tisdag 18 november 2008

Det fria Ordet!

Jag har just deltagit i en minnesgudstjänst i Storkyrkan för journalister som dödats under året runt o i världen. Kyrkoherde f. Vladimir Alexandrov från Rysk-ortodoxa kyrkan, Domkyrkokaplan f. Wojciech Waligorski från Katolska kyrkan, domkyrkokaplan Kristina Ljunggren och jag själv var tjänstgörande präster. José Luis Belmar från organisationen Profoca talade. Organisten Ulf Söderberg ledde Katolska Domkyrkans Vokalensemble.

Det blev en fantastisk gudstjänst där ljus tändes för de avlidna journalisterna i de olika länderna. Det blev en manifestation för det fria ordet, ordet som aldrig får tystas. Det måste få vara fritt att uttrycka sig i tal och skrift så länge man inte utövar hets mot folkgrupp. Det fria ordet gläds vi över i Sverige. Vi kan ha olika åsikter. Vi kan uttrycka olika meningar i och om det skrivna men rätten att få skriva, att få tala utifrån det man bärs av, den rätten hävdar vi alla så länge man inte uttrycker åsikter som kan tolkas som just hets mot folkgrupp.

Det fria Ordet med stort O är Kristus själv - han som vågade stå upp emot myndigheterna, han som vågade säga obekväma saker. Han skrev inget (mer än i sanden (se Joh 8)) men han talade desto mer. För Ordet blev människa och tog sin boning bland oss.

Det fria Ordet som har tagit kropp i oss när vi vågar tala fritt - det Ordet får vi värna om, stå upp för, kämpa för och hålla högt - oavsett var.

Inga kommentarer: