måndag 3 november 2008

En måndag i november

Det är måndagskväll och jag är nyss hemkommen från kyrkofullmäktigesammanträde i Storkyrkan. Kyrkofullmäktige fastställde vår budget för 2009. Minus 2,6 miljoner blev slutresultatet av vårt budgetarbete. Det är, minst sagt, en kärv budget. Men nu vet vi vad som gäller och vi hoppas på ett utökat bidrag från Stockholms stift (vi skulle behöva 1 miljon kronor till) och vi har ansökt om befrielse från utjämningsavgift som vi betalar till Svenska kyrkan på nationell nivå (1, 6 miljoner kronor). Nu hoppas vi på det bästa.

På förmiddagen satt jag och förberedde mitt bibelsamtal som jag har vissa onsdagskvällar. Nu på onsdag är en sådan kväll i Storkyrkan kl. 18.00. Vi samtalar om 2 Mosebok utifrån ett judiskt-kristet perspektiv. Det är oerhört stimulerande och just nu har vi samtalat om valda delar av kapitel 3 och 4. Nu på onsdag fortsätter vi med dessa kapitel och sedan blir det de 10 plågorna...
Bibeln är en otroligt spännande bok med många olika tolkningsvinklar. Den går sannerligen inte att bara läsa rakt av. Kom och var med nu på onsdag i samtal. Vi avslutar kl 19.20 och 19.30 firar vi en stilla mässa.

4 kommentarer:

Anna D sa...

Åke!

Håller med om att Bibeln kan tolkas både på längden och tvären.
Men är det inte så att man förstör budskapet om man "dissikerar" ordet för mycket?
Det finns ju så många olika Bibelöversättningar, jag vet inte vad jag ska välja.

Ha en bra dag och lev väl med och i Ordet!

Anna D,Lidingö

Unknown sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Unknown sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Åke Bonnier sa...

Hej Anna,
Bibeln är inte som någon annan bok. Groucho Marx (i Bröderna Marx) sa i en av deras filmer: "If you have red one of the Karamasov brothers, you´ve red them all". Så är det inte med Bibeln. Man får tränga ned i Boibelordet, förstå det ur olika perspektiv. Ibland talar jag om att man kan läsa Gamla testamentet med "kristna glasögon" och då se det på ett sätt medan man också kan läsa det utan desssa "glasögon" och se det på ett annat sätt. Ofta kan dessa båda sätt vara komplementerande för oss kristna. Vi behöver kunskapen och genom den kasta oss ut på djupet...

Ordet är spännande och vägledande och vi får dyka ned i det djupare och djupare och på det sättet får det tala till oss på många olika sätt.

Ha det bra Anna! Åke