser,hur litet område det än råder över. Deras stadgar innebär palestinier i palestinska områden och en palestinsk majoritet i israeliska områden.

Storkyrkan är kyrkornas kyrka,sveriges katedral en svensk symbol. Hur kan den hyras ut till ett så kontroversiell, politisk grupp. Palestina grupperna har inte Israel på sina flaggor.

eva sa...

Jag läste häromdagen att Egypten inte har medicin till en pojke som har Cystic Fibrosis. De avisar medicin från Israel hellre än att ge pojken behandling.

Jag vet inte var du hämtar din information, men Hamas avser inte att tillåta Israel att leva inom några gränser,hur litet område det än råder över. Deras stadgar innebär palestinier i palestinska områden och en palestinsk majoritet i israeliska områden.

Storkyrkan är kyrkornas kyrka,sveriges katedral en svensk symbol. Hur kan den hyras ut till ett så kontroversiell, politisk grupp. Palestina grupperna har inte Israel på sina flaggor.

Harry Harrysson sa...

Jag ger alltid referenser på min blogg http://israelisverige.no-ip.info/blog så det är åtminstone lätt att se var jag får informationen ifrån.

Israels senaste är ju att en iransk cancersjuk pojke skickades först från Iran sen till Turkiet och sedan till Israel. Sök "Iranian boy Israel" i Google.

Harry Harrysson

Åke Bonnier sa...

Bästa kommentatorer - och särskilt ni som kommit med långa inlägg! Stort Tack för ert engagemang att vilja sprida kunskap! Kunskap är sannerligen viktigt och ingen av oss kan få för mycket! Sedan kan kunskapen ges ur många olika perspektiv. Ett mynt har ju alltid två sidor som bekant. Den ena sidan belyses kraftfullt av de flesta av Er - inte minst Harry Harrysson - och naturligtvis också genom direktmail till mig Lisa på Sverige-Israelinformation. Tack! Sedan bär jag med mig kunskap från FN, från Svenska kyrkan på plats i Jerusalem, från palestinska biskop och präst, från mina egna erfarenheter, från vad jag har sett och hört. Summa sumarum framkommer en bild som är mer komplicerad än svart-vit. Låt oss tillsammans stå upp för fred och försoning i mångfaldens perspektiv. Det, om något, kan leda framåt! Därmed övergår jag till nytt bloggämne.

Mjs sa...

Undrar var du har vistas?
Du skriver att du både hört och sett. Låter som eko från propalestinsk håll.
Läs din bibel med öppna ögon och ett öppet hjärta och du kommer upptäcka mycket nytt!

Harry Harrysson sa...

Ursäkta mej domprosten - men att svara med "javisst - alla har rätt och jag ska lyssna" utan några som helst konkreta frågor låter tyvärr som vilken politiker som helst - eller Pastor Jansson som Hasse Alfredsson med stor träffsäkerhet använde för ett stort antal präster av alla kategorier och nivåer. Man har känslan att om man frågade: "Tror du på Gud?" så får man som svar: "Ja, det är en intressant fråga."

Jag får nån blaska från Svenska Kyrkan trots att jag har gått ur - som tyvärr mer och mer liknar Året Runt. Har Svenska Kyrkan inga som helst seriösa frågor och svar?

Det verkar som om de har gått från för mycket till för lite. Jag ärvde två meter gamla postillor, från 1600-talet och framåt, från min salig morfar som dog vid 97 eftersom han ville se vad som kom därefter. Jag måste erkänna att jag har skjutit upp läsandet till ålderdomen men – kanske det snart är dags?

Har domprosten inte en enda konkret fråga, som möjligen kan tillfoga honom lite vishet? Jag tänker kanske lite på den flod av helt vansinniga interpellationer som socialdemokraterna nyligen levererade under en dag, där jag kommenterade den enorma okunnigheten med lite detaljer, i min blogg, och där jag vet att mer politiskt korrekta människor har försökt skriva om saker lite elegantare och mera Politiskt Korrekt, för att leverera till vår Riksdag, som har beviljat enorma summor till Palestinagrupperna, men tvingat de Judiska Församlingarna att lägga 25% av sin inkomst på säkerhet, eftersom staten vägrar betala DET. Polisskydd vid fotbollsmatcher betalar de gärna.

Både Svenska Kyrkan och Rädda Barnen gömmer sig bakom alkisen Gahrtons svada och säger inte ett knyst. Känns det verkligen korrekt, Åke Bonnier?

Harry Harrysson, fil. Lic.
http://israelisverige.no-ip.info/blog

Dag Selander sa...

ÅKE BONNIER - Här några FAKTA apropå din undran om procenttalen av hela Barriären den s.k. Anti-Terror Fence: 95% - 3%

***
"MUREN" är inte en mur - utan en Barriär mot terrorism
Säkerhetsbarriären

Vänligen
//Dag Sr

Åke Bonnier sa...

Harry Harrysson, du ger information gällande en konfliktsituation präglad helt och hållet från ett håll nämligen det israeliska. Min fråga till Dig är: Anser Du att FN - när man i officiella dokument talar om ockuperat territorium har helt fel och vad gör man i från Israeliskt håll för att förändra detta?

Vad anser Du ska hända med Palestina?

Gita sa...

Domprost Åke Bonnier –
Innan du avslutar denna bloggpost helt och fullt skulle jag vilja påminna dej om att du ännu inte besvarat min fråga om de s.k. Följeslagarna.
Jag formulerade frågan här ovanför den 14 oktober, men har inte sett något svar.
Vi är många som väntar och eftersom det handlar om ärlig eller oärlig marknadsföring kommer jag att publicera ditt svar – eller ditt uteblivna svar – på min blogg http://tselhagilboa.blogspot.com/

Jag repeterar frågan här, med ett tillägg.

'By the way – det skulle vara intressant att få en förklaring av dej på varför Följeslagarna, som du nämner, säger att de arbetar i bl.a. Israel?
Jag har då aldrig hört talas om att någon följeslagare följer något israeliskt barn i t.ex. Sderot när han får krypa längs husväggarna på väg till skolan efter larm om inkommande Kassamraket.
Jag har heller aldrig hört att någon följeslagare har slagit följe med ett israeliskt barn på bussen han är livrädd för att åka till skolan med, efter att varit vittne till en palestinsk bombattack med döda och skadade utslängda runt en nyexploderad buss.
Jag misstänker starkt att omnämnandet av Israel endast är ett bekvämt fikonlöv.
Du får gärna förklara'.

Tilläggsfråga:
'Det skulle också vara av intresse att veta om några Följeslagare blivit föreslagna att arbeta med israeliska barn i exempelvis de situationer jag beskrivit'?

Vi väntar otåligt på ditt svar.

Åke Bonnier sa...

Gita,
Jag beklagar att jag inte svarat på din fråga. Nu kommer svar genom en länk som jag hänvisar till. http://www.skr.org/foljeslagare
Vänliga hälsningar

Åke Bonnier

Gita sa...

Hej igen -
Det var just med anledning av bl.a. den här länken jag ställde mina frågor till dej.
Jag har redan tidigare läst allt som finns att läsa där och studerat medföljande bilder så om du inte har något annat att tillägga kan jag inte göra annat än att tolka hela Följeslagarprogrammet som ett enda stort bedrägeri.
Inga av de israeliska barnens allvarliga problem har någonsin beaktats och ännu mindre blivit föremål för någon Följeslagares intresse.
Neutrala? Nej!
Folkrätten som utsetts till Följeslagarprogrammets ledstjärna våldför sej palestinierna oavbrutet på genom en aldrig sinande ström av våldsaktioner inte minst mot israeliska barn.
I länken du gav finns detta inte ens omnämnt.
Jag kallas detta för en medveten och rå diskriminering.
Dessutom under extrent falsk flagg.

Om du inte känner sorg för att kyrkan går i spetsen för den här sortens falsarier, så gör jag det.
Att blanda in Israel i sin propaganda talar för att de själva vet att de helt och fullt köpt det palestinska konceptet men inte vågar skylta med det.

Harry Harrysson sa...

Om ”ockupation” är det lätt att ge några kommentarer. Områdets senaste ägare var Ottomanska Riket, som förlorade i första världskriget, och det palestinska mandatet förvaltades av England under de mycket explicita reglerna som bestämdes i San Remo 1920 http://en.wikipedia.org/wiki/San_Remo_conference Området ”ägdes” inte av England utan förvaltades enligt mandatreglerna tills det inte behövdes längre. San Remo var ett BESLUT. Alla FN-uttalanden om Israel/Palestina är enbart rekommendationer – som kan vara nog så viktiga och som Israel accepterar när där är någon rim och reson, men den massiva antisemitismen inom FN lär vara allmänt känd, se hur erfarenheterna från Durban I inte avskräckte FN från att skapa ytterligare ett antisemitisk hatfest med Durban II.

Kort sagt – Israel skapades, araberna sa nej till något palestinskt land utan attackerade, och att attackera i krig är numera inte samma som att man kan behålla landet om man vinner. Jordanien och Egypten ockuperade illegalt områden av ”icke-definierad status” i Judéen/Samarien/Gaza, en ockupation som i stort sett inte ansågs legal av någon, varken i väst eller i Arabvärlden – England och Pakistan tyckte att Jordanien hade rätt till området de ockuperade, eftersom England hade många militärer som stred på Jordaniens sida mot judarna.

Israel har alltid velat fred, deras ockupation, efter att ha blivit attackerad 1967 – visst är det en ockupation, men en legal sådan i väntan på fredsavtal – som skulle kunna producera ett land, Palestina, för första gången. Israel har inte annekterat mer än Golan och Jerusalem av förklarliga skäl. Golanhöjderna är höga och alldeles utmärkta att skjuta ner på Israel från – vilket Syrien gjorde 1948-67, och fick Syrien åter kontrollen där har vi snart iranska missiler där, precis som Hizbollah springer ikring med.

Jerusalem har alltid varit judarnas huvudstad, eller åtminstone 3000 år. INGEN arabisk huvudstad någonsin, där var inte något som helst intresse för det under Jordaniens ockupation – när dessa lyckade förstöra bortåt 60 synagogor för att använda dem som åsnesstall och pissoarer, och där de använde judiska gravstenar som gatsten.

Israel kommer alltså att ockupera området – legalt – tills, om vi ska gå efter FN:s regler – de verkligen kan känna sig säkra med freden. Som det är nu är prognoserna mellan timmar och dagar, hur lång tid det skulle ta för Hamas att ta över Judéen/Samarien efter det att Israel lämnade området, för att förvandla det till vad Gaza nu är – en raketramp slickad längs hela Israels bredsida.

Vad man ska göra har Bibi Netanyahu beskrivit alldeles utmärkt – han höll flera uttalanden nyligen, vilket inga svenska media tog upp, däremot gottade de sig över Olmerts vilda fantasier om allt han ville göra för araberna. Se till exempel
Jerusalem Post och Arutz-7. För en översyn både varför det har gått åt skogen och vad man ska göra för att lösa problemen, se här.

Självklart skriver jag från Israels synvinkel – det enda möjliga innan Abbas/efterträdare har eliminerat PLO:s Stadgar, som säger att Israel inte får existera, och upphört med hatpropagandan mot Israel/judar i medier och skolböcker, som säger exakt samma sak.Jag kunde inte undvika att se ditt svar till Gita om följeslagare. Jag har skrivit till organisationen och bett att få mig tillsänt redogörelser från följeslagare som har följt judar som har utsatts för hot från araber, från Sderot, judarnas näst heligaste stad Hebron till lagliga judiska byar i Judéen/Samarien, många på land som köpts under första halvan av nittonhundratalet. Jag fick inte en enda en! De vackra orden om ”följeslagarprogrammet i Palestina och Israel” är faktiskt en ren lögn, inga judar har ledsagats. Har du några exempel på det vore många tacksamma att se dessa! Såvida du inte anser att judar aldrig hotas av araber.

Harry Harrysson, fil.lic.
http://israelisverige.no-ip.info/blog