måndag 10 november 2008

Ske Guds vilja!

I kväll är det svartsoppans och gåsens kväll - just det - Mårtensafton. Mårten firas mest av krögare och andra matentusiaster - i alla fall hos oss lutheraner. Men Mårtensafton påminner oss om Martin av Tour som levde på 700-talet. Det berättas att man ville göra honom till biskop men Martin ville inte. Istället gömde han sig bland gäss för att undkomma. Men, med sådana vänner behöver man inga fiender. Gässen kacklade avslöjande och Martin fördes iväg och biskopsvigdes. Så kan det gå...

För mig handlar det om att vi inte kan komma undan Guds vilja. Ibland säger vi: Ske Guds vilja! Det är ett viktigt påstående som påminner oss om att Gud vill något med vårt liv. Det gäller bara att stanna upp och lyssna in - att inte stressa iväg, att inte låta andra röster, andra viljor dominera vårt liv, utan att faktiskt söka stillheten för att lyssna in vilken väg i livet Du och jag ska välja. Det är sannerligen inte så lätt. Ibland vill vi å det bestämdaste gå en viss väg. Vi vet minsann vad som väntas av oss och är övertygade om att en viss sak är rätt.

Martin av Tours öde påminner oss om att vi inte har kontroll över allt i vårt liv. Gud själv vill något med Dig liksom med mig. "Han leder oss på rätta vägar för sitt namns skull" (Ps 23).

Därför får vi våga tappa kontrollen - för Guds skull - och vår skull.

Inga kommentarer: