tisdag 11 november 2008

De många språken

Kultur - vad är det? Ja, antagligen finns det lika många definitioner av ordet "kultur" som det finns människor. Ändå talar alla vi som sysslar med kultur på något sätt, som om alla visste vad vi menar. För mig handlar kultur om kommunikation - en kommunikation av andlighet, av existentiell beröring, av livsfrågesvar, ja ytterst sätt handlar kultur om att förkunna evangelium.

I Stockholms domkyrkoförsamling har vi under cirka två års tid sysslat med film i kyrkan, konst i kyrkan, seminarier, musik etc. Allt detta är kultur och livsnödvändiga kommunikationsmedel för Evangeliet om den korsfäste och uppståndne Jesus Kristus. Kyrkan kan inte bara tala ett "språk". 99 språk och inga trösklar, har vi talat om i S:t Jacobs kyrka. Vi har tänkt på kyrkan som en plats där många ska få rum och där mycket ska kunna hända, dit man kan gå av nyfikenhet, av andlig längtan och bara för att man vill smita förbi en liten stund.

I våra tre kyrkor har fantatstiska konserter fått ge ord och känsla åt evangeliet och många är de som sökt sig till kyrkobyggnaderna för att låta hjärtats längtan få sitt svar genom Beethoven, Sandström, Mozart o s v. Musiken tar vid där orden tystnar, säger vi ibland. Jag tror att musik och ord hör ihop! Ordets förkunnelse och musikens tolkning hör samman och kan inte skiljas åt.

Samtidigt som jag säger allt detta, samtidigt som jag brinner för kultur i dess olika former och inget hellre skulle önska än att S:t Jacobs kyrka blev en sorts stiftsövergripande kyrka för kultur, arbetsliv, ungdomsdialog, religionsdialog och fredsdialog - ett kyrkans dialogcentrum, inser jag att Stockholms domkyrkoförsamling aldrig kommer att ha råd. Så länge vi har den märkliga struktur som vi har, kommer vi inte att kunna föra de dialoger vi skulle vilja. Jo, jag brinner verkligen för det nämnda och skulle önska att Stockholms stift ville satsa på den dialoglinjen. Vi behöver de olika språken för att nå ut med evangeliet så tydligt som möjligt.

Vad tycker Du?

6 kommentarer:

HS sa...

1.Det är i allas intresse att nå ut med evangeliet. Alltså borde staten sponsra kultur i ALLA kyrkor i Sverige!
2. Du skriver att musik och ord hör ihop, då vågar jag skicka dikten "Jacob Tröstaren" som en kommentar till "De många språken":

JACOB TRÖSTAREN

För sent sökte jag mig
till Kungsträdgårdens
körsbärsalléer, fick
bevittna den äkta poesins
förfall; de oigenkännliga,
kanelbruna blommorna
besparades inga kränkningar,
de skrumpnade, föll
och trampades ned.

Sant Jacobs kyrka ljöd
av orgelmusik och jag
missade inte Vivaldis
berättelse om den eviga
våren som håller sig
kvar i hjärtat
året runt,livet ut.

H. S.

li sa...

Så länge som staten redan lägger lejonparten av sin (mycket låga) kulturpeng på västerländsk högreståndskultur (Beethoven, Sandström, Mozart, osv) och kyrkan gör det med, eller ännu mer, så kan man knappast motivera att statliga medel skulle föras in i kyrkans idella organisation. Det finns andra ideella organisationer som mycket bättre kompletterar det kulturutbud som det offentliga äger.

Svenska kyrkan kan börja med att fördela sina pengar enligt sina medlemmars intressen, och inte sina anställdas. Det vore nåt.

Maria Ljungdahl sa...

Li, jag blir lite bekymrad över att du avfärdar konstmusik som "högreståndskultur", som om det var något som "vanligt folk" inte kan eller borde intressera sig för. Det viktiga är väl om det är bra och uppbygglig musik, och inte villken klass av människor som av socio-ekonomiska skäl hade möjlighet att höra den vid den tid då den skapades? Med samma argument skulle man ju kunna avfärda en hel del andra musikgenrer som irrelevanta i vår tids Sverige - konstmusik från Asien, folkmusik från Dalarna, gospel och spirituals - eftersom de ursprungligen hört till (och hörts av) en begränsad grupp människor, någonstans i tiden eller rummet!

En amerikansk tonsättare, Jody Nagel, vars musik jag inte har lyssnat till (ännu) men vars publicerade texter om ditt och datt jag råkade på häromdagen och blev både provocerad och road av (han är arg ateist, och tycks ha extrema och bestämda åsikter även på andra områden än religion), säger detta i en text som vänder sig till musikstudenter:

"In 1997 America, Rock music in church represents the single biggest slap-in-the-face to all that stand for divine creativity. Any form of banal repetition of the making of one song after the other, all with the same stylistic elements, denies the very essence of being human."
(...)
"If you want a small taste of the divine within man, you must find those objects that are singular; unique; special; without parallel. Seek out Bach's B-minor mass, and Beethoven's 9th symphony. Luxuriate in the counterpoint of Palestrina, and learn the limits of your own emotions with Stravinksy's Rite of Spring. Find the extent of your intellect in Stockhausen's Kontakte, and the poetry within your soul in Chopin' piano preludes. Do even more, create your own music and be as unique as you can be. If you fail at becoming an historically significant composer, SO WHAT! You will have succeeded at being a human being. If composition does not interest you, paint pictures, grow flower gardens, build beautiful buildings. Or just sit in your chair, but do it YOUR OWN WAY! Stop being bought by people that profit from your remaining mediocre. BE FREE! As you were designed to be. BE FREE! in your attitudes, your tastes, your beliefs, your thoughts. Study the great art of the past and our own times and learn the minds of other FREE people. Learn that the discipline of studying past greatness, will develop your own individuality, and propensity towards greatness within your own life. Work hard not because you are forced to, but because you are free to. It is quite simple for you music majors, MUSIC = FREEDOM. You embrace both or neither. Seek and ye shall find. Don't seek and you won't find anything. You shall know the Truth and the Truth shall make you FREE!"

länk

li sa...

Hej Maria, du skriver att jag "avfärdar konstmusik som "högreståndskultur", som om det var något som "vanligt folk" inte kan eller borde intressera sig för". Det är en mening som redan i sig innehåller flera felaktiga påståenden. För det första, jag "avfärdar" inte konstmusik. För det andra lägger jag ingen (pejorativ) värdering i begreppet 'högreståndskultur'. (Det är en beteckning som står sig, hade den varit förlegad och som du skriver bara handlat om "den tid då den skapades" så hade jag hållt med dig i din invändning. Men nu det en i högsta grad nutida fråga). Och jag skriver definitivt inget om att 'vanligt folk' inte kan eller borde intressera sig för den.

Du skriver att det "viktiga är väl om det är bra och uppbygglig musik". Man bör vara medveten om att 'bra' och 'uppbygglig' är högst flytande begrepp i en diskussion som handlat om kulturella kvaliteter. Det är faktiskt just det hela saken gäller. Synen är att "vanligt folk" behöver "uppbygglig musik", och vilken är den då? Naturligtvis överklassens musik.

Kulturdebatten är långt, långt förbi den här diskussionen, jag vet att Svenska kyrkan och några andra institutioner har fastnat i den, men det är verkligen ingenting radikalt att begära att en medlemsorganisation ska präglas av medlemmarnas tycke och smak. Vilket var vad jag skrev, inte att Mozart och Sandström och grabbarna (sic) skulle vara dåliga på nåt sätt. Men vi har som sagt konserthus som spelar deras verk.

Din brinnande ateist uppmanar - efter en mycket åskådlig apell över vad jag försöker beskriva angående tycke, smak och 'den goda kulturens uppbygglighet' - individen att vara så unik som den kan. Ja, visst. Var det. Och helst inte en kopia av vad som räknas som "bra".

Ps hs, som skrev först. Det ligger inte i statens intresse att sprida evangeliet. Men dikten är fin!

HS sa...

Hej Li,
Om det inte ligger i statens intresse att berika medborgarnas liv och hjälpa de som kan och vill sprida GLÄDJEBUDSKAP som ger kraft och livslust, vad ska vi då med staten till?!
H.S.
P.S.Har du svårt med ordet "evangeliet" byt det mot, just det, "kultur".

li sa...

hs, jag är kristen och har inte svårt med ordet evangelium. Men jag är inte för en religiös stat. Att byta ut ord hit och dit medför bara begreppsförvirring och rökridåer. Vill du ha en stat som sprider Koranen?