onsdag 12 november 2008

Handflata mot handflata

I dagens nummer av Dagens Nyheter skriver ledarskribenten under rubriken "Inte i Allahs hand": Att ta i hand, säga hej och titta den mötande människan i ögonen är ett sätt att etablera kontakt. Att vägra ta emot en utsträckt hand är att skapa distans. Att i Sverige vägra hälsa enligt majoritetssamhällets normer är således något som diskvalificerar människor från yrken där kontakt och förtroende är en förutsättning för att kunna göra ett bra arbete , som exempelvis reporter eller läkare. (DN 081110)

Att ta i hand när man hälsar tycks vara det enda riktigt hållbara artiga och kontaktskapande sätt för vänlig hälsningskommunikation som vi har i Sverige, om man ska tro DN:s ledare. Dessutom kan man inte fungera som reporter eller läkare om man inte tar i hand när man hälsar. Jag måste erkänna att detta känns svårbegripligt. Det finns så många sätt att hälsa på som är både respektingivande och artiga. Ett sådant sätt är att föra ihop de egna händerna handflata mot handflata och böja sig lätt nedåt i en bugning i största respekt för den andre. Det sättet är mycket vanligt i Indien bland olika religiösa inriktningar. Svensk religionsfrihetslagstiftning måste kunna inrymma och försvara möjligheten att inte ta en person i hand men ändå visa största artighet och respekt. Det kan inte krävas att man ska kunna handhälsa för att inneha ett svenskt yrke i stil med reporter eller läkare oavsett om majoritetsbefolkningen skakar hand (vilket i sig är oerhört smittospridande).

Så länge det är individens fria val att välja "handflatehållningen" kombinerad med t ex bugning kan jag inte se att det skulle vara ett problem. Jag anar samma argumentering som frågan om den sjal en muslimsk kvinna kan bära p. gr. av religiös tradition. Min hållning i dessa frågor är att så länge man inte tvingar någon att bete sig på ett visst sätt, utan att det just handlar om eget val som inte skadar någon annan och som inte är skadligt för den egna individen, så länge borde det accepteras fullt ut. Det viktiga är att det är individens fria val. Inför det valet kan vi bara föra ihop våra handflator och buga i all respekt.

3 kommentarer:

HH sa...

Håller helt med dig.

Har svårt att förstå dem som kräver att alla ska ta i hand. En viss respekt för andras tro bör man naturligtvis ha.

Anonym sa...

Åke
Misstolkar du inte DN:s ledare.

Dom skriver ju inte att man inte får hälsa på det sätt som man själv önskar.
Dom beskriver endast de konsekvenser som uppkommer när man inte hälsar enligt majoritetens tradition.

Den obevekliga konsekvensen är avskiljning och indirekt segregering och antagligen sk destruktiv selektion.

Detta är elementära kunskaper inom både socialpsykologin eller kanske även evolutionspsykologin.

Ungefär som att äpplet faller från trädet ner till marken istället för åt sidan.

Människan är ett flockdjur. Flocken kräver inordning i den gemenskap som definieras av majoriteten.

Ungefär på samma sätt som varför jag alltid känner mig exkluderad på våren då man sänder Melodifestivalen helg efter helg.

Jag är liksom utestängd från gemenskapen.

Karin Borgström sa...

JA.
Såg ett debattprogram på TV om detta. Har stor respekt för andra människors övertygelse. Vem är vi att säga att vårt sätt att hälsa är RÄTT?